Podprůměrná mzda znamená podprůměrný důchod. Co je na tom k nepochopení?
hodně , protože ten kdo nedělá má se lépe. A hlavně ti co v tom umí chodit.
😀 důchod je nenároková položka. Pokud jste pracoval máte na něj nárok. O jeho výšce rozhodují Vaše odvedené odvody na sociálním za dobu kdy jste pracoval. Příjem 28500 a důchod 19000,- …. A teď si vemte, že jsou na tom lidi hůř… příjem třeba 70000,- a důchod pak 19800,- … a pak tu mame lidi, co vydělávali 19 000,- a důchod mají 18900,- …. Tak skvělý systém máme
Takže ti co mají příjem 70.000 jsou podle Vás chudáci? Ale mají z čeho šetřit.Podle vlády si mají lidé na důchod šetřit, ale z čeho? Navíc ti co mají velké příjmy, hlavně státní pracovníci, kteří si stále zvyšují příjmy prý podle zákona, tak ti nedělají rukama a někdy ani hlavou.
Celý život poctivě pracoval.......
Tak si to rozeberme. Jak se učil ve škole a jakého vzdělání dosáhl ? Podle důchodu nízkého, protože se mu asi nechtělo poctivě učit ? A v zaměstnání "poctivě" stál tam a dělal to, co po něm chtěli, bez špetky vlastní iniciativy ?
Takových jsou bohužel statisíce.
A teď druhý pohled. Máte pojištěný byt na určitou částku a on vám vyhoří. Každý chápe, že pokud si jeho obnova vyžádá o 30 % více nákladů, než je limit pojištění, že ty vícenáklady pojišťovna nezaplatí.
To samé s důchodem. Platíš málo, málo dostaneš.
Co v takovou chvíli dělat ?
Už jenom napsat článek, demonstrovat, volit populisty a komunisty a chtít, aby to zaplatili jiní, kteří sice pracovali obdobně poctivě, ale s daleko větší pílí.........
Z vašeho psaní je cítit nadřazenost a neúcta k dalším,, profesím ". Né třeba všichni si mohli dovolit studovat a v neposlední řadě pomyslel jste, že třeba bez uklízeček by jste pracoval ve špíně a bordelu? Některé uklízečky měli větší plat než pracovník s profesí.
Pokud má někdo s bývalým prům. příjmem 28 500 penzi 19 000 tak je na tom dobře, protože při 60% by měl mít téměř o 2000 méně. Kupecké počty. S tím žádná vláda nic neudělá, jedině že by ještě víc okradla ty kteří do penzijního fondu odváděli víc peněz nebo daňové poplatníky.
Zapomněl jste, že také stát některé profese platil podprůměrně. nemůžete také brát nějaký "průměrný příjem", protože se měnil. Já například začínal, když byl průměrný plat jen 1900 Kč (jako inženýr jsem jej nedosahoval, mnozí dělníci měli více).
Vážený pane Filipe, nevím čemu říkáte podprůměrný důchod neboť výše vašeho důchodu se odvíjí jak od délky odpracovaných let ale i od výše průměru hrubé mzdy za celé odpracované období. Vy můžete naplnit věk na odchod do důchodu ale budete-li mít nízký průměr hrubé mzdy tak vás ty roky nespasi.
.... jak každá pomocná síla chce pobírat důchod 30.000, že... ? úsměvné....
už jsem to sem jednou psal; před14 léty jsem šel do důchodu a po asi třech letech vyšlo, jak jsou důchody rozděleny podle výše. tenkrát jsem patřil mezi 250.000 lidí s nejvyššími důchody. DneS, PO V
sorry... po všech valorizacích mám důchod o osm set korun vyšší, než průměr. Někde došlo ke změně? Aby bylo jasné, nestěžuji si na výši důchodu, jen mi to připadá nespravedlivé. Možná že je to tím, jak odboráři tlačí na růst mezd a platů a tím stoupají i důchody. Jenže jim to prochází jen u zaměstnanců státu, ten neplatí ze svého a tak se nechá přemluvit. Jenže jich je hodně...
Musíme být hodně pilný národ. V podobných diskuzích se každý dušuje, že celý živit poctivě pracoval. Nikdo se neflákal a nekradl.
vážený pane i já jsem nebyl jediný den nezaměstnaný.. nemohl jsem si to s rodinou a dětmi totiž dovolit...asi vám to nic neříká.. ale to je vaše věc tak se neotírejte o druhé... je to ubohé a trapné...
Co na to říct? Mělo by se zveřejnit kolik v důchodu berou ti co nikdy nepracovali a pak si položit otázku. Proč berou toto a toto lidé co státu neodvedli nic nebo skoro nic?!
Ti co nikdy nepracovali (s výjimkou invalidů) žádný důchod nemají!!! A ne jen Ti co nikdy nepracovali, ale také ti co nemají odpracovanou stanovenou příslušnou dobu. Takoví dostávají pouze sociální dávky, které jsou podstatně nižší než důchody. Ale to je zase jiná kapitola.
Tak jako většina nemá průměrnou mzdu, tak většina nemá průměrný důchod. Důchody jsou navíc hodně rovnostářské, z mimiální mzdy bude důchod tvořit větší procento než z průměrné nebo dokonce nadprůměrně.
Z nadprůměrných výdělků jsou důchody pouze sprostě okradené jak při výpočtu,tzv. redukční hranice, tak i zejména při valorizaci. Od r. 2024 přidání pouze 360 Kč a všem komunisticky stejně.
Nevim jak se to vse pocita, ale pred cca 25 lety byly platy cca 13000Kc , postupne se to navysovalo , ale k dnesnim cca 30000 - 40000Kc to ani zdaleka nedosahovalo, takze ti co sli pred cca 10ti lety do duchodu nemuzou mit tak vysoky duchod co odchazeji dnes se svymi dnesnimi platy, navysuje se procentne vsem, takze starsi duchodci i kdyz pracovali cely zivot nedosahnou na vysi dnesnich duchodcu , nebo se mylim ?
Starší platy se násobí koeficientem tak, aby např. průměrný plat v roce 2000 dělal stejný vyměřovací základ jako průměrný plat v roce 2022. Čili nejde o absolutní hodnotu, ale o poměr.