Když jsem byla mladší, tak jsem se tímto problémem zabývala. Logicky, protože když jsem chtěla nastoupit v jiném zaměstnání, těžko by mi pomohlo, kdyby se nový zaměstnavatel dozvěděl, že v bývalém zaměstnání se mnou byly nějaké problémy. Pokud však všechno dobře dopadne, půjdu v březnu do předčasného důchodu. Pracovat chci zatím i nadále, ale i tak jsem řešila otázku případného odchodu. Pokud by mi můj současný zaměstnavatel nepodepsal dohodu, mám k dispozici tři způsoby okamžitého ukončení pracovního poměru. Prvním je krádež. To je pod mou důstojnost, tak ji neakceptuji. Druhým je nadýchat. Pro abstinentku, která denně používá automobil, to nepřichází v úvahu. Zbývá mi třetí možnost, a tím je fyzické násilí vůči spolupracovníkům. Je v práci pár adeptů na to, abych jim na rozloučenou jednu pořádnou vyťala. Jenže jak se znám, použiju nakonec to nejjednodušší řešení - prostě jednoho dne jim oznámím, že už další den nepřijdu, a tím to skončí. Jsem na té poslední pozici, kde není potřeba žádné specifické umění a může mě nahradit prakticky kdokoliv. A žádný zápočtový list nebo snad pracovní posudek už nikdy v životě potřebovat nebudu. Každopádně - každý zaměstnavatel, který zaměstnává důchodce, prostě MUSÍ počítat s tím, že jednou nepřijde. Třeba i z důvodu infarktu nebo jiného zdravotního kolapsu. Proto by měl být připraven na tuto situaci a mít v záloze pracovníka, který bude schopen ze dne na den chybějícího důchodce nahradit. Tudíž by pro zaměstnavatele neměl být problém s důchodcem kdykoliv rozvázat pracovní poměr dohodou... Přeji hezký den všem.
To bych vůbec neřešil. Pokud s ukončením pracovního poměru nebude zaměstnavatel souhlasit, tak odpracuji směny konce měsíce a potom už nenastoupím.
Řešit to nemusíte. Pokud ale v příčinné souvislosti s Vaším hrubým porušením pracovní kázně (neomluvená absence za neodpracované směny) vznikne zaměstnavateli škoda, může na Vás uplatnit její náhradu, byť třeba v omezené výši. Jinak ta Vaše neomluvená absence bude trvat tak dlouho, dokud nedojde ke skončení pracovního poměru některým ze způsobů předvídaných zákoníkem práce. Vidíte to trochu, jak Hurvínek válku, zejména pokud se zaměstnavatel postaví tzv. "na zadní".
Domluvte se s lékařem, ať vystaví potvrzení, že zdravotní stav nevyhovuje výkonu práce. S tím zaměstnavatel nic moc nenadělá.
.