Těch možných příkladů jsou určitě desítky a posouzení je ryze individuální. Proto nemusí platit ani jeden z podtitulků článku : “Z finančního hlediska je řádný důchod výhodnější”.
Jde hlavně o PD přiznané v roce 2022, kde proběhly 2 mimořádné valorizace, které mohly pokrýt krácení za předčasnost. Proto je mimořádně důležité správně naplánovat odchod. Potom může klidně nastat situace, že k faktickému krácení nikdy nedojde a PD bude výhodnější než řádný D. A pokud valorizace nepokryji krácení, tak i tak je to výhodné, protože krácení se projeví až v horizontu 15+ let….. a co bude za 15 let, že?
No dnes už je toto téma “mimo mísu” 😀
Asociální traktorista a arogantní surikata veřejně lhali, že se jejich deforma nedotkne lidí 50+ a teď jim obrátili život naruby.
Přesně jak říkáte...
104 měsíců je skoro 9 let. Tak to se vyplatí, protože bůhví jestli se těch 9 let ještě dožiju, a navíc když půjdu do práce, tak zase budu zanedbávat sebe a svoje potřeby, takže umřu mnohem dřív.
Zařídil jsem se podle rady pana ministra Jurečky a požádal o předčasný důchod v roce 2022 a odešel do něj 1. března 2023 se všemi valorizacemi. Podle výpočtů ČSSZ jsem přišel o osm set korun proti řádnému důchodu, ale bude mi vyplácen o dva a půl roku déle. Věřím že tento rozdíl finančne nesmažu ani pokud bych se dožil sta let 😄
Mám to úplně stejně a předpokládám, že jste ani o nic nepřišel, protože 2 valorizace z roku 2022 jsou vyšší než těch 800 Kč “ztráty”. Takže nemáte ani co mazat 😀
Kdo mohl tak poslechl Jurečku a do předčasného důchodu utekl a teď je spokojený. Ostatním 5demolice naložila a umřou ještě v práci.
Vše lze matematicky jednoduše propočítat a přechytračit.
Jen je třeba znát datum vlastního úmrtí.
Zákon o eutanazii na náklady VZP by rozhodování trochu
ulehčil.
Nám, co žijeme v manželství se vyplatí předdůchod.
Zajímalo by mne, proč se to nevyplatí lidem, žijícím na hromádce.
A když odejdu později budu pobírat důchod kratší dobu ???