1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 měsíci

To byl po dlouhém čase skvělý rozhovor s moudrým učitelem který své práci rozumí ale bohužel trend ve výchově je úplně jiný a ještě podporován MŠkolství. Na tohle společnost jednou doplati.

111
Před 4 měsíci

Skvělý článek a perfektně vystižená realita dnešní doby. Více takových osobností jako je pan Klabal a hlavně více prostoru pro jejich zkušenosti a názory .

134
Před 4 měsíci

Skvěle popsaná realita dnešní výchovy. Odučila jsem 40 let, z toho 30 let na SŠ. Když jsem nastoupila učit na střední školu, přicházeli do prvních ročníků žáci z 8. třídy ZŠ. S hrůzou jsem v posledních letech zaregistrovala, jak se dramaticky snížila úroveň těch, kteří nastoupili do střední školy ( a to již z 9. třídy) a potažmo i maturantů. To, co z cizího jazyka stačí na maturitu, by dřív zvládli v prvním ročníku. A to nemluvím o matematice, kde je musí učit i sčítání zlomků.....

52
Před 4 měsíci
Jitka Hicková

podepíšu každé slovo autora článku i Vaše, 40 let praxe na SŠ, 2 jako důchodkyně na ZŠ, jedna dcera 20 let na SŠ, druhá 15 na 1.stupni na ZŠ, takže zkušenosti bohaté.

30
Před 4 měsíci

Také jsem poznala rodiny, které vychovávají děti alternativním způsobem. Také mě ovlivnily knihy G. Durella, který žil v Řecku,

měl soukromého učitele a učení zanedbával. Kdyby nebylo jeho sekretářky, která mu opravovala texty, asi by mu nikdo knihy nevydal. Zpočátku se mi to líbilo, jak v Česku přistupují některé rodiny k alternativnímu vzdělávání. Pak i na mě sílil tlak, abych polevila, a abych se tolik nevěnovala učení se synem, že prý se podřizujeme systému. To se systémem nemá nic společného. Vzdělání člověka obohacuje. Dnes se ohlédnu zpátky a nelituji. Naopak pozoruji, že z těch dětí, které nikdo neznámkoval, kterým se zametaly cestičky a byly utvrzovány, že jim všichni ubližují, jsou opravdu sebestřední sobci. Co ty si počnou ve svém životě, si neumím představit. A to ani těm maminkám není divné, že se společně schází a ta děcka se nesnesou ani mezi sebou. Prý jsou introverti a v tom vidí problém. Přitom za ty vztahové problémy mohou sami rodiče. Snažila jsem se jedné dívce, která bude vycházet a chce na střední školu, pomoct s matematikou, ale uvízli jsme na malé násobilce. Rozplakala se a pověsila se mamce na krk. Ta ji uklidňovala, že ji najde školu, kde ji zaručeně přijmou a matiku znát nemusí. Řekla mi, víš násobilka je o bichlování a to já nenávidím. Po čase mezi námi i našimi dětmi rozdíl v názorech rostl a přestali jsme se scházet. Tím nechci zacházet do opačného extrému, že z našich dětí mají být loutky, které si musí nechat všechno líbit. Došla jsem k závěru, že je dobré pro svoje děti dobrou školu vybrat podle toho, jakou pověst má.

22
Před 4 měsíci

Děkuji za tento skvělý článek, který zjevně pravdivě ukazuje realitu vzdělávacích institucí v dnešní době. Snad si jej přečtou odpovědní pracovníci z MŠ, ale to je čirá utopie, že ano?

71
Před 4 měsíci

Své děti jsem 17 let učila doma podle starých dobrých osnov z mého mládí. Uměli vše, co bylo potřeba a každých čtvrt roku měli komplexní konzultace a 2x za rok přezkoušení. Když jsem se vrátila ke vzdělávání v ČR před 3 lety, to jsem tedy koukala. V sedmé třídě neumí nic. Horký vzduch a toť vše. Nespočítají fyzikální příklad, neumí si vyhledat v knihovně informace, znají jen Wikipedii a you tube. Jsem ráda, že už mi je přes padesát. Vzdělanost mizí jak dým a díky digitální technologií a instantní metodické polévce, které říkáme RVP jsou mladí lidé blbí a blbější...bohužel.

34
Před 4 měsíci

vsechna reseni co me napadaji zakazuje zenevska konvence...!!...(;...

24
Před 4 měsíci

Tak ústavy byly vždy plné takových případů. To není o výchově, jak ostatně pán přiznal. To je o prostředí, ze kterého děcka pochází. A vždy se říkalo, že ústav děcka nenapravi, pouze se tam naučí ještě horší věci. Ani s tím vzděláním nesouhlasím. Ano dříve se lidi byli schopni nadrtit asi více věci. Ale když srovnám své děti a třeba naše rodiče, tak ty děcka umí daleko více chápat v souvislostech, umí s informacemi pracovat, umí pracovat samostatně, více nad věcmi přemýšlí, jdou do hloubky. Prarodiče byli zvyklí, že se jim vše dalo před nos, to se naučili a tím to haslo.

21
Před 4 měsíci
Jarmila Štáblová

Právě, že je to o výchově, ale o výchově v rodině a ne ve výchovném ústavu, tam nejsou "děti" posílány za odměnu... a těžko tam dojde k nějaké pozitivní změně..

4
Před 4 měsíci

dávám pánu učiteli za pravdu každou větu co v článku napsal. I já to vnímám , že ředitel se bojí místo toho, aby stál za učitelem a promluvil si s rodiči tak se bojí a raději vyhodí učitelku protože měla ve třídě 20 žáku a jenom 4 rodiče si na ni stěžovali ostatní se ji zastávali ti 4 rodičové si asi neuvědomuji co mají a promiňte mi to slovo (parchanty) kteří skoro šikanují učitelku . Je to z mé vlastní zkušenosti a stalo se to prosím ve 4 třídě. Neskutečné zklamání od ředitele školy bohužel.

27
Před 4 měsíci

Naprostý souhlas s panem Autorem - poznámka v žákovské a doma byl "céres"... Komu byly nalezeny cigarety "potajmu" ukradené z krabičky domova, znamenal velký průšvih... Za mého dětství to byla asi jedna z mála drog, ke které se jedinec dostal... A doma další průšvih z výše popsaného důvodu... Bylo to férové. A dnes? Viz článek, bohužel...

20
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt