Pozor také na peníze na ruku. Hodně lidí, vč. vysokoškoláků, raději pracují na černo, protože řeknou, že chtějí peníze teď a neřeší, co bude až budou chtít jít do důchodu. Manžel odešel do SD v prosinci 2021 po odpracovaných 47 letech vč. vyučení. Z práce odešel z důvodu stěhování firmy a také po tolika letech odpracovaných, proč ne... Na ÚP byl cca 4 měsíce, pak to vzdal a odešel raději do předčasného, nechtěl se nechat buzerovat, aby si hledal práci. Když si šel žádat o důchod, tak jsem mu říkala, že mu poradí, jestli odejít v prosinci nebo v lednu. S OSSZ jsem hodně spolupracovala a měla jsem zkušenost, že to tak dělají. Bohužel, narazil na referentku, která se ho zeptala, od kdy chce důchod, tak řekl prosinec a to byla zrovna doba, kdy to bylo výhodnější v lednu, njn... Důchod mu spočítali něco přes 20 000 Kč, byl spokojený.
Jestli se tam Bartoš ještě chvíli udrží, tak věřím, že se pokusí ten bordel dát dohromady a kalkulačky nahradit Excelem. Od bufetářky Dostálové jste toho moc očekávat nemohli, tak maximálně jak vyfotit žrádlo a dát na net.
Vy by jste mohla Bartošovi radit. Protože spojovat databáze s excelem je vrchol databázových systémů.
Nezáleží kolik jste vydělávala ale kolik jste posílala na sociální,jako Ing by jste to mohla vědět.
Paní posílala to, co jí zákon ukládá. To byste měl vědět.
Stále mi to vrtá hlavou...
Při podnikání:
Roční sociální pojištění se vypočítává z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu.
Při výpočtu starobního důchodu započítávají všechny příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až ...
No a já jsem pracoval ze začátku 90, let 2 roky jako OSVČ. Tenkrát jsem si mohl zvolit, kolik budu platit sociální pojištění. Minimum bylo 200 kč měsíčně. No a já jsem uvažoval takto: Na co to má vliv ? Na důchod ne, protože platilo, že důchod se počítá z výdělků posledních 10 nebo 5 let. Mohlo by to mít vliv na invalidní důchod. Tak jsem se rozhodl si pro jistotu platit 500 kč měsíčně.
A podívejme se. Bylo najednou rozhodnuto, že se budou brát v úvahu výdělky od roku 1986 !!!!!!
A já mám tedy 2 roky velmi malých příjmů. Kdybych to věděl, platil bych si více. Co by na to řekl dnešní ústavní soud ? Že jsem to mohl očekávat ?
Dodnes si kladu otázku, jaký vliv ty 2 roky malých výdělků měly...
Taky je třeba rozlišovat inženýry.Je jich více druhů,někteří jsou skuteční a opravdoví,někteří jen na papíře a proč je mnoho pouze papírových je na delší povídání.To ale s důchody souvisí jen částečně.Někteří papíroví,kteří se dostali blíže ke korytům,mají ten důchod o něco vyšší.Jak řekl jistý slavný historický myslitel. Nadání,vzdělání,vlohy-nejsou k ničemu,pokud nepatříte k mocné straně.
Že je někdo ing. to neznamená že musí vydělávat velkej balík peněz, a jestli dělala jako OSVČ tak platila minimum na odvodech a to se počítá.
Já si nechal udělat předběžný výpočet už asi před 6lety a paní zjistila že nemám zaplaceny zálohy za 6 měsíců z let 92 kdy jsem byl OSVČ.Po dohodě jsem je doplatil jinak by se prodlužoval odchod a krátil řádný důchod.
důchody jsou ohromně rovnostářský, lidi s minimální mzdou nemají o moc nižší důchod než ti co mají třeba 50 hrubýho... ale co, alespoň i ti chudí co celej život sušili hubu si můžou v důchodu něco dovolit a užít si
Takový máme důchod 18000kč, ale je třeba říct pětidemolici a prezidentovi jestli by nemohli nějakou korunku ze svých oloupených peněz přidat důchodcum.
Buďte konkrétní, kde uloupila pětikoalice a prezident peníze, kam si je schovali, aby tyto uloupené peníze mohly být rozděleny mezi spravedlivé důchodce ? Pokud víte, kde jsou uloupené peníze a že se to skutečně stalo, měla byste podat trestní oznámení.
Nepřipadá mi normální, že do roku 1986 se nezohlednuje odvod těch, kteří pracovali. Opracované roky sice ano, je to třeba 6 let a jako když se nepracovalo.
nebojte vetsine lidi to naopak pomaha a neublizuje