1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

Já jsem dělal 14 měsíců přes důchod po požádání o důchod vše proběhlo do 3 měsíců a měsíc po přiznání jsme dostal doplatek za 14 měsíců za mě vše ok.Asi hodně záleží odpracování let a délky sociálního pojištění určitě by ČSSZ neodepřela jen tak pro nic když někdo nemaká tak musí počítat že nic nedostane.

15
Před 1 rokem
Julius Ličko

Nebo když maká a nepohlídá si odvody. Někteří podnikatelé se odváděním pojistného za zaměstnance nezatěžovali. Pak to chybí. Ale to si musí pohlídat každý sám.

13
Zobrazit další 3 reakce
Před 1 rokem

Informace asi není úplná, kolik let pracoval a má předepsané roky pojištění? A hádat se o nějaký rok, já jsem dělal do 76, ne v kanceláři, jako řidič a mám průměrný důchod. A to jsem dělal brigády a přesčasové hodiny, to se však nepočítá.

17
Před 1 rokem
Bohumil Poulíček

Odpracované roky z pohledu důchodového zabezpečení jsou ty roky, kdy bylo odváděno sociální pojištění. Pokud jste dělal něco bez placení sociálního pojištění, tak jste si měl sám šetřit a nyní si tím vylepšovat průměrný důchod.

20
Před 1 rokem

Dostal jsem důchod v 68 letech, vypočítaly mi po lednovém zvýšení 5588 korun, můžete se na to taky těšit. I provaz na oběšení je dražší.

37
Před 1 rokem
Josef Torok

že jste celý život dělal načerno snad není chyba státu, ale vaše, máte co jste chtěl.

86
Před 1 rokem

Každý je strůjcem svého štěstí. Kdo neodváděl do důchodového systému nemůže očekávat, že bude z něho čerpat. Kdo pracoval a peníze dostával na ruku, zaměstnavatel za něho neodvedl sociální pojistění, ani toto pojištění nestrhl z vyplacené částky se nesmí divit.

33
Před 1 rokem
Josef Němec

Nejen to. Já například musel dokazovat několik roků zaměstnání do r.89, přesto že zaměstnavatelé za mě pojištění odváděli. A nebyli to jen tak ledajací zaměstnavatelé. Průmyslové stavby Brno, Pozemní stavby a dokonce jsem musel dokazovat i sedm měsíců (v r.93) na ÚP. Nevím, jak je možné, že tyto informace sociálka neměla. Já měl naštěstí ve svém archivu všechny pracovní smlouvy, takže se mi to ovedlo dokázat. On v tom byl po listopadu asi pěkný chaos.

13
Zobrazit další reakci
Před 1 rokem

Tak pane Jaroslave, jak napsali : " V § 29 zákona o důchodovém pojištění je uvedeno, že nárok na starobní důchod má též pojištěnec, který nesplnil podmínku doby pojištění alespoň v rozsahu 35 let, pokud získal dobu pojištění nejméně v rozsahu 20 let a dosáhl věku aspoň o 5 let vyššího, než je důchodový věk muže stejného ročníku narození "

Tak si Jaroslave přičtěte 5 let a potom si zažádejte:) Pozor aby pětidemolice ještě neudělala změny v tom zákoně o důchodovém pojištění, víte jak jim jdou měnit zákony a vaše legitimní očekávání a nějaká retroaktivita, to nikoho nezajímá. Prostě se zpětně rozhodne samostatným zákonem LEX Jaroslav, že ti, kterým vznikl nárok na důchod v prosinci roku 2024 a vzhledem k tomu, že stát je v haj*lu bude změnou tohoto zákona stanovena doba odchodu do důchodu pro pana Jaroslava na 87,5 roku. Výpočet ? No jak řekli experti, důchodce je v důchodu průměrně 21,5 roku, tak 66+21.5 🙂🙂 a máte to pane Jaroslave.

24
Před 1 rokem
Zdeněk Václavík

Děkujeme pane vtipálku!

10
Před 1 rokem

A pokud by jste se chtěl soudit,nedej bože až k ÚS tak stejně dostanete kulové vy totiž nepatříte do vyvolených . Ústava ČR sice sděluje rovnost a stejná práva ,ale bohužel jenom pro pětikolku včele s Pávkem,opravuji šestikolku.

42
Před 1 rokem
Karel Trachta

Já měla odpracovaných méně let, takže důchod mám až od 68 let.

A protože to byla moje chyba, tak nefňukám a neobviňuji vládu...

Ale ono je asi jednodušší házet vinu na druhé, že? 🙂

17
Před 1 rokem

Důchodový věk je jednou, nikoliv jedinou podmínkou pro přiznání důchodu. Pokud nemá 35 let důchodového pojištění a má třeba jenom 34 tak má smůlu a stát na něj udělal dlouhej nos.

31
Před 1 rokem
Ivana Šimůnková

Aby mel v 66 letech duchod, tak neni treba splnit 35 let ale je tam lhuta mnohem kratsi, samozrejme bude it take vyrazne nizsi duchod.

Je tam lhuta, tusim, dvaceti let vcetne vsech dob nebo 15 let cisteho pojisteni.

Potom dostaane samozrejme duchod ale jen za 15 let pojisteni odhaduji na nejakych 8.000Kc kazdy mesic.

Je ale mozne, ze duchod nedostane zadny, protoze jeden muj znamy nesplnil roky protoze jako taxikar mel pouze pojisteni za 10 let.

Zbytek doby sice jezdil ale neco za bolsevika pod MNV pojisteni neplatil a po roce 1989 opet zadne pojisteni neplatil.

V jednom bistru na Strossmayerove namesti Pha -6 byl vzdy ten, kdo mel nejvice penez a okate daval najevo, jak je sikovny a my jsem pitomci.

25
Zobrazit další 3 reakce
Před 1 rokem

To je teda článek. Je každému jasné, že je potřeba mít určité roky pojištění. Tedy odpracované roky. Normální chlap, který pracoval, by měl mít 65-15=50 let pojištění. To ale bude platit, až se bude chodit v 65. Dnes se asi chodí 63-15=48 let pojištění. Tak že kdo nemá 35 let pojištění, tak to není chlap, ale břídil, nebo příživník!!

A článek neuvádí, zda starý pán někdy pracoval......

11
Před 1 rokem
Milan Kvetovsky

Proč by měl pracovat? Disidenti pracovali a odváděli?

7
Před 1 rokem

Mě je 39 a taky mi ještě nepřišel důchod - za to může tato asociální vláda - to by se za Babiše nestalo.😅

16
Pavel Dytrych

Na čem jedete?

11
Před 1 rokem

Dobrý den, s tou dobou pojištění se bude určitě ještě nějak hýbat. Byla jsem překvapená, že v Německu se počítá doba pojištění na hodiny. Jedna známá pracovala jako překladatelka, moc jsem se divila, že není v důchodu. Sdělila mně, že měla spoustu let, kvůli dětem, zkrácenou pracovní dobu. Pokud se nad tím zamyslíte, něco na tom bude. Zákon hovoří o letech, takže ten, kdo pracoval na poloviční úvazek, je vlastně ve výhodě, samozřejmě, projeví se to na výši důchodu. Ale jeho pracovní "opotřebování", je rozhodně menší, než u těch, kteří pracovali 8 a více hodin. Pokud si někdo nepohlídal dobu odchodu do důchodu, tak, aby to měl na celé roky, tak se mu nějakých 364 dnů nezapočítá. Je docela velký tlak na zkrácenou pracovní dobu, tak si myslím, že se bude i u nás nějak měnit tato doba. Hezký den

7
Před 1 rokem
Hana Matousova

Ale to je pouze vaše domněnka

1
Zobrazit další reakci
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt