1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 měsíci

Jsem také v předčasném důchodu bez výplaty penze, přičemž chodím do řádného zaměstnání a ještě na brigádu. Do starobního důchodu mi zbývá 780 dní, jak jsem si spočítala a napsala do kalendáře. A o předčasný důchod jsem si požádala z tohoto důvodu:

Pracuji převážně fyzicky a po překročení šedesátky šla u mě tělesná kondice rapidně dolů. Pracuji celý život a nemám problém pracovat třeba 12 hodin denně 7 dní v týdnu. Ovšem SVÝM tempem. A to je problém. Většina zaměstnavatelů si myslí, že jste schopni honit se celý život jako ve třiceti. Narozdíl od politiků nesedím v parlamentu, kde se dá sedět (i spát) až téměř do smrti. Takže se stalo, že jsem jednoho dne nezvládla zvýšené pracovní tempo. Zaměstnavatel dvakrát po sobě navýšil pracovní normy a já se na 100% nedostala.

Namísto pochopení jsem poprvé v životě (a po 7 letech bezproblémové práce u daného zaměstnavatele) dostala vytýkací dopis. Díky určité diplomacii, kterou mi poradila moje známá právnička, se mi podařilo dosáhnout přeložení na jinou pracovní pozici, kde norma nehraje takovou roli. Na brigádě mě naštěstí nikdo nehoní, protože jsou rádi, že tam dělám.

Tahle zkušenost vedla k tomu, že jsem si raději vyřídila předčasný důchod. Každým čtvrtrokem klesá částka, o kterou by mi ho snížili. Senioři těžko seženou práci, kde se dá vydělat slušná částka a přitom se nesedřít. Je to pro mě pojistka "kdyby náhodou". Doufám, že to ty dva roky a pár týdnů ještě vydržím a nebudu muset žádné "kdyby náhodou" řešit...

Přeji hezký den všem.

27
Před 3 měsíci
Esterpeggy Šťastná

Také mám předčasný důchod bez výplaty, pracuji v sociálních službách jako pečovatelka práce náročná a já jdu do řádného důchodu za 2 roky a dva měsíce těším se...

3
Před 3 měsíci

Dle mého je předčasný důchod bez výplaty blbost pro ty,kteří chtějí pracova t i další roky po přiznání..Další roky se Vám už nepočítají do odpracované doby.Tzn. máte už vše zafixováno.Akorát se Vám odmazává předčasnost za každých 90 dní o 1,5% krácení.Stačí umět počítat a zjistit si,o kolik jste se doživotně špatným rozhodnutím připravili...

7
Před 3 měsíci
Pavel Honzík

Pokud máte přiznaný předčasný starobní důchod bez výplaty a pracujete dále do nároku na řádný starobní důchod, tak až dosáhnete nároku na řádný starobní důchod, prací si 'odmažete' krácení za předčasnost a zároveň se Vám započte doba zaměstnání po přiznání předčasného důchodu do nároku na řádný starobní důchod. Jediné, co zůstane stejné, je vyměřovací základ a redukce základu k datu přiznání předčasného důchodu. Následně se Vám připočítají valorizace za roky, kdy jste předčasný důchod nepobíral.

13
Zobrazit dalších 21 reakcí
Před 3 měsíci

Předčasný důchod se od roku 2o26 vyplatí budete krácen o polovinu pokud máte odpracováno 45 let těch cca 360kc fakt ozelim ušetřím za dopravu ,užijí si ho déle hlavně no stress 🤗l

4
Před 3 měsíciUpraveno
Tatana Hajduskova

360 Kč? Nenapsala jste za jak dlouhou předčasnost. Patrně za půl roku. U mě to dělá 1100 Kč za 3/4 roku, také v roce 2026 s polovičním krácením, 3 x 220 Kč plus 440 Kč za ukončený další pracovní rok v srpnu 2026. Pokud bych měl termín důchodového věku až třeba v lednu 2027 bylo by krácení nejspíš o dalších 1200 Kč větší, díky dalšímu čtvrtletí a patrně lepšímu výpočtu pro rok 2027.

1
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt