Ano černé díry se vypaří. Slouží jako takové "kafemlýnky" na gravitony. Což jsou částice asi tak přibližně podobné světlu. S nulovou hmotností a vektorem hybnosti. Nebo-li vesmír se vrátí do své původní podoby HGP, Homogenního Gravitonového Pole o nulové hmotnosti a nulové hybnosti. Pak se musí počkat hodně, hodně dlouho. A jestliže je něčeho tak hodně jako HGP a trvá to strašně moc dlouho je pravděpodobné že vznikne nějaká fluktuace a tedy zárodek nového vesmíru. O tom teorie Fluktuace v Homogenním Gravitonovém Poli z roku 2014.
"Hawkingovo záření vytvořit jakýkoli hmotný objekt. Možná tedy opravdu nakonec všechna hmota zkolabuje do černých děr." Jakou to má souvislost?
Jinak mě připadá nejelegantnější představa, že gravitace je nejsilnější "hráč" vesmíru. Až skončí rozpínání, začne gravitace vše stahovat a vesmír se vrátí do počátečního bodu. Možná z něj pak dojde k velkému třesku a zrodí se vesmír, co se bude rozpínat a nějací "lidé" budou objevovat... Kdo ví, po kolikáté se to děje :)
Tak podle chytrých hlav byl velký třesk před 13,5 miliard let ...nedávno se zjistilo, že našly hvězdy staré přes 16 miliard let ...no vím zcela jistě, že člověk je primitiv a ví úplně kulový...hádat a tipovat a brát za to peníze a granty je špatný vtip a výsměch pracujícím lidem ...co vědec, tak na peníze a bez jasných výsledků ..za další v čem to má lidem pomoct?miliardy lidí mají naprosto jiné starosti ,než tipovat ,co může být ve vesmíru...a to vím naprosto přesně za všechno , že nikdo nic neví...nevíte ani ,co je pod mořskou hladinou a hrajete machry do vesmíru...no člověk mě nepřestává bavit v úžas 🤣👍
Já myslím, že to už začalo - zatím se nám inflací pomalu vypařují důchody.
Hawkingovi se spíše vypařil asi mozek .