Pravda by to byla tak před 5 lety. Dnes už berou karty skoro všude a mladí lidé platí v podstatě pouze bezhotovostně. Ideálně telefonem nebo hodinkami. Pouze my starší si ještě užíváme těch tištěných peněz, ale pomalu nás to také dožene.
Já mám spíše pocit že je to naopak. Já platím kartou a mládež chrastí drobákama
Ve švédsku jsem měl podobný "problém". V bistru kafe a bagetu. Sorry, nešlo by to radši kartou ? Velmi ochotně jsem posloužil. Těch pár korun mám pořád vystavené doma
Autore, vy asi Čechy moc rád nemáte? Myslím, že exot nejvyšší jste vy sám. Pokud by nebylo zrušeno EET, bylo by možno platit kartami nadále. Takhle moje osobní zkušenost - v minulém týdnu restaurace např. Boží dar - Only cash. Se skřípěním zubů jsme útratu společně dali dohromady, ale nechápali jsme a jen bezmocně čuměli na kartu. Přestaňte se navážet do "zaostalých" Čechů a upozorněte na neochotu prodejců přijímat hotovost. Pokud ji nemám, mohu si s kartou tak akorát ... víte co! Vyberu peníze v automatu a pak už s nimi prostě platit musím.
Před časem byl v našem tisku uveřejněn článek, kde bylo uvedeno, že Češi platí kartou častěji než v okolních zemích. Takže kde je pravda?
V současnosti zejména v některých menších provozovnách, obchůdcích ad. je uvedeno, že nepřijímají přijímat karty. Asi jde o dvě základní věci. Jednak si banka strhává určité procento s platby, ale hlavně jde drobnému živnostníkovi asi o to, že nejsou o něm nikde žádné údaje. Pravděpodobně se tito obchodníci poučili z EET, které zavedla Babišova vláda a zjistili jak je to pro ně nebezpečné.
Tak ano, banky si strhávají 1 - 3 % podle objemu plateb. Malý obchodník na vesnici bere hotovost, protože pokud mu dovezou objednané zboží (všechny hospody), tak jej chtějí platit hotově a otázkou je dostupnost bankomatu či pobočky, kde by si musel obchodních hotovost vybrat.
Pán se pohybuje jen v jiných místech než já, ale neváhá o tom napsat aktivistický článek. Jestli tedy nelže.
No, zrovna předevčírem chtěli platit Poláci v restauraci útratu hotově, a bylo těžké (ne moc) jim vysvětlit, že stokoruny s úzkým proužkem možná berou ještě tak v bance.
Taky jsme jednou asi před 4 lety v Polsku komunikovali s místními ženami, které plánovaly výlet k nám a ukazovaly nám, zda ještě platí bankovky s Žižkou a partyzánem.
Nechte prosím těch pořád dokola se opakujících aktivistických článků o tom, jak je ostuda platit hotovostí.
Myslím, že zejména ve Švédsku mají teď úplně jiné starosti
To máte pravdu. Švédy nezajímá jak se platí v Česku
Zase jeden ze série článků na propagaci bezhotovostního placení.
A proc ne? Ma byt zakonna povinnost pro obchodnika - prijmout hotovost i kartu. A je po problemu.
Parkování bez mincí nejde,
s kartou se může něco stát a nemusí, ale hotovost doma pro jistotu mám.
Jinak platím vždy kartou.
Dávat bacha na peněženku, přepočítávat to, to mě nebaví!
No a ty bacily, no fuj !
Nebrat !
😎
Zajeďte si s kartou do Rakouských Alp a nabalte si velkou svačinu. Na velké části chat Vám bude karta na nic.
Nejenom v Alpách, i při Dunaji kamarádka nenašla nikde přijímání platby kartou.