1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 6 měsíci

Prastrýc u wehrmachtu bojoval a padl na východní frontě. U něj to bylo složitější, Čech byl po matce. Ta pocházela z českých Velenic a s rodiči odešla do tehdy německého Kladska

6
Před 6 měsíci
Jiří Boček

Nejmenoval se Novotny 🤔

Zobrazit další 2 reakce
Před 6 měsíci

Děkuji panu Kmochovi za vynikající erudovaný článek,to se tady moc nevidí!

Emmertovy Češi ve Wehrmachtu jsem četl a jak pan Kmoch uvádí,občas bývalí vojáci situaci lehce "přikrášuji".Ovšem všichni se shodují v tvrzení,že největší peklo bylo po obsazení Polskem....

16
Před 6 měsíci

Docela dobrý článek. Pořád chybí větší historické zpracování tématu. Zajímal by mě i celkový příspěvek Sudet ve válce, kolik třeba předválečných důstojníku čs. armády (Němců) sloužilo ve Wermachtu a na jakých pozicích atd...

9
Před 6 měsíci

Německým státním příslušníkem se po přičlenění Sudet k Německu stal každý z půl miliónu Čechů, kteří v oblasti zůstali. Neměli protektorátní občanství,ale československé podle zmíněné smlouvy mezi československém a německou říši. Odkaz

Před 6 měsíci
Michal Balatka

Nikoli, měli říšské, viz článek. Protektorát ještě jaksi neexistoval.

1
Zobrazit další 3 reakce
Před 6 měsíci

Pod dojmem článku jsem si pustil Ostravský dokument Sloužil jsem ve Wehrmachtu...knížka pana Emmerta určitě zajímavá ale tady mi běhal mráz po zádech.

Tohle by měli dávat do diskuzí na Netu ... jinak by se diskutovalo

Odkaz

www.youtube.com
SLOUŽIL JSEM VE WEHRMACHTU - dokument 2009 L.Polákové a A.Koudely
3
Před 6 měsíci
Zdenek Zemanek

To byli většinou Šlonzáci.

5
Zobrazit další 2 reakce
Před 6 měsíci

Dobrý článek. Taky stojí za přečtení, kolik Čechů zůstalo v Sudetech, to dnešní flastenci popírají.

17
Před 6 měsíci
Petr Houzar

Přesně tak. Stejně, jako je správně uvedeno, že ti co se narodili před rokem 1910 a jejich rodinní příslušníci též odcházet nemuseli, což se uvádí hodně málo nebo vůbec. Také to, že povinnost odejít měli všichni, co tam přišli po roce 1918. A jedna věc tam chybí. Mnoho Čechů později , za Protektorátu dobrovolně do Sudet jezdilo za prací. Ono to nebylo jednoduché a tak striktně černobílé, jak se léta snaží historikové nás přesvědčovat.

4
Před 6 měsíci

Felix Holzmann sloužil také a nerad o tom mluvil , viděl jsem jeho 88 flak a měl tam pár pěkných zářezu včetně jednoho 🛸

1
Před 6 měsíci
Ludvík Šulc

Ovšem to byl sudetský Němec.

3
Zobrazit další 2 reakce
Před 6 měsíci

Rozdíl je v tom zda narukovat chceš nebo musíš.

8
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt