A pak že Turek nikdy nedobil Znojmo.
Nedobyl (od nedobude). Ale jinak máte pravdu.
Znojemské okurky jsou jeden velký hnus od doby, kdy se zase začaly dělat. Takže je ignoruji od této doby, kdy jsem si jedny koupil na zkoušku, tehdy mě pobavilo, že to byly okurky dovezené z Vietnamu, takže od té doby never more. To, že se začnou dělat v Turecku mě vůbec nepřekvapuje ale ani nezajímá. Je to předražený humus. Jediné slušné okurky za občas rozumné peníze je Efco a když se zadaří někdy i Machland.
Kvalitu okurek dělal hlavně ocet ( octová kultura byla z 19 století ) , Fruta Znojmo měla svoje vlastní sudy na výrobu octa byl jiný než nyní Bzenecký a také tekutý macerát ( koření ) a hlavně odrůda okurek . Po zrušení Fruty Znojmo sudy na ocet koupili Francouzi .Ti nyní vyrábí ocet té chuti co se dělal ve Znojmě . Tak nyní se dostanou koupit Znojemské dělají se v malém množství v soukromé výrobničce stačí číst etiketu ..
zdravím pane Ludvík,máte trošku pravdu, jen ocet se nevyrábí v sudech a dovolím si tvrdit ,že znojemský i bzenecký ocet byl totožný v rámci hoblinové výroby- tedy technologie ( v Bzenci od r.1921 ) a ten výrobník byl ¨( oproti sudu obr),proto ty okurky a ostatní výrobky z konzerváren šmakovali.Od roku 2007 kdy bzeneckou i znojemskou octárnu koupila holanská firma a celá technologie se změnila na(submerzní ) to je fakt už trochu jiný ocet a recepturu na okurky už nelze dodržet (hoblinová výroba byla zrušena stejně tak jako octárna ve Znojmě¨) boužel a proto ty okurky už nikdy nebudou co dřív.....
A víte lidi, že je mi to jedno? Kromě toho, že si 1-2 za rok koupím malou skleničku "kornišonek" tak zavařené okurky zásadně nekupujeme. Děláme si vlastní. Včetně toho, že si je vypěstujeme. Stejně jako moji prarodiče a podle jejich receptu je teď zavařujeme.
Stejně tak ostatní zeleninu. Jasně, čerstvou v zimě kupujeme, to jinak nejde, ale kompoty, čalamády, sušená rajčata, křížaly, a další věci, které se nechají jednoduše vypěstovat a zpracovat buď zavářením, zamražením, zkvašením nebo sušením zásadně sami (třeba domácí kvašené zelí je fakt mňamka). Víme co jíme, i když zcela po pravdě, levnější než z krámu to teda fakt není.
Ne, nejsme ekologičtí blázni, fanatici a ekoteroristé. Jsme normální lidé co chodí do časově náročné práce. A potřebujeme se někde nějak odreagovat. Zahrada a jiné práce rukama je k tomu dokonalá.
Kupuji Globus okurky , třeba k zapečeným těstovinám bohatě stačí a chuťově ujdou za nízkou cenu , jenom jsou slazeny uměle ..což je velké mínus . Když dělám třeba znojemskou omáčku , tak používám znojemské okurky jiné značky , z hlavy si nevzpomenu kdo je vyrábí ..ale jsou české a slazeny cukrem bez zbytečné chemie . Tyhle , o kterých je článek , nekupuji již léta .
" Znojemské " okurky z Turecka jsou urážkou pro celý Český národ .
Kdo nevěří ať ochutná.
Díky už jsem zvracel.
Loňský rok jsem viděl okurky Znojmia za 99,90Kč_880g. Před Vánocemi se doprodávaly za 28,90Kč, letos už zase 79,90Kč, všechny s nápisem: Země původu Turecko, v řetězci prodejen majitele Ahold. Cenotvůrce jsem si označil za cenového klauna, a šel se pokochat svou zásobou ještě pravých moravských Znojmií. Správně uskladněné pár let vydrží. Přestaňme už konečně kupovat předražené cizí šmejdy, země původu je na etiketě čitelná!
Není nad to zavařovat si svoje okurky, podle své chuti. Vzpomínám ráda na ty Znojemské, ve velké plechovce. To byla dobrota. Dnes nemáme snad žádného svého výrobce, vše skoupily cizí firmy, které to dělají podle svých chutí. Jen nechápu, proč se jmenují Znojemské, snad Turecké nebo nějaké jiné.
vytáhnu recept po mamince a začnu si to dělat sama , těch 10 sklenic na rok co potřebujeme zvládnu .
Přijde zahraniční majitel a vše co je České, tradiční, kvalitní a dobré, možná i levné se zničí a v tom mě rok 89 moc netěší.
Češi svojí hamižností si za tento propad mohou sami !