Je pozoruhodné, jak pevné kořeny má ta oficiálně opakovaně vyvrácená lež o slibu Putinovi, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ. Směšné je, že Putin ani nepředložil žádné věrohodné důkazy, že tento výrok, kdy existoval. Pro svou potřebu si jen upravil výrok, že NATO se nebude rozšiřovat na východ Německa do bývalé NDR a vypustil ho do mediálního prostoru.
Umělá inteligence ChatGPT:
" Neexistuje žádný písemný dokument nebo oficiální dopis, ve kterém by Spojené státy slíbily Sovětskému svazu (resp. Rusku) nerozšiřování NATO v roce 1990. Nicméně, během jednání o sjednocení Německa v roce 1990 byly mezi západními diplomaty a sovětským vedením proneseny určité verbální záruky a diskuse o tom, že se NATO nebude rozšiřovat na východ.
Nejčastěji se zmiňuje výrok tehdejšího amerického ministra zahraničí Jamese Bakera, který během jednání s Michajlem Gorbačovem v únoru 1990 zmínil, že "NATO se nebude rozšiřovat ani o palec na východ". Tato slova však nebyla formalizována do žádné smlouvy nebo písemné dohody.
Po roce 1990 probíhaly další diskuse a vývoj vztahů mezi Západem a východní Evropou, které vedly k postupnému rozšiřování NATO, začínající od poloviny 90. let. Rozšíření NATO bylo výsledkem samostatných rozhodnutí suverénních států ve střední a východní Evropě, které usilovaly o zajištění své bezpečnosti a stability prostřednictvím členství v této alianci.
Shrnuto, ačkoli byly v roce 1990 proneseny určité verbální záruky ohledně nerozšiřování NATO, neexistuje žádný oficiální písemný závazek nebo dopis ze strany USA, který by toto potvrzoval."
Jak se do něčeho pustí zaujatý Šafr, napojený (závislý) na ODS, je jeho jasný správný jednostranný pohled na věc námětem do diskuse, s ohledem na ty, na které utočí jako ty špatné. Aspoň pro ty vnímavé, ti oddaní nic neřeší, souzní to s jejich přesvědčením. Šafr využil svého práva svobody slova. Dejme i jiným toto právo, jiný pohled do diskuse např. na opravdu nezávislých Parlamentních listech, mnohými zatracované, i když dávno uznané za věrohodné. Pro ucelený přehled je dobrá si vyslechnou i druhou stranu, i jiné nezávislé komentátory. Profesor Sachs má dlouholetý přehled o východoevropských reáliích, takže konflitk dává i do historické souvislosti po rozpadu SSSR, před tou hroznou válkou v roce 2022 a vliv USA na Ukrajinu. Letos po 35 letech odešla z funkce výrazná aktivistická první náměstkyně ministrů zahraničí paní Victorie Nulandová. Byla hlavní tahoun intervencionistické, internacionalistické podoby zahraniční politiky USA. Měla hlavní vliv v otázce Ukrajiny, především na převrat (majdan) roku 2014. Bylo by pro investigativní novináře sousto zmapovat její počínání.
Musím říct, že je to až neuvěřitelné.
Ovšem až tak mě to nepřekvapuje.
Šílené Kaiserovy komentáře a celé směřování Echo24 mě už asi před pěti lety donutili vyhýbat se jim jako čert kříži.
Od pravicového média se rychle přesunuli na úplný kraj, nebo spíše už i mimo hranice demokracie.
A tohle to jen dokresluje.
Pořád se ještě přetvařují jako demokrati, ale jejich myšlení směřuje k nějaké pravicové diktatuře. Pro ně je demokratický konsensus nepřijatelný, vědí přece nejlíp, jak se to má dělat a tak je oslovuje, jak to řeší Putin a podobní.
Pro ně by byl ideál zřejmě něco jako fašistický režim, co byl v Portugalsku nebo Španělsku.
Kaiser je chytrý a má hodně pravdy.Děkuji panu Šafrovi , že jsem se s nimi mohl ztotožnit.
Copak se vyvíjí špatně, že bylo třeba napsat takovýto článek?
Pan Šafr se tváří.jako demokrat, ale tím opravdu není. Ta hrůza, že by si lidé mohli vybrat z více názorů. On přeci ví co je správné a jaké názory mají lidé mít.
Mimochodem upálení Jana Husa nic nevyřešilo. Vyjadřoval jen potřeby měnící se společnosti. Po něm přišli další. Změnu nebylo možné zastavit.
Změnu ale také neurychlilo upalování odpůrců nositeli nových pořádků. Násilí plodí jen násilí.
Opakovaně se také stalo, že se myšlenky obrátily proti jejich nositelům, tak aby se sám nedožil toho, že jej budou zesměšňovat a zakazovat.
Vybrat si z více názorů stále můžeme. Ale šířit lež prostě není názor. Jedna ruská onuce mi například tvrdila ze si Ukrajina u OSN nežádala o uznání hranic, ale takový žádný proces neexistuje. Neni v OSN formulář žádost o uznání hranic. Hranice si vzájemně uznají sousedé, což Rusko s UA udělalo. Další lež je že Rusku NATO slíbilo nerozšířování, což je take lež. NATO dle stanov je otevřené a ostatní žádají o vstup a členové rozhodují zda bude přijat. Takže lhát a mít názor jsou dve různé věci.
Pavel Šafr,
co je pravda vědí jenom Američané a Rusové. Proč by zrovna to co vy tak hezky zatracujete nemohla být pravda kterou nikdo nezná?
A proč by nemohla být pravda co se píše v článku?
Baví mne, jak bezvýznamné figurky typu Šafr a spol. už neví,jak by se mohly zviditelnit. Naprosto bezvýznamná individua se snaží překonat někoho, jehož myšlenky se nesčetněkrát ukázaly jako pravdivé.
Pavel Šafr ve svém žlučovitém článku, ve kterém by nejraději doslova "upaloval !" názorové oponenty (a lituje, že to dnes už není možné) předvedl, jak vypadá zoufalství žurnalistiky na Forum 24 a úplně popřel demokracii a pluralitu názorů, jako základ diskuse...Pane Šafre, i ve starých Athénách bylo k ostrakizaci oponentů potřeba 6000 hlasů! Vy jste si vystačil sám - soudce, porotce a kat Šafr! Za komunistů byste byl kádrová hvězda;)
Pan Chromý vkládá autorovi článku do úst jím nevyřčené závěry a řadí se tak do kategorie Čermák -Tušl. Horší ale je, že je zcela pohlcen Putinovou propagandou a není schopen rozpoznat, o co autorovi jde. Smutné.
Ani jsem tento článek nebyl schopen dočíst do konce.
Tolik lží, polopravd a urážek vystačí na deset mainstreamových článků.
Vše by se totiž krásně dalo otočit do opačného gardu:
Za dezinformátory a bludaře považuji autora článku a celou redakci Forum 24.
A také téměř celou vládu.
Poslední kapkou pro mě bylo, že mi smazali příspěvek, ve kterém jsem uveřejnil první tři články naší ústavy.
Hnus fialový!
Naštěstí máme demokracii, každý člověk má jeden hlas a i přes prosazení pofiderní korespondenční volby vy a vám podobní dezinformátoři a šiřiteli protiruských narativů (to je módní slovo, proto jsem ho použil) spláčete nad výsledkem a později i nad výdělkem.
Však už se gryndylci diví, jak v evropských volbách posílily strany s nacionalistickým, protiimigrantským a protizeleným programem. A vůbec nejsou schopni si uvědomit, co dělali špatně, že jich má spousta lidí už plné zuby.
Dobrý článek. Otázkou je, proč ještě Echo a Echo24 nečelí trestnímu oznámení? Proč už dávno nezamířily na seznam zakázaných médií? Druhou otázkou zůstává, proč povolujeme lidem ovlivňující veřejné mínění lhát? Lež politiků, novinářů, veřejně se vyjadřujících lidí, by měla být postavena mimo zákon...
Lež politiků, novinářů by měla být postavena mimo zákon. Děláte si srandu? Vždyť pomocí lží se pětikolka dostala do vlády.
Vyvracet takové bludy má bohužel podobný výsledek, jako přesvědčovat příznivce například Svědků Jehovových o nesmyslnosti jejich učení...🙄