Jsem ve stejné situaci. Můj bratr který měl vždy nižší příjem než já a to šel do předčasného důchodu o 1 rok, tak jemu výpočetli o 250kc vyšší důchod.!!! Vždy jsem měl v rozhodných letech 1986 až 2023 více jak průměrný plat či mzdu. Ovšem 4 roky jsem byl OSVČ a to zřejmě mělo vliv na výpočet i když mi na socialce zůstal přebytek 20 000 Kč když jsem končil svoji činnost jako OSVČ !?! Paní se mi ptala co s tím přebytkem.? Když bych to tam nechal, tak se mi zvedne měsíčně důchod o 20 Kč, ano 20 Kč.!?! OSVČ jsou na tom dle uvedeneho příkladu hůře než zaměstnanci !?! Než mě budete kritizovat, tak si ten článek ještě jednou přečtěte, doporučuji.!?!
Kritika bez znalosti čísel by na místě nebyla. Stačí však porovnat započtené roky použité pro výpočet důchodu u obou, výpočtové základy u obou a u bratra i srážku za předčasný odchod do penze.
Výpočet důchodu je jen holá matematika, složitější je někdy prokázat ty odpracované roky, pokud zaměstnavatel třeba "záhadně" zmizel a nedal do pořádku zápočtové listy svých zaměstnanců.
Na pochopení problému stačí normální selský rozum. Do systému dám hodně, mám vysoký důchod, dám málo, mám důchod malý. Nic víc a nic míň.
Zaměstnanci platí daně, jaké jim strhne mzdová účtárna. žádné optimalizace. Proto z průměrného platu je solidní důchod. OSVČ platí daně podle šikovnosti daňového poradce, tedy jenom to nezbytně nutné. Tomu se říká optimalizace. Zaměstnanec platí mnohdy víc jak dvakrát tolik, než OSVČ. Takže málo dám, málo dostanu. OSVČ si měli naspořit na důchod z toho, z čeho se nedali "okrádat státem".
Jako inženýrka by snad měla být schopna pochopit, že důchod se nevyplácí podle dosaženého vzdělání, ale podle délky a výšky sociálního pojištění, které si platí.
Copak inženýrka, ale co takový exministr financí a expremier. Odkaz
Příčinou jsou zcela jistě nejnižší možné odvody na sociální pojištění v době podnikání. Mám okolo sebe několik OSVČ, celý život to škrtili, celou dobu co se známe mi radili, že mám jít do soukroma, že jsem blbej, že jenom cpu prachy státu do chřtánu a že stát je nejhorší hospodář.
Je pravda, že z toho, co za mne platil zaměstnavatel jsem viděl čistá ruka jen 50-55%.
Teď jsou v důchodu. Odcházeli do něj s 12. Samozřejmě za to může stát, oni to nevěděli. Přitom si vzpomínám, že třeba ministryně Marxová rozesílala všem OSVČ dopis, ve kterém upozorňovala, že pokud budou i nadále na sociální odvádět jen povolené minimum, bude důchod špatný.
S 12 se žije špatně. Proto berou všichni (kromě jednoho, který se za dobu podnikání zajistil) i příspěvek na bydlení.
A tady jim musím dát za pravdu, že stát je skutečně špatný hospodář, když vyplácí těm, co ho celá léta brali u huby takové příspěvky.
V daném případě to není stát, kdo je špatný hospodář. Ale dotyční OSVČ, kteří si i přes vysoce nadprůměrné příjmy z podnikání nedokázali vytvořit dostatečnou rezervu, pohodlný "polštář" na stáří. Kdyby paní, která vydělávala 700 tis. ročně, dávala "jen" 200 tis. stranou, byla dnes v balíku a nemusela dnes smutnit kvůli nějakým dvěma tisícovkám měsíčně, natož potupně obíhat sociálku kvůli příspěvku na bydlení.
Teď už pravděpodobně vůbec nic. Jenom zkontrolovat, zda máte započtené veškerá období. Mně tam např. chyběl rok vojny. Jinak s nejvyšší pravděpodobností příčina bude v nízkých odvodech při podnikatelské činnosti. Já jako inženýr mám důchod průměrný a vím proč, tzn. vůbec si nestěžuji. Mladší bratr s výučním listem má důchod nadprůměrný, jelikož si v průběhu podnikatelské činnosti platil do důchodového pojištění vysoké, nadprůměrné odvody. Teď už bude ve Vašem případě pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Buď máte něco našetřeno nebo si budete muset nadále alespoň něco přivydělávat, pokud Vám důchod nebude stačit.
I kdyby si byla paní ing. odváděla nejvyšší možné odvody na důchod, opravdu na tom bude vždycky s výpočtem důchodu podstatně hůř, než zaměstnanec. Bohužel, spoustě podnikatelům to nedošlo a nedochází. Hlášky, že nebudou na nikoho dělat jsou dobré do hospody, ale je potřeba zvážit, co bude výhodnější. To určitě nebude případ paní ing. ...bohužel, ale tak to je.
No, řeknu to asi takto - můj otec podnikal od roku 1990, ale nakašlal na to a poctivě si platil i z vysokých příjmů příspěvky tak, jak měl, rozhodně to neobcházel nějakými pěnězi bokem mimo výplatu atd.... A světe div se - nyní má důchod 29 000Kč a s tím vyjde fakt v pohodě.... Takže ne, není to o tom, že by OSVČ a podnikatelé nemohli mít vysoký důchod, rozhodli se tak sami, celý život se smáli, jak "vyčurávají se státem" a teď se často diví....
naprosto s Vámi souhlasím, můj manžel, také podniká od r.1990, nekašlal na to a poctivě odváděl, důchod má 30.132,- Kč, to tak prostě je
Nevím jaká je situace dnes, ale když mi před 11 léty ČSSZ spočítala důchod, bylo tam všechno, včetně vedlejšího pracovního poměru, ale chybělo tam 12 let práce v ČST. Pochybuji, že takhle velká organizace nic neposílala. Naštěstí jsem celý život, při změně zaměstnání, vyžadoval potvrzení o délce pracovního poměru přesně od nástupu do odchodu.
Referentka ČSSZ byla nadšená mými dokumety, a vše proběhlo rychle. Shromažďoval jsem tyhle lístky od okamžiku, kdy už tenkrát se začaly šířit poplašné zprávy o chybějících odpracovaných létech. Některé podniky samozřejmě už zanikly a potom moje potvrzení měla cenu zlata, naštěstí jsem nic neztratil.
Mám podobnou zkušenost, ztratili se doklady z doby 1976 ÷ 1979, firma je vůbec neposlala a po povodni v r. 2002 už nebyly. Ale já si schovával všechny pracovní smlouvy, mzdové výměry apod., to jsem doložil a ČSSZ vše bez problému uznala.
Typický nářek OSVČ, kteří platili zákonné minimum a mají nízký důchod. U mnohých je to též vypočítavost. Proč sypat do nenasytného státu, který podporuje rovnostářství a potlačuje zásluhovost? Jak myslí některé osoby OSVČ?
"I když vydělávám hodně, raději si nacpu peníze do strožoku a po vyměření důchodu požádám třeba o doplatek na bydlení z důvodu finanční nedostatečnosti. A naspořené peníze si užiju".
Proč ne, když je ta možnost - ale držím potom pysk a nestěžuji si.
Sestřenice mojí přítelkyně je MDDr./stomatoložka/ a po odchodu do starobního důchodu měla taktéž jako OSVC podprůměrný důchod.Proč asi?No protože odváděla do státní kasy jen to minimum,co jí nařizoval zákon.Když méně odvádíš,méně dostaneš,tot přímá úměrnost,paní inženýrko,akademický titul není všelék.
Titul MDDr byl zaveden v červenci 2008, do té doby doktoři všeho druhu (všechny odbornosti z LF) dostávali titul MUDr....
Ten jejich předběžný výpočet je cár papíru. Když jsem podal po vyměření důchodu námitku ohledně výše započtených let, že výměr důchodu uvádí oproti dříve zaslanému nepravdy, tak mi odpověděli, že je to vlastně v pořádku, protože ten původní je INFORMATIVNÍ.
Bylo velmi zajímavé, že pod tím 'informativním' i pod tím, co byl přliložen k výměru byla podepsána stejná osoba.
PS
Po krátkém 'dopisování' se ukázalo, že pravdu mám já a že ty předběžné údaje byly správné...