Prozatím je chytrá tak jak potřebuje programátor ale článek připouští něco jiného.Nedávno jsem komunikovala s panem Z(AI)volala jsem hodinu před pracovní dobou firmy.Chtěla jsem k telefonu živého člověka AI mě řekla -tady není ani noha.Nádherné veselé ráno.
Jak prosté: nemyslí a tudíž není schopna ani lhát ani být hloupá. Jen z nepřeberných zásob blábolů, které kdy vypotili lidé, vybírá ten, který nejlépe vyhovuje "bodovacím kritériím" 🙂
Přesně.
On je tu zásadní omyl hned v počátku.
Tohle, o čem se dnes mluví a je to všeobecně k dispozici, vůbec není koplexní umělá inteligence. A nemá to nic společného s tím, jak bude umělá inteligence v budoucnu využívána.
Mimochodem, přesně takhle byů Applem a dalšími zkroucen princip tabletu a vyšlo z toho něco naprosto jiného, než jakou představu o přenosných dotykových displejích jsme měli od 90. let minulého století.
Ale zpátky k AI současnosti.
To, co je veřejně prezentováno, je zřejmě jen vycvičený jazykový modul se schopností vyhledávání. Nepříliš dobrou schopností vyhledávání.
AI, jak by měla fungovat, není vzdálený přístup ke globálnímu stroji, ale lokální stroj, který nikam nikomu cizímu nic neposílá a učením od odborníků získá schopnost samostatně kombinovat a vyhodnocovat.
Příkladem je třeba lékařský odborný systém, který nejlepší odborníci postupně naučí vyhodnocovat různá vyšetření a tak první fázi vyšetření bude provádět velice rychle AI a z výsledků bude vycházet lékař.
Ten systém bude kontrolován a průběžně by mu tak měla růst kvalita výsledků.
Ne. AI funguje na principu učení neuronové sítě. Nic nevyhledává. Mezi odborníky se tápe, jak je možné, že to vůbec funguje.