"Občas i nad 50 000"? A co by jako chtěl? Důchody vycházejí něco nad 40% toho co člověk tak nějak vydělával pravidelně, čemu se diví? Jo, vyšší důchody by byly lepší, ale to musí počkat až na Burešovu reformu, teď na to nemáme😉
Někdy příjem 50 tis hrubého není žádný nadstandardní příjem.
Lepší průměr.
A určitě to neměl posledních 20 let.
Důchod do 20 tis je k tomu adekvátní.
Asi jste odváděl málo do soc. pojištění, tak co se divíte?
Nadprůměrný příjem nerozhoduje. Rozhoduje doba plateb pojištění.
Výše příjmu je také důležitá, ale po celé odpracované období. Pokud 40 let odvádí almužnu, tak posledních 5 let vysokých odvodů důchod zvedne minimálně. Vyměřovací základ je průměr za celé odpracované období.
Nechápu, jak lidé ( většinou OSVČ, jako herci, zpěváci, "umělci",) vydělávají za aktivní pracovní kariéry velké peníze, jsou v "šoku" z výše své penze....To jsou tak blbí, nebo neinformovaní, že neví, že odvod na daních neznamená vysoký důchod..? Bylo období, kdy do sociálního systému nemuseli dávat nic, a teď by chtěli všechno .? Měli včas ( jako já..) myslet na zadní kolečka a teď mít (jako já) důchod jako kapesné...!
Budete se divit, ale mnozí tomu věří -> odvádím daně ze své podnikatelské činnosti, budu mít tedy vysoký důchod. Felix Slováček je toho živým důkazem Odkaz
Jen jediné slovo vymezuje uváděný problém. Komunismus= rovnostářství= máme stejné žaludky. Kolik jste platil do systému navíc není podstatné. Podstatné je, že stejný důchod žádá částečný invalida, který od školy marodí se zády a nikdy nepracoval, S jeho dávkami a výpočtem z průměru na tom bude líp jak ten co celý život pracoval a průměru nedosahoval. Tohle chtějí čeští voliči a nikdo nikdy to nezmění.
Stále se zvyšuje základní výměra a snižuje zásluhová část. Dneska je skoro jedno, kdo kolik odvedl z platu. Ústavní soud už jednou na základě žaloby rozhodl, ale vrací se to zase zpátky. Prostě komunistické rovnostářství.
Pokusím se všem, kteří svádí vše na současnou vládu srozumitelně vysvětlit jak je to s výpočtem důchodů. Měl jsem většinu pracovního života nadprůměrné příjmy ze kterých jsem odváděl i nadprůměrné daně a sociální pojištění. Výpočet důchodu probíhá tak, že si ČSSZ vymyslí jakýsi průměrný roční příjem, který byl minimálně o polovic menší než můj reálný příjem. A z tohoto průměru vychází při výpočtech. Tomu jehož příjem se vešel do průměru se započítává pro důchod celá částka. Ti co měli nadprůměrný příjem tak to co je navíc tak se jim započítává pouze z ¼ (25 % procent), třebaže platili odvody naprosto stejné jako ostatní. Jinak řečeno kdyby se mi započítaly všechny příjmy celou částkou tak můj důchod by byl skoro dvojnásobný. Takže to je první okradení řízené státem. A to druhé je to, že všichni průměrně a podprůměrně vydělávající si chodili na úřad práce natahovat ruce pro další dávky. Ať to byly různé přídavky na děti, na bydlení atd. atd. Já jsem od tohoto úřadu dostal pouze dopis, že mám dost vysoké příjmy, takže na žádnou dávku nemám nárok. To je druhé okradení. No a třetí je když si z vlastních peněz a hypotéky pořídím rodinný dům tak tu mám daň z nemovitosti a další poplatky s tím spojené jako trest za to, že jsem se o sebe dokázal postarat bez přispění státu. Ale to vše kromě daně z nemovitosti je ještě z pera ČSSD a ANO
Výpočet důchodu je u nás tzv.solidární, podobně to je i ve státech okolo. Takže pouze 26% nad 19.000 je prostě skutečnost, nad tuším 175.000 se už nezapočítává nic.
Na druhou stranu, při takových příjmech se už člověk může zajistit na důchod i jinak.
Nesmíme zapomínat, že ve státech okolo je i tzv. progresivní daň, ta u nás není.
A daně z nemovitostí jsou okolo také výrazně vyšší. Stejně jako podnikatelské odvody.
Která daň je ta správná?
Ač jsou u nás systémy solidární, i tak u nás dostávají čím dál více sluchu populistické strany, pro kterou je příjmová nerovnost velmi vítané téma.
Tito lidé stále "nechápou" rozdíl mezi
nadprůměrným příjmem a tím, kolik si platili na důchod ???
Co budeme dělat až budou mít vsichni nadprůměrné platy z exkluzivní profese ? Kdo bude dělat těch 90% obyčejných profesí ?
lidí v exluzivních profesí s nadprůměrným přímem je minimum oproti mase běžně pracujících lidí s průměrným platem
Já jsem začínal na koeficientu 11.750 z roku 1986 a ten se každý další rok nepatrně snižoval až ke koef. 1.071 z r.2019 a následně ke koef. 1.000 z r.2020. Odpracovaných 48 roků jako dělník a důchod mám nadprůměrný. Někde je u pána asi chyba.
Máš pravdu chlapče,věřím ti to.Něco podobného bylo u mě,ale já musel jít do důchodu o dva roky méně a to v 60.Mám taky malinko nadprůměrný důchod.Ty jsi asi mladší, tak budeš mít vyšší.Jsem 49 ročník.