1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

Nechápu, proč se neustále používá výraz "odsun" ačkoliv se jednalo o etnickou čistku s prvky genocidy. Nenazývat věci pravými jmény je takový, národní folklor.

13
Před 1 rokem
Martin Glaser

Martine Ty si prostě nedáš pokoj.Byl to odsun za to jak se tady Němci za války chovali Na rozdíl od našich lidí tu někteří Němci mohli žádná genocida tu nebyla,jen po konci války tu vystupovali někteří darebáci jako zákon a mstili se i na nevinných.Kdyby tu Němci nezradili tak by je nikdo netryznil po válce.

6
Před 1 rokemUpraveno

pracovitý schopný sudetský Němce jsme úspěšně vyhnali nebo rovnou zabili a ve 48 nastolili komunismus...a pak nastal ten pravej "ráj" na zemi, Němci prosperitu a hospodářskej zázrak a Češi se vrátili do středověku pod diktátem rusáka

2
Před 1 rokem

Němečtí fašisté a jejich přisluhovači jsou odpovědní za vyvraždění milionů lidí v Evropě a Africe před a v průběhu II. světové války...na to jste zapomněli upozornit! Řešíte jakési křivdy a vztahy a zapomínáme na to kdo to vyvolal a kdo okupoval Československo ...proto opakuji viník je německý fašistický režim!

1
Před 9 měsíciUpraveno
Pavel Hájek

Však to tam zaznívá, kdo byl viníkem. Ten rozhovor je skvělý a řekl bych, že jde do hloubky a rozhodně paní novinářka ten kontext vnímá. Jen popisuje, jak se tyhle věci odrážely v rámci její rodiny. Jak to bylo rozporuplné. A ti lidé to prostě jako křivdu vnímali, jakkoli se vám to nelíbí. Což je asi přirozené. S tím nic nenaděláte. Nacionalismus a fanatismus je prostě velká emoce a kde kdo jí podléhá. Tyhle velké a krvavé dějiny se odrážely v osobních životech lidí, a tam to kolikrát není tak černobílé. Ty tlaky a protitlaky byly obrovské. Vy zde jen hloupě tlacháte, protože každý je po bitvě generálem.

Před 1 rokem

Popisovaná doba, navždy změnila osudy ne stovek, ale milionů lidí v naší zemi. Většina lidí těžko může předjímat, jak by se zachovali, na jakou stranu se přikláněli, případně kam a jakému činu, by je situace dohnala.

10
Před 1 rokem

Knihu jsem četl, vyrostl jsem v Podkrkonoší. Jak v Čechách tak v Sudetech u babičky. Historii píší vítězové. Nesmí se na ni ale dívat černobíle. V každém je kus hrdiny i padoucha. I Adolf Hitler měl rád svého psa. Vyhnání Němců naprosto změnilo ráz regionu. Je naprosto vykořeněný. Z vnitrozemí přišli lidé(hodně verbeže), kteří dostali se k majetku, který by nikdy nevybudovali. Ne všichni Němci byli nacisti. Do toho smíšené rodiny. Když někdo přijde z koncentráku má právo zabít někoho jen proto, že mluví německy? Alice Horáčková napsala perfektní dílo. Kdo to neprožil, by to neměl soudit. S odstupem se na historii koukáme jinak. Děda byl Sokol a měl rád Masaryka. Já beru vznik CZE jako chybu.

5
Před 1 rokem
Jan Hendrych

Moc hezky jste to shrnul a v mnohém máte pravdu.

Také žiji v Sudetech, pohraničí, v KV kraji, ale i Liberecko a okolí dobře znám a mám to tam moc ráda. No já jsem tu již rodák, dědeček byl pekař a co vím, tak do pohraničí přišel jako přesvědčený vlastenec, aby zde opět budoval novou republiku. Bohužel potom přišel 48', vše dědovi vzali a ještě ho poslali do Plzně na Bory. Hrozná doba......

A dnes, konečně když jsou otevřené hranice, tak máme mezi Němci přátele a dozvídáme si příběhy konečně i z jiné strany. Je moc dobře, že se o těch věcech stále mluví, nesmí se nikdy zapomenout, ale je důležité odpustit.

3
Zobrazit další 4 reakce
Před 1 rokem

Už teď mnozí vidí opět rudě a vše v čem žiji je špatně. Ani se jim nedivím když Klaus všechny majetky našich předku rozdal a nechal rozkrast Kožennym a jim podobným .a i.zakony těmnto na míru šite tunelařum,a ti si i vmédiích opět propagandou je přihravaji tak jak v Rusku lidí na svou stranu🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑

Před 1 rokem
Karel Vita

Myslíte toho Klause, co sotva vykukuje z Putoniva análu?

Před 1 rokemUpraveno

Je to mnohem složitější, také jsem se snažil dát dohromady informace i vztahy ale bylo to násilné à tak se to potichu rozpadá à propadá do zapomnění.Jedna babička v Ravensbrüku, jeden ze strýců zůstal u Stalingradu, druhý v Anglii a následně Leopoldov, třetí německý odbojář se stane komunistou à jeho vnuci v roce 68 emigrují à přijmou německé obćanství.Do toho půjčené peníze a po vâlce vložené do podnikání, konfiskace. Ale, každý se snaží zapomenout a vytěsnit to špatné à bohužel k tomu přispívá i to tiché zpřetrhání vztahů. I proto jsem přestal dávat dohromady rodokmen.

1
Před 1 rokem

Opravdu těžko soudit z dnešního pohledu. Kdo z nás ví, jak by se tehdy v nějaké konkrétní situaci zachoval? Ten tlak ze všech stran musel být pro obyčejné lidi obrovský a co chceme z dnešního víceméně pohodlného života odsuzovat? Sám jsem z česko-německé (ne sudetské, ale bavorské) rodiny a moje milá německá babička (Oma) mi říkala - víš, my Němci jsme byli taky pěkné sv*ně. To, co se stalo, se nedá vrátit a udělat jinak, ale přesto je potřeba vědět, co byla příčina a co následek. A příčina byla jednoznačně nacistické Německo. Nikdo tenkrát nechtěl sdílet společný prostor s Němci za ty hrůzy, které během války provedli. Vždyt i Američané měli velký problém v obsazeném Německu zpočátku vidět v Němci ČLOVĚKA a ne bestii, která vypadá jako člověk, když postupně objevovali nové a nové důkazy o nacistických zločinech. A co chceme dneska po tehdejších obyvatelích protektorátu, kteří žili dlouhých šest let pod německým nacistickým terorem? Chtěl by dneska někdo, kdo dává rady, žít v tehdejší době...?

4
Před 1 rokem

Podobne situace a pribehy se odehravaly na okupovane Ukrajine, odehravaji se ted ve valce na Ukrajine a budou se odehravat i po skonceni valky,podle toho jak valka dopadne. Nejhorsi nasili,ktere plodi nelidske, ukrutne valky po celem svete…etnicke nasili v balkanske valce v devadesatych letech…nasili v Izraeli a Gaze... Na jinych kontinentech jsou valky jeste krutejsi. Valky jsou vyplodem zlych lidi, vetsinou muzu,kterym svet valek a nasili, splnuje jejich zvracene touhy po moci a majetku, vlastnictvi vseho,co za svuj zivot stejne nemohou vyuzit a uzit,protoze musi porad valcit, okupovat, byt v konfliktu po cely svuj zivot.

A jak moudre kdysi vyjadril profesor Svejcar “valky nebudou,az na vsech ridicich svetovych urovnich budou zeny vladnout spolecne a rovnopravne s muzi 50/50, protoze zeny nechteji valky, zeny davaji to nejcennejsi v zivote - novy zivot a nechteji ztracet sve deti v nesmyslnych valkach.

A je neuveritelne, ze pres veskere vedecke a spolecenske pokroky byl rok 2023 zdrojem nejpocetnejsich valecnych konfliktu za celou historii Zeme. Hloupost politiku,kteri misto,aby udrzovali mir a zlepsovali zivot svym lidem,kteri si je plati ze svych dani, zpusobuji valecne konflikty,okupace, terorizovani a jine nasili ve svem okoli, je trestuhodna.

Valky, teror na lidech jako lidske zlo zacinaji zli ne lide, lidske zrudy jakym Putin a jeho horda nacistickych teroristu bezesporu je.

Před 1 rokem

Knihu jsem nečetl,ale z vyprávění matky pamatuji,vyhrožování její švagrové,že až jí naštve, udá jí gestapu-snad pro poslech Londýna,Neudala jí nikdy,ale maminka jí to vyhrožování neodpustila.Strýc utekl z lágru,při nočním bombardování Brity a do konce války se skrýval.Téměř každé rodiny se válka dotkla.O problémech s proviantem mi vyprávěla Němka,družka mého otce.Za války měli jako pochoutku o vánocích houbovou bramboračku.

4
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt