A co bonus na dítě, ten si asi kolega neodečítá.
daňový bonus je vázaný na slevu na dani na dítě (je to v podstatě vyplacení přeplatku té slevy), pokud si tu uplatňuje manžel/partner té nebohé ženy, tak pochopitelně ona žádný takový bonus mít nemůže.
Tady v Norsku se odpocet na deti deli 50/50 mezi oba rodice, pokud oba pracuji.
Zvlastni, ze v Cesku je to vzdy jen jeden rodic.
Predpokladam, ze je to skoro vzdy muz, kdyz zena travi nekolik let na materske.
Dalsi vec , ktera rozevira nuzky mezi muzi a zenami...
Tak v Norsku máte především Barnevernet a o téhle organizaci už bylo dost napsáno.
A odpočet na daních je vždy na domluvě, může to být klidně 50/50, ale obecně to bývá ten v rodině s větším příjmem (matematicky je to výhodnější) a je jedno zda muž nebo žena.
No a mě by třeba zajímalo, jakým způsobem dotyčná zjistila, že její kolega má identickou mzdu? Žádný trochu myslící pracovník, se o výši mzdy před nikým nešíří, snad leda před manželkou/partnerkou a možná ani tam ne.
Právě takové stupidní situace totiž zákonitě nastávají, jakmile jeden zjistí, že má "jakože méně" nebo stejně vysokou mzdu jako jiný pracovník/ce.
Je nepsaným pravidlem se o výši mzdy prostě nezmiňovat.
Asi si ukázali výplatní pásky, to jim nikdo nemůže zakázat. Pracuji v účtárně firmy, která má mimo jiné partu zaměstnanců na stavební práce. Jsou to muži (cca 8, mění se to) a jedna paní, která je ale fakt extrémně šikovná, na rozdíl od ostatních ji nikdo nevidí několikrát za den s kafíčkem nebo hulit za rohem. Vedení se rozhodlo, že jí budou dávat vyšší odměny než jejím kolegům. Ona nás pak s výplatní páskou přišla prosit, abychom jí to předělali a už jí nikdy nedávali víc než kolegům. Že, když se to někdo dozví, tak tam s nimi nevydrží. Taky jsem si říkala, jak by to kdo mohl zjistit.
Každý, kdo má dítě, by měl platit menší daně. Tedy oba rodiče, ne jen jeden. Podmínkou by ale muselo být, že se o děti stará. Neplatilo by to pro expartenra či exmanžela, tedy i pro expartnerky a exmanželky, kteří se na děti vykašlali a dobrovolně se odmítli se na jejich výchově podílet. Kdyby měl někdo problémy, tak sděluji, že vlastní děti (bohužel) nemám...
Aha, takže protože se můj osobní život nevyvíjí tak, jak bych si přál (děti chci, jen prostě není s kým), tak bych měl platit vyšší daně, chápu správně tuhle "logiku"?
No a co? Pracujete snad víc jak on? Že máte děti je vaše rozhodnutí. Nehledě na to, že on si bonus na dítě neodečítá.
Dítě pokadí plínku, tu jste koupila a zaplatila DPH, chápete?
zvýhodnění lidí co mají děti - rodičů , bylo zrušeno po sametové revoluci. Odůvodnilo se to tak , že každý si může sám rozhodnout zda bude mít děti nebo ne a stát nemá právo bezdětné "trestat" . Tak nyní nejsou mladí lidé motivování mít děti - žádné zvýhodnění v práci, školkovné zrušené ..... A pak slyšíte zástupce vlády bědovat v televizi , že na důchody bude málo peněz, protože se rodí málo dětí ( defacto vymíráme ) , ale vláda prý s tím nemůže nic dělat. Hlavně že vláda najde peníze na kdejakou podporu elektromobilů a tak dále. Na podporu porodnosti - mladých rodin nikdo nemyslí !
Daňové zvýhodnění rodičů s dětmi stále existuje, akorát je to tak, že platíte stejně a pak se vám vrací, tzv. odpočet: 15 204 Kč ročně za první dítě, 22 320 Kč ročně za druhé dítě a 27 840 Kč ročně za třetí a každé další dítě. Pokud zvýšíte daňové zatížení bezdětným, tak už ti mladí lidé vám tu pracovat nebudou vůbec.
Svobodný kolega by měl mít vyšší odvod na sociální pojištění. Dříve od 25 let bežná praxe. Nemáš děti, platíš více. Lék na zvýšení porodnosti, který zabíral.
A nebylo to spíš tím, že lidé prostě neměli ty možnosti, které mají dnes? Zavřete hranice a zakažte lidem se pořádně realizovat a zas vám začnou rodit. Protože pokud budou moct jen sedět doma a chodit do fabriky, tak tu šílenou nudnou šeď prostě logicky přetnou aspoň tím dítětem. Dejte jim příjemnější možnosti - a ty my teď máme - a oni využijí místo plození dětí ty.
....Oba máme stejnou hrubou mzdu, to se mi líbí. Dostáváme však i stejnou čistou mzdu na účet, přestože já mám dvě děti a on žádné. To mi přijde divné. Kde je chyba? .... Je to chyba. Měla by platit větší daně. Děcka zabírají prostor. Už tak je málo místa. Lidi se přemnožili.
A víte o tom, že vy jste také člověk?
Dříve takové daňové opatření existovalo a podle mě je bylo spravedlivé. Náklady rodin s dětmi jsou mnohem vyšší, než když jste sám, bez dětí. A stát by to měl ve své rodinné politice zohledňovat. Kdyby nějakou měl...
Však stále existuje daňové zvýhodnění, říká se tomu "sleva na dítě": Výše slevy v letech 2024 i 2025 činí 15 204 Kč ročně za první dítě, 22 320 Kč ročně za druhé dítě a 27 840 Kč ročně za třetí a každé další dítě. Nejdelší mateřská a rodičovská. Co byste tak ještě chtěl?
Dvě děti spotřebují z daní mnohem víc než žádné dítě. Zdravotnictví, školství...Takže v pořádku.
Ty deti ale budou v budoucnu danovi poplatnici. Bez deti to nejde.
A deti proste stoji penize.
Pokud deti nekdo nema, musi se podilet na tom, ze ostatni je maji a v budoucnu i tem bezdetnym bude kdo mit utrit zadek v domove duchodcu.
Bankovkami si ho totiz nevytrete az ta doba prijde.