1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 10 měsíci

Jsem zvedava co mi tento tyden doporuci na mistnim socialnim zabezpeceni, protoze v CR mam odpracovano 27 let (vc. nahradnich dob) a tady 16. Suma sumarum uz 43 let!

Cili budou mi v CR jejich pomernou cast duchodu pocitat podle tech let odpracovanych v CR nebo ze socialniho pojisteni/prijmu v miste meho trvaleho pobytu (EU)?¿?

Dekuji autorovi clanku za relevantni odpoved z jeho pohledu.

Před 10 měsíci
Hana Jeřábková

Odpověď na Vaši otázku by bylo nejlepší hledat přímo na "Sociálce" (mají tam i oddělení výpočtu důchodů s kombinací práce v EU nebo jiných zemí se kterými má ČR smlouvu). Já sám pobírám dva důchody, český a kanadsky. Do českého důchodu mi byly započítány pouze odpracované roky v Kanadě (abych v ČR splnil podmínku minimálně odpracovaných roků), nikoliv však kanadský výdělek. Stejně mi pomohly roky odpracované u nás při výpočtu kanadského důchodu.

2
Zobrazit další reakci
Před 10 měsíci

Je to jednoduché. Příčinou je brutální solidarita průběžného systému. To ale není žádná novinka a je potřeba s tím počítat.

Paradoxně nejvyšší důchod (v % poměru k čisté mzdě) mají ti, co vydělávají málo = úroveň minimální mzdy až +4.000 Kč. Těm vychází důchod na úrovni čisté mzdy. V celkovém objemu Kč je to málo, ale pokud tento příjem měli za aktivního pracovního života, tak jsou na to zvyklí a jedou dál a nemusí u toho pracovat 😀

6
Před 10 měsíci

Přesně. Důchod je vůči platu (vyššímu) zcela absurdní, do penze jdete v 64-65, a ještě posloucháte, že jste příživník. A euthanazie zde není povolena. Měla by být zdarma. Pro ty, které ta štvanice na penzisty uráží.

Tak co, už ji někdo prosadí? Děkuji

11
Před 10 měsíci

z nadprůměrného platu si měla paní nadprůměrně šetřit, co tady řeší?

19
Před 10 měsíci
Ivana Kubíčková

Co to tu plácáte za nesmysly?A co daně?Ty určitě nebyli malé.vše se vypočítává z hrubé mzdy,ale důchod z průměrné čisté mzdy?Je to zlodějna.

11
Před 10 měsíci

Protože spotřeba vlády je vysoká.

19
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt