" Ti co budou mít málo odpracovaných let, důchod nedostanou. " A nejrůznější dávky ANO ? Pokud ano, tak o čem je řeč ?
PS. Uvidíme jak Romové a jim podobní budou zaslouženě třít bídu s nouzí !!!
To se nikdy nestane. Nejhorší je, že stát nepodporuje řádné mladé rodiny, kde rodiče pracují, ale velkoryse podporuje rození dětí do rodin nepřizpůsobivých. Tím jedině přidává další k množství problémů, které s nimi jsou dnes.
Za mě už by měli přestat vymýšlet blbosti ,na důchod by měl mít každý nárok po odpracovaných 42 letech.. dál by měli stanovit maximální hranici důchodu například 30.000kč Stejně tak pokud si platí minimální základ tak důchod by měl být minimálně 16.000kč Dal by se měli příjmy počítat celkově odvedených sociálních dávek a ne počítač posledních 20 let. A TD (Prostě by měl stanovit jasný pravidla který budou pořád platí a jedno spoření na důchod kdyby stát měl dorovnávat inflaci a Za kterou bude ručít )
Hezká úvaha...hezká...jen nereálná. Stanovte strop pro důchod a stát dostane míň. Proč? Protože jestli pohrozíte vysoko a středně příjmovým že sice jim budete brát víc (nebo stejně jako teď) ale dostávat budou míň nebo nic (když nestihnou třeba kvůli zdraví vašich 42 let) tak utečou do OSVČ a stát ostrouhá.
Zkuste pak omezit zásluhovost (kterou už teď snižujete) a udělají to stejné. Proč by na stávající důchodce měli přispívat víc a dostávat míň?
Je to protiústavní nejsou zohledněna práva občanu který dávali financní prostředky do soc. systému . Např 20,30,35,39 let a sytem tyto prostředky odezdaval a system da je nikomu jinému . Tak ten co pro system pracuje i když jsme v hlubokým deficitu 40 let tak mu něco dame.Nejišší hranice by mela byt 15 let a pak po 5 letech do 60 let. Umirnit výsluhy a najit společensky východisko aby bylo spravedlivé pro všechny občany. Tento problem se mel řešit v 9O letech a ne teď . Nebo tad ty peníze vrátí . A před zákonem a ústavou rovni a ne ty můžeš a ty ne. Předčasny důchod to je jen v Česku tak se tuneluje stat. Politici si svůj rybník nevypustí a spolehat na stat ,to je vnášeny době ujety.
Mě to teda taky přijde spíš jako krádež za bílého dne. Není možné, aby někdo pracoval třeba 34 let a řádně odváděl a stát na něj udělal dlouhej nos. Ať samozřejmě dostane menší důchod než ten, kdo pracoval 40 nebo 45 let. Ale není možné, aby nedostal nic.
Pokud nemáte odpracováno dost let, nedostanete žádný důchod a pokud jste se celý život váleli na dávkách, dostanete průměrný důchod. Vítejte v ČR, kde pořád nikdo nemůže vyřešit rozpočtový schodek.
Lež když nepracuje a neodvádí sociální pojištění tak důchod nedostane takže kdo pobírá dávky důchod nedostane.To se zde píše často ale jsou lidí jako vy kteří to nemohou pochopit.
Ale dostane sociální dávky, sečteno podtrženo, nikdo n ulici neumře, spíš umřou dřív, ti co ten mejdan sociálních dávek platí. Ti poctiví,co 50 let budou vstávat do práce.
Přesně pracovitý udřou.
mě by moc zajímalo co budou dělat s nepřizpůsobivými občany, kteří celý život nedělají a nikdy nedělali. opravdu nic nedostanou?? vždyť se do nich cpe horem dolem. Takto žít bílý to by byl bez peněz bez příspěvků. tady se hledí na barvu pleti,ale proč se jich vláda pořád tak bojí. Copak z nich mají nějaký užitek? kdyby bílí vymřeli, vláda chcípne nebylo by z čeho brát
Nedostanou důchod. A to ani invalidní, i na ten se musí něco odpracovat. Budou pokračovat jako v produktivním věku, což v jejich případě znamená, že budou brát dál dávky.
Přijde mi to ok, jen ta absolutní výše důchodů by měla více kopírovat, kolik člověk odevzdal do systému...
To by se pak muselo promítnout, kolik člověk ze systému vybral a to by spousta lidí nedostala vůbec nic.
omezil bych pobyt na pracáku. je rozdíl sehnat práci 50+ než v 20-30 letech. zdraví člověk si práci najde snadno. tak že od dokončení školy nebo učňáku max rok, dál bych to nezapočítával na důchod. a žádné jiné dávky bych jim k malému důchodu nebo k podpoře nedal. když se ti nechce makat, tak nejez
Odešla jsem do předčasného důchodu o dva roky dříve. Měla jsem započítáno odpracovaných 37 let z požadovaných 35. Zaměstnavatelka mi neprodloužila pracovní smlouvu, (i když měla stále nedostatek pracovních sil z důvodu psychické a fyzické zátěže, práce o víkendech a svátcích a při minimální mzdě). Místo v určených 61 letech jsem zažádala o starobní důchod již v 59 letech. Kdybych neměla dvě děti, měla bych určen termín odchodu do starobního důchodu v 63 let místo 61. Přestože jsem odpracovala o 2 roky více , můj předčasný starobní důchod byl pokrácen o cca 1000 Kč.
Můj bratr má odpracováno 46 let (započítána vysoká škola a rok vojny). Měl jít do důchodu v 65, ale zaměstnavatel s ním rozvázal pracovní poměr v 61 letech, ačkoliv jeho pracovní místo se nerušilo a on zde pracoval jako zaměstnanec managementu od 30 let. Přestože limit 35 let překonal o 11 let, jeho předčasný starobní důchod bude pokrácen o cca 2000 Kč.
Ptám se, proč lidé, kteří převýšili počet odpracovaných let a odcházejí do starobního důchodu dříve (do pěti let před stanoveným termínem), musí být ještě pokráceni na výši starobního důchodu? Chápu to jako nespravedlnost. Po celou dobu pracovní činnosti jsme poctivě odváděli sociální a zdravotní pojištění, limit jsme oba překročili, přesto je nám výše starobního důchodu pokrácena!
Protože ten důchod berou déle. Na druhou stranu vůči těm starobním důchodcům, kteří jdou do důchodu v řádném termínu by to byla nespravedlnost.
Nemáte pravdu, důchod dostane i člověk který žil převážnou část života v Austrálii, v ČR téměř nepracoval a po týdnu držení hladovky jeho kamaráda dostává průměrný důchod v ČR.
Přeji Dobrý den. S tou Austrálií je to tak. Dostanete důchod, ale musíte mít trvalý pobyt v Austrálii. Když podniknete např. cestu kolem světa, tak po opuštění Austrálie se vám důchod nevyplácí a když cestování ukončíte, tak vám je vyplácen zpětně...Jak to dopadne s tím pánem mi není známo...