Zajímavé, jak odpověď vůbec nezvažuje, že by mohl pracovat v zahraničí, kde mají třeba jiné podmínky, anebo s nimi vůbec nemáme smlouvy.
Odkaz
Pokud měl pán nadprůměrné příjmy, dalo by se u něj očekávat alespoň průměrné IQ, aby pochopil (nebo si zjistil) princip výpočtu důchodu. Vzhledem k jeho pláči bude jeho IQ značně nižší.
Tak hlavně je měl jen v posledních letech, to se moc nezohlední, pokud zbytek let, které se zohledňují, měl příjmy nízké
Nadstandardní příjem neznamená automaticky vyšší důchod. Záleží jestli z celé té částky bylo odváděno sociální pojištění. Pokud ne, tak smolík ✌️😁
To jste měl mít nadprůměrné příjmy v mládí. To by se vám důchod díky prepočitacim koeficientum navýšil. Takhle na stará kolena spadnete do 2.redukční hranice a máte 00prd.
Priklad asi z r 2008. Do důchodu tenkrát šli najednou ředitel společnosti, který řediteloval celý svůj život (firma o 120 a více zamcich) za ředitelský plat a pomocný dělník co měl ČID ("na hlavu") a co celý život pracoval za min mzdu. Výše důchodu byla + 1860 Kč ve prospech ředitele. To se tenkrát ještě ČID bral do výdělku.(priklad uvádím ohledně redukčních hranic)
Váš příklad je jenom dokladem toho, jak se dnes rozevírají nůžky mezi platy a mzdami těch "nahoře" a těmi, kdo na ně pracují. Za komoušů nebyl výjimkou, že mistr bral méně než polovina jeho podřízených a stejně to bylo i na vyšších postech. Za mne to bylo správné, protože dnes by každý, kdo vyleze ze školy jako manažer zeměkoule, chtěl mít plat jako generální ředitel s desetiletou praxí. Je to smutný stav a bohužel bude ještě hůře. Generace Z nám ukáže, jak se má člověk ohánět. Všichni budou influenceři a budou si hlídat procenta sledovanosti přitroublých příspěvků na síti. Tak hurá na web .....
...pán by si měl nechat poslat z ČSSZ přehled o svých platbách do systému, o odpracovaných letech včetně provizorního výpočtu penze...pokud nelže, pak se jen mýlí...mám ale pocit, že jde jen o text týkající neexistující osoby a snahu budit zdání nepravedlnosti...
Mě chybělo 15 let. Naštěstí jsem to dohledal.
Pokud pán X měl příjmy nad 50 000 Kč, tak by se dalo předpokládat, že má něco v hlavě, a to něco v hlavě (mozek) že při té práci, pokud pracoval, ten mozek používal. Takže by měl být v obraze, jak a za jakých podmínek se přiznává starobní důchod. Podle jeho dotazu ale ten mozek moc nepoužívá🙁.
Jak pravíte. Pan "X" měl slušný plat a proto, by měl mít v důchodu pravděpodobně naspořeno tak, že ho relativně nízký důchod nemůže "rozhodit".......
Nesouhlasím stvrzením že příjmy za jednotlivé roky mají stejnou váhu. Dá se prokázat že roky 2000-2010 jsou po přepočítání koeficientem výrazně lepší než např 2014-2024. A proč? Protože mzdy za inflací silně zaostávají. Ten kdo bral např. 40 K tak by měl mít okolo 70 K a to rozhodně není běžné. No a výsledkem je že kdo odejde do důchodu nyní je na tom líp než ten kdo bude ještě 3 roky chodit pracovat s klesající reálnou mzdou.
Vždyť je to tak jednoduché. Pokud ještě pracuji, tak si zažádám na české správě sociálního zabezpečení o "informativní osobní list důchodového pojištění". Tam jsou všechny potřebné údaje, odpracované dny, vyměřovací základy, vyloučené doby atd. Pak si na webu ČSSZ stáhnu tabulku v excelu " orientační výpočet výše starobního důchodu..." a příslušná políčka vyplním. Za roky které mi zbývají do důchodu doplním předpokládané odvody a hned vidím jaký důchod mi vyjde. Dokonce si mohu zkusit jaký důchod by mi vyšel, pokud budu pracovat déle, nebo kdybych skončil dřív, měl jiné platby atd.
To je klasický případ do kterého patří i naši stále si stěžující herci, či taxikáři na nízký důchod. V článku je dobře vysvětleno, jak k důchodu přijdu a co proto musím udělat. Zde žádná protekce a uplácení neplatí.
Mimo disidentů, že?
To je v pořádku že výpočty důchodů se počítají z celého pracovního období.Jsou tací kteří si na posledních 5 nebo 10 let(pokud to šlo) našli lukrativní dobře hodnocenou práci a těšili se na vysoký důchod.Byli tak znevýhodněni ti co si takovou práci na poslední roky před důchodem nemohli zajistit a myslím že to byla většina lidí hlavně v dělnických profesích.