Nepoužívám hotovost a tam, kde je, tomu místu se vyhnu.
Upřesnění: vypadá to jinak v Praze a jinak na venkově
V restauraci kde neberou karty, tuzer nedávám. Nechám si vrátit do koruny.
Zase blábol.
V Německu nebo ve Francii se v restauracích běžně platí hotovostí, podobně jako u nás. Kartou lze platit, ale někde jen od určité částky, např. 10 eur.
Jak je to ve Švédsku je celkem nepodstatné, ale ve dvou velkých státech Unie vaše tvrzení neplatí.
Ale stejne k tomu nevyhnutelne dojde. Povinnost akceptovat oboji a vsemi bez vyjimky.
Je videt ze to mate nactene a ne vladtni zkusenost.
Neprdavaji se jen rohliky.
Tisice a desetesice na ulici nenajdete.
Proc je tedy cpat bance?
A vybirat to jen od nekterych zakazniku…
Co tak o to slevnit a byt konkurenceschopnejsi…?
At tu sluzbu( je to sluzba jako kazda jina) plati jen ten kdo ji skutecne vyuziva. To je spravedlive.
Žiju v malé městské části, kde jsou jen malé krámky. Hotovou platbou podporuji jejich existenci. Jestli by měsíčně měli ztratit 2-3 tisíce na provizi za platby kartou, tak už se jim to vůbec nevyplatí. Už teď jsou tady spíš pro nás než pro výdělek.
Česko je světovou velmocí v platbách kartou či jiným obdobným způsobem. Těch míst, kde potřebujete hotovost je zlomek proti těm, co akceptují karty.
Platim běžně kartou i mobilem, ale odmítání hotovosti je podle mě protiústavní, jsou lidi co jsou starší, nebo nemůžou mít ani bankovní účet kvůli dluhům a ve spoustě měst už si ani nezaplatíte MHD bez karty, to jako chcete ty lidi odsoudit k trestný činnosti nebo jak si to představujete? Je nutný uzákonit právo na hotovost dokud neni pozdě. Si to zkuste za někoho staršího všechno řešit protože bez ebankingu a smartphonu už dneska nejde nic.
V zakone to je … Hotovost musi obchodnik vzit.Kartu muze …
Další masážní článek jak je placení kartou IN a kdo platbu kartou nepřijímá je beznedějný zpátečník? Používám kartu i hotovost. Preferuji to druhé. Obojí nosím stále, nehrozí mi, že se nenajím nebo mi neprodají pivo. Tak je mi šumák jak to má nastaveno obchodník.
Z čeho Vám v článku vyplývá, že by platba kartou měla být IN? Z toho, jak s ní autorka ve Švédsku nezaplatila, protože tam brali pouze platbu aplikací místních bank? Nebo z toho oznámení, že nějaký automat kdesi karty nebere?
Konecne by mela by uzakonena povinnost prodejce akceptovat jak hotovost, tak i karty. Vsichni a bez vyjimky. A videli bychom, jak rychle by si lide na karty zvykli.
V tom případě ať hradí poplatek za platbu kartou zákazník. Uvidíme kolik bude ochotno platit něco navíc.
Naštěstí tady ve Slezsku Češi nejsme 🙂 tak mě to nemusí trápit 🙂. Ale je fakt, že ty pouze hotovostní platby za parkovací automaty, toalety na nádražích a podobně, mě neskutečně štvou...
U nás na WC na nádraží zaplatíte kartou, na parkovišti klidně pomocí SMS i kartou. I v Praze na hlaváku šlo platit na WC kartou.
Největší vlastenec je z tohoto pohledu turniket na záchodech v terminálu autobusáku na Florenci, kde si po příjezdu ze zahraničí, pokud nenosíte po kapsách české drobné, musíte napřed vybrat, potom někde rozměnit a nakonec si rozmyslet, jestli si kvůli tomu necháte ujet autobus, nebo to zkusíte nějak vydržet. Po návratu z nějaké civilizované země tím můžete být trochu rozčarovaní, ale na druhou stranu zase víte, že už jste skoro doma, a garantuju vám, že v tu chvíli na nějaký párek v rohlíku zdarma nebudete mít pomyšlení.