Pokud někde zemře po 80 letech věku, pak lze předpokládat, že zemřel věkem. Ovšem u dřívějších umrtí jsou možností různé: nemoc, autonehoda, jiný druh tragické smrti, pád nešťastnou náhodou, vražda, sebevražda, atd. Nemyslím si, že je něco nepřirozeného na tom, chtít vědět, jak odešel někdo v 50-ti či mladší, neboť smrt v takovém věku není přirozená, není to stářím, a mnohé žijící to může přimět k tomu, aby si došli včas k lékaři, aby jezdili o něco opatrněji, neboť obvykle nás to nějak zasáhne. Jen lidem bez empatie je lhostejno, jak ti druzí mladší zemřeli...
Ne všechny uvedené argumenty bývají důvodem ke zjišťování příčiny úmrtí. Když mi umřela maminka, zašla jsem za lékařem na patologii. Důvod? Maminka užívala léky. Mimo jiné, na tlak a cukrovku. Po její smrti jsem léky nalézala různě v kapsách jejího oblečení a to i přesto, že jsem vždy počkala, až mi ukáže prázdnou pusu. Začala jsem mít výčitky, jestli jsem její smrt neúmyslně nezavinila nedostatečným dohledem. Teprve patolog mne ujistil, že smrt maminky s braním léků nesouvisí. Prostě jí "dotikaly hodiny". Zemřela ve spánku.