1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 dny

A co bonus na dítě, ten si asi kolega neodečítá.

31
Zdeněk Miluška

daňový bonus je vázaný na slevu na dani na dítě (je to v podstatě vyplacení přeplatku té slevy), pokud si tu uplatňuje manžel/partner té nebohé ženy, tak pochopitelně ona žádný takový bonus mít nemůže.

22
Zobrazit další reakci
Před 4 dnyUpraveno

Tady v Norsku se odpocet na deti deli 50/50 mezi oba rodice, pokud oba pracuji.

Zvlastni, ze v Cesku je to vzdy jen jeden rodic.

Predpokladam, ze je to skoro vzdy muz, kdyz zena travi nekolik let na materske.

Dalsi vec , ktera rozevira nuzky mezi muzi a zenami...

18
Před 4 dny
Jitka Holanova

Tak v Norsku máte především Barnevernet a o téhle organizaci už bylo dost napsáno.

A odpočet na daních je vždy na domluvě, může to být klidně 50/50, ale obecně to bývá ten v rodině s větším příjmem (matematicky je to výhodnější) a je jedno zda muž nebo žena.

5
Před 4 dny

No a mě by třeba zajímalo, jakým způsobem dotyčná zjistila, že její kolega má identickou mzdu? Žádný trochu myslící pracovník, se o výši mzdy před nikým nešíří, snad leda před manželkou/partnerkou a možná ani tam ne.

Právě takové stupidní situace totiž zákonitě nastávají, jakmile jeden zjistí, že má "jakože méně" nebo stejně vysokou mzdu jako jiný pracovník/ce.

Je nepsaným pravidlem se o výši mzdy prostě nezmiňovat.

20
Před 4 dny
Jana Kulikovová

Asi si ukázali výplatní pásky, to jim nikdo nemůže zakázat. Pracuji v účtárně firmy, která má mimo jiné partu zaměstnanců na stavební práce. Jsou to muži (cca 8, mění se to) a jedna paní, která je ale fakt extrémně šikovná, na rozdíl od ostatních ji nikdo nevidí několikrát za den s kafíčkem nebo hulit za rohem. Vedení se rozhodlo, že jí budou dávat vyšší odměny než jejím kolegům. Ona nás pak s výplatní páskou přišla prosit, abychom jí to předělali a už jí nikdy nedávali víc než kolegům. Že, když se to někdo dozví, tak tam s nimi nevydrží. Taky jsem si říkala, jak by to kdo mohl zjistit.

3
Před 4 dnyUpraveno

Každý, kdo má dítě, by měl platit menší daně. Tedy oba rodiče, ne jen jeden. Podmínkou by ale muselo být, že se o děti stará. Neplatilo by to pro expartenra či exmanžela, tedy i pro expartnerky a exmanželky, kteří se na děti vykašlali a dobrovolně se odmítli se na jejich výchově podílet. Kdyby měl někdo problémy, tak sděluji, že vlastní děti (bohužel) nemám...

30
Před 4 dny
Lubor Pospíšil

Aha, takže protože se můj osobní život nevyvíjí tak, jak bych si přál (děti chci, jen prostě není s kým), tak bych měl platit vyšší daně, chápu správně tuhle "logiku"?

20

No a co? Pracujete snad víc jak on? Že máte děti je vaše rozhodnutí. Nehledě na to, že on si bonus na dítě neodečítá.

52
Před 4 dny
Marie Šemberová

Dítě pokadí plínku, tu jste koupila a zaplatila DPH, chápete?

3
Před 4 dny

zvýhodnění lidí co mají děti - rodičů , bylo zrušeno po sametové revoluci. Odůvodnilo se to tak , že každý si může sám rozhodnout zda bude mít děti nebo ne a stát nemá právo bezdětné "trestat" . Tak nyní nejsou mladí lidé motivování mít děti - žádné zvýhodnění v práci, školkovné zrušené ..... A pak slyšíte zástupce vlády bědovat v televizi , že na důchody bude málo peněz, protože se rodí málo dětí ( defacto vymíráme ) , ale vláda prý s tím nemůže nic dělat. Hlavně že vláda najde peníze na kdejakou podporu elektromobilů a tak dále. Na podporu porodnosti - mladých rodin nikdo nemyslí !

6
Jiří Hurt

Daňové zvýhodnění rodičů s dětmi stále existuje, akorát je to tak, že platíte stejně a pak se vám vrací, tzv. odpočet: 15 204 Kč ročně za první dítě, 22 320 Kč ročně za druhé dítě a 27 840 Kč ročně za třetí a každé další dítě. Pokud zvýšíte daňové zatížení bezdětným, tak už ti mladí lidé vám tu pracovat nebudou vůbec.

Před 4 dny

Svobodný kolega by měl mít vyšší odvod na sociální pojištění. Dříve od 25 let bežná praxe. Nemáš děti, platíš více. Lék na zvýšení porodnosti, který zabíral.

7
Zdeněk Kovanda

A nebylo to spíš tím, že lidé prostě neměli ty možnosti, které mají dnes? Zavřete hranice a zakažte lidem se pořádně realizovat a zas vám začnou rodit. Protože pokud budou moct jen sedět doma a chodit do fabriky, tak tu šílenou nudnou šeď prostě logicky přetnou aspoň tím dítětem. Dejte jim příjemnější možnosti - a ty my teď máme - a oni využijí místo plození dětí ty.

3
Před 4 dny

....Oba máme stejnou hrubou mzdu, to se mi líbí. Dostáváme však i stejnou čistou mzdu na účet, přestože já mám dvě děti a on žádné. To mi přijde divné. Kde je chyba? .... Je to chyba. Měla by platit větší daně. Děcka zabírají prostor. Už tak je málo místa. Lidi se přemnožili.

14
Před 4 dny
Jiří Čermák

A víte o tom, že vy jste také člověk?

5
Před 3 dny

Dříve takové daňové opatření existovalo a podle mě je bylo spravedlivé. Náklady rodin s dětmi jsou mnohem vyšší, než když jste sám, bez dětí. A stát by to měl ve své rodinné politice zohledňovat. Kdyby nějakou měl...

2
Václav Přibyl

Však stále existuje daňové zvýhodnění, říká se tomu "sleva na dítě": Výše slevy v letech 2024 i 2025 činí 15 204 Kč ročně za první dítě, 22 320 Kč ročně za druhé dítě a 27 840 Kč ročně za třetí a každé další dítě. Nejdelší mateřská a rodičovská. Co byste tak ještě chtěl?

1
Před 4 dny

Dvě děti spotřebují z daní mnohem víc než žádné dítě. Zdravotnictví, školství...Takže v pořádku.

17
Před 4 dny
Jan Proksik

Ty deti ale budou v budoucnu danovi poplatnici. Bez deti to nejde.

A deti proste stoji penize.

Pokud deti nekdo nema, musi se podilet na tom, ze ostatni je maji a v budoucnu i tem bezdetnym bude kdo mit utrit zadek v domove duchodcu.

Bankovkami si ho totiz nevytrete az ta doba prijde.

18
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt