1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

Kdo byl v té době už dospělý, tak věděl, že se o žádné "tanky osvoboditelů" nejednalo. Že to byly tanky impéria, které se zmocnilo dalších území a národů na nich žijících, jako to dělalo už po dlouhá staletí.

Osvoboditeli byli pouze západní spojenci, kteří země osvobozené od německých uchvatitelů po válce opustili a jediné, co od nich očekávali bylo, že přijmou jejich plán obnovy a postupně jim ty země jejich vklad splatí a dále budou spolupracovat především v oblasti obchodní.

Ti naši východní "osvoboditelé" naopak dohlédli na to, aby zde byla ustavena vláda brutální diktátorské lůzy, která nejen že zmařila další tisíce lidských životů, ale zemi za dobu svého panství přivedla až málem mezi země rozvojové.

37
Před 1 rokem
Miroslav Bauer

Ruská armáda z Československa po válce odešla, stejně jako z Rakouska a v roce 1946 byly svobodné volby bez Rusů,že to pravicové strany podělali a nic nenabídly lidem,s tím nemají Rusové nic společného,nebyli tu.Gotwald byl chytřejší a využil toho.

3
Před 11 měsíci

Supr film,co jiného napsat..

Před 11 měsíci

Opravdu skvely film. Pamatuji si, jak jsme na nej vsichni sli povine se skolou. To jsem byl, pocitam, ve treti tride. Samozrejme jsem tenkrat ten film nemohl pochopit, ale dodnes mi z neho utkvely nektere obrazy (treba prave ta sebevrazda na konci). Nedavno jsem si ho znovu nasel na internetu, a musim rict, ze je to opravdu nevsedni film, jemuz cas nic neubral na sile, pusobivosti a obycejne lidskosti. I ten pratelsky sovetsky dustojnik neni sablonovita propagandisticka cernobile kladna postava, jak se zname z Vavrovych propagandistickych kravinek (na ktere jsme, mimichodem, take museli se skolou, i kdyz uz jsem tenkrat pochopitelne nebyl na zakladce) ale postava lidsky presvedciva. Pokud mate radi kvalitni filmy ktere vas prinuti premyslet, vrele doporucuji.

1
Před 1 rokem

Skvělý film o lidské malosti. Později se mu přiblížil ještě film "Je třeba zabít Sekala" a zmíněný Svěrákův "Po strništi bos". Ale Republika poprvé jasně ukázala že nám Sovětský svaz nepřinesl svobodu, nýbrž nás vždy jen považoval za válečnou kořist!

1
Vladimír Jirka

Viděl jste ho ? Já ano.Co kdyby tu zůstali Němci?! Ty měli v plánu Lebensraum a likvidací nás.SSSR nás zachránil a jako vítěz si diktoval. Samozřejmě neměl slitování.

1
Před 1 rokem

Opravil bych jen jednu maličkost. Nenatáčelo se ve Znojmě, ale v obci Únanov u Znojma.

1
Před 1 rokem

Pokud někdo dokázal uchopit palčivé téma v uvěřitelné syrovosti, byl to Karel Kachyňa.

18
Před 1 rokem

Co je mi záhadou?? Kachyňa je pojem. Kam ten film zmizel?

5
Před 1 rokem
Jitka Myšková

7.5. šly na ČT1 a jsou v archivu ČT k přehrání.

1
Před 1 rokem

Kniha Jana Procházky Přestřelka by ještě dnes stála za zfilmování.

2
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt