1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokemUpraveno

Chce to jedinou věc. Potrestat pár politiků. Pro začátek těch kteří by měli nést faktickou zodpovědnost za konkrétní skutečnosti. A to takovým způsobem aby se naši volení zástupci začali bát hněvu lidí a opět začali ctít pravidlo hlas lidu - hlas boží.

105
Před 1 rokem
Filip Navrátil

Ze nekdo neodvadel dane a delal na cerno,tak za to muzou politici ?

121
Před 1 rokem

Asociální traktorista a arogantní surikata veřejně lhali, že se jejich deforma nedotkne lidí 50+

192
Před 1 rokem
Jiří Šimoník

.Doklady k důchodu, potvrzení o době pojištění a jiné, nemusí dokládat jen disidenti, či signatáři charty 77. Těm stačí postavit stan před úřadem vlády a zahájit hladovku.

144
Před 1 rokem

V jeho případě to chce jediné- zamyslet se, kde jsem udělal chybu. Dobrá rada je obrátit se včas na ČSSZ a nechat si zkontrolovat, jestli mají všechny moje odpracované roky v evidenci. Zaměstnavatel i ČSSZ v tom mohou mít chyby a pak to chce včas doplnit chybějící rok/roky. Vím i případu, kdy ČSSZ měla v záznamech “hokej” , když chybějící roky byly z “totáče”. Člověk byl celou kariéru v jediné, tehdy státní firmě a chybělo mu několik let “zprostředka” v první půli 80tých let. Podnik nepochybil, protože to tehdy jelo jako kolejích z železnou pravidelností. “Sociálka” tedy dostala kompletní data a něco z toho se jí “ztratilo”. Chybu nepřizná a člověk musel do firemního archivu a vylovit z chybějící “papíry”+ předat je ČSSZ. Tentokrát si orý pro jistotu nechal vystavit potvrzení o předání chybějících dokumentů, protože co kdyby je ztratili znovu..🙂

22
Před 1 rokem
Pavel Vysoudil

Celý život jsem sbíral potvrzení o době zaměstnání, přesně od - do. Vždy mi ho podniky ochotně vystavily. Při odchodu do důchodu mi chybělo krásných 12 let zaměstnání v ČST, a jelikož jsem se na úřadu vytasil se všemi potvrzeními, vše se v dobré obrátilo. Dokonce byly v pořádku i údaje o vedlejším pracovním poměru. Sbírejte všechna potvrzení jako vzácné známky! Tahle pečlivost se hodně vyplatí! Upozorňuji, že chyba ČST to nebyla.

11
Před 1 rokem

takže jak píší nahoře-nechat si poslat Osobní důchodový list od ČSSZ-prostě vlastní rukou napsat žádost a poslat do Prahy-je to zdarma-aspoň já to před asi 5 roky neplatil-a tam je vypsáno velmi přesně jak to s Vaším zaměstnáním bylo a hned i vidíte co Vám chybí a co musíte doplnit-protože oni mají jenom ty údaje co jim Váš zaměstnavatel pošle a pokud neposlal je zle-a oni/úřad/ ty chybějící podklady shánět nebudou -to musíte Vy.-mi třeba chyběl jeden den ale to úřad neřešil ale třeba chybějící měsíc či rok je pak problém...a pokud jste pracoval na černo a podobně-tak to samozřejmě nedoložíte a ta doba bude chybět...

45
Před 1 rokem
Karel Cernín

Jde o to, že některé firmy neodváděly za své zaměstnance platby pojištění. Doba, kdy zaměstnavatel za svého zaměstnance pojistné neodvede i když mu ho sráží ze mzdy, se nezapočítává do odpracovaných let a ani příjmy z této doby zaměstnání se nezapočítávají do příjmů pro výpočet důchodu. Chyba je především na straně kontrolních orgánů správy sociálního zabezpečení, že nedonutí zaměstnavatele pojistné platit a doplatit. Stává se to většinou u velkých firem, které několikrát změní majitele a dlužné pojistné je v ohromných částkách. Firmy, přesto, že dostanou splátkový kalendář, pojistné neplatí, nedoplatí a následně firma změní majitele. Jejich zaměstnanci sice mají pracovní smlouvu za období a potvrzený příjem na výplatní pásce, ale zbydou jim jen oči pro pláč, protože se jim tyto roky a příjmy do nároku na důchod nezapočítávají. V těchto případech (a není jich málo) by měl za toto ručit stát, protože má kontrolní mechanismy. Správa sociálního zabezpečení musí vidět, kolik má firma zaměstnanců a zda odvody provádí. Stát se staví do pozice "mrtvého brouka" , protože tím šetří peníze za důchody. Ale problém je ve včasném odhalení neplatiče a donucení ho odvody uhradit. Není možné toto ze strany státu tolerovat a pokud tomu tak je, pak za tuto systémovou chybu nemůže nést následky zaměstnanec, který pojistné poctivě ze své mzdy platil.

22
Před 1 rokem

Takže pane Radku, jsou tři možnosti. Buď to vaše "téměř celý život jsem pracoval" znamená, že že toho "téměř" prostě nebylo dost. Nebo jste pracoval jaksi "na černo", bral peníze na ruku a neodváděl pojištění. A nebo některý z vašich zaměstnavatelů neposlal ČSSZ podklady. Rozhodně je to na vás, abyste si takové věci pohlídal, nechal si pořídit ze Spravy výpis a sehnal si případné chybějící potvrzení. To za vás neudělá ani Fiala, ani Babiš s Okamurou.

94
Před 1 rokem

Jen nevím, jak to doloží člověk, když firma už neexistuje a bývalé kolegy budete po x letech těžko hledat. A že máte mít doklady? Ano, ale i doma se mohou znehodnotit (požár, povodeň, plíseň apod.). To aby na to měl člověk trezor. Mimochodem jsem nedávno našla důchodový list od mého bývalého zaměstnavatele a je nečitelný. Barva z tiskárny prostě vybledla. 🤷‍♀️ A to ještě nejsem v důchodovém věku.

17
Před 1 rokem
Ivana Abrahamová

Je třeba to průběžně kontrolovat, pokud člověk změní zaměstnání. Bohužel. U těch podniků, co již neexistují, se často dohledají doklady na příslušné správě OSSZ: "Potvrzení o zaměstnání vám minimálně k době od roku 1996 (došlo ke změně zákona a je třeba prokázat účast na pojištění) určitě stačit nebude. I před rokem 1996 by bylo vhodné dohledat výdělky. Obraťte se na místně příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení a s její spoluprací bude nutné chybějící dobu zaměstnání/pojištění a výdělky (vyměřovací základy) došetřit."

8
Před 1 rokem

Odvodem části mzdy do sociálního pojištění neznamená, že si šetřím na důchod, to je na důchod pro současné penzisty. Pokud klesá porodnost, tak s největší pravděpodobností nebude v budoucnu dost lidí aby byli dostatečné důchody pro budoucí důchodce. Takže buď budu žít z toho co jsem si našetřil a nebo si budu muset sehnat přivídělek.

7
Před 1 rokem
Michal Holemář

Problém je, že už dávno měla být reforma. Průběžný systém je přežitek. Státní důchod jen nějaký existenční základ a o zbytek by se měl každý postarat sám v produktivním věku, plus benefit zaměstnavatele. V ČR se bohužel stále spoléhá, že stát se o všechny postará.

15
Zobrazit dalších 9 reakcí
Před 1 rokem

Všechny doklady a podklady je nutné doložit. Vše je dohledatelné.Ve vlastním zájmu. Pokud zaměstnavatel neodešle evidenční zápočtový list na ČSSZ,tak není z čeho vypočítat výši odvodů a tím i starobního důchodu. Musíte sám poshánět podklady a odevzdat na nejbližší Správě sociálního zabezpečení.Nikdo to za Vás neudělá to si pamatujte. Máte na to ještě ty dva roky času.👍

31
Před 1 rokem
Viola Markusová

Velká pravda nikdo to neudělá. Žena byla zaměstnaná od roku 1987 v 1990 šla na mateřskou. Mezitím se podnik několikrát změnil, název a majitele. Poslední vedení uložilo všechny osobní karty někam do skladu, který byl následně vyplaven a znehodnocen. V tu dobu nevím zda byla povinnost každý rok ukládat na ČSSZ. Tím manželce schází 8 let práce.

A pokud někoho zajímá podnik tak POTRAVINY.

13
Před 1 rokem

Není nic jednoduššího, než si včas zažádat o informativní osobní list důchodového pojištění, nebo se přihlásit na stránce eportalcssz a vše si zkontrolovat. Je mi 52 a v 50 jsem si to zkontroloval a zjistil, že mi tam chybí studium na gymnáziu, tak jsem to dal do pořádku. Za patnáct let, až půjdu do důchodu už si možná nebudu ani pamatovat, na jakou školu jsem chodil 🙂. No a teď už jen jednou za rok mrknu, jestli je to v pořádku.

26
Před 1 rokem
Karel Preisler

Kdepak, na gymnázium hned tak nezapomenete. Ty vzpomínky ubývají od těch nejmladších, takže si nebudete pamatovat, co jste snídal nebo zda jste vůbec snídal, ale na požádání vyjmenujete jména všech spolužáků.

8
Před 1 rokem

Tak jako vždy.Stat za nic nemůže a vzdycky to je vina občana a proto má dokazovat on.Ze mají všude složky o každém z nás a evidence i o tom kdy večer chodíme spat tak o tom žádná.Nejhorsi je ze tenhle bordel trvá a trvat bude.Je přece nutné aby se duchodu dožili co nejméně lidi a taky aby co nejméně na nej dosáhli.

19
Před 1 rokem
Jaroslav Kučera

Nefandi si zoufalče! Nikoho nezajímá kdy kdy chodíš spát ani s kým.

7
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt