Na setkání s Rakušanem přijde 90% dezolátů a Rakušan za to může...?
Hele Aleši,tak jsi tam měl jít ty, třeba bys tomu regionu pomohl a nemusel by být plný,jak ty říkáš dezolátů
Karviná by byla bezvýznamným městem nebýt uhlí. Díky tomu se celý kraj totálně změnil z zemědělské oblasti na průmyslový region. Přišly sem desetitisíce lidi. To samo osobě by nebyl problém protože multikulti společnost je spíše plus. Viz. USA. Ovšem tento mix dostal válkou a komunismem dost zabrat. Dnes jsem opravdu spíše pesimista co se týká dalšího rozvoje. Mladí lidé region opouštějí . Místní levicoví politici sice mají plno řečí, ale starají se jen o své kapsy. Pokud se zde nenajde slušná obzživa bude s Fryštatu zas jen malé město s zemědělskou produkci v okolí.
Nikdy nikdo nemůže nic pochopit, když v tom.kraji nežil. A ty věčné soudy a klišé a předsudky, co vynalezli a vynášejí Ti, co nic neví, mne vždy hodně iritovaly. Žila jsem v Karviné od 1 do 18 let. Ta obrovská neúcta k lidem v tom kraji, byla a je v celé ČR stále přítomná. Ale počet blbů na 100 obyvatel je tam určitě daleko nižší, jako třeba v Praze. A to jsem v Praze žila přes 20 let. A když bych si dala trochu práci, tak na debatu jakou uspořádal Rakušan v Karviné se najde i v Praze taková "lůza." jak ty lidi zase všeobecně označili. Těch trotlů, co se ohánějí jen tím, že jsou pražáci, je opravdu dost velká veličina. Vědí exkrement, jsou to vzorový brouci Pytlíci, ale míra jejich arogance je piramidální. A hlavně se to projevuje u těch, co se vyškrábali v politice do vrchních pater a z mamonu si udělali naboženství. A pak rozhodují jen z pohledu zateplených pelíšku.
Jestli jsem dobře ten článek četla, tak na Karvinsku a Ostravsku je problém i s tamní politickou garniturou. Zjevně si hrabou jen na svém vlastním písečku a ani jejich místní lidé je nezajímají. Možná by bylo lepší, než si chladit žáhu na Pražákách, nejdřív udělat pořádek "doma" ve vlastních řadách.
Před touto dámou klobouk dolů. Pro karvinský region udělala mnohem více než celá plejáda politiků od komunistů počínaje. Kdyby byl mezi politiky skutečně někdo opravdu chytrý, rozhodně by u něho neměla chybět touha seznámit se s touto spisovatelkou a ženou, která vstřebala do morku kostí tamní problematiku. To, co ona načerpala a ví, by zatraceně pomohlo celému regionu. Snad se někdo osvícený najde v místním regionu i v centru, jak ona trefně vypovídá, systému. Děkuji za celé její dílo, děkuji za dva díly Šikmého kostela a těším se na třetí, který jsem si právě zakoupil. Má hluboká úcta!
Chybí mi v těch románech třeba popsáni polského šovinismu, který tu ještě v 60 letech převažoval. A jak zmiňuje moje 90ti letá maminka, která po válce stála ve frontě na chleba( byl na lístkový příděl), a přednost měli Poláci. No a to snad nemyslí vážně, že by se výstavba infrastruktůry (rychlostní obchvat Havířova) měl vyhýbat nějakému hrobu atd.
šovinismus dělají lidé - na obou stranách - jsem potomek náplavy a vím o tom "polském" své - ale nikdy to nebylo nějak přespříliš ostré - tedy dokud jste nezačal chodit s "polskou" holkou ... 😉 (jeji mamusza ji to brzy vysvětlila a když ne ona, tak vám zase její tatusz - tu se ale pravi spíš mama a fotr) a kdo chce, tak umí velmi dobře jakýkoliv šovinismu přiživit - vždyť je to tak jednoduché (vidíme to dnes v celém světě ...) - řekl bych, že se zde nyní setkávám spíše s tím českým - jak to mluvíš? aha ty jsi Polak (ptá se nejeden čech pomalu i při návštěvě obchodu v Cieszyně nebo Chalupkách, Marklowicích - ten polský se mi zdá že se poněkud stáhl (no zanikla strana a jiné jí rozdávané funkce - padly tradiční darkovské a stonavské podniky jak kovona, okd - především některé doly na Karvinsku a jiné, kterým vládli darkovské, stonavské a cierlické klany funkcionářů Ksč - jistě stejní lidé a jejich potomci především jsou v dnešních jiných stranách a hnutích ale vládnou už jen těm svým Darkovům (tomu co z něj zbylo), Stonavám a Cierlicku (těrlicku) ... už ani tolik polským "matkam a fotrům nevadi", když si čech bere polku - stejně to není Čech, ale poloviční Slovák, nebo Maďar - a dokonce už ani tolik neřvou, že děcka nedali do polské školy ...
Karin Lednická svými knihami otevřela i současné problémy Karvinska, fakt, že politické reprezentace Karviné a Havířova strčily hlavy do písku mě nepřekvapuje, příčiny autorka naznačuje. Co mě však překvapilo je ignorace ze strana horlivé karvinské aktivistky, pirátské političky Zuzky Klusové, která si na pomoci zaostalým regionům staví svoji kandidaturu do Evropského parlamentu, velké pirátské ideje a ve skutečnosti ženská rivalita, přičemž Karin strčí Zuzku do kapsy.
reprezentace Karviné i Havířova nejsou reprezentace ale především sebeprezetace - tím to bude - socdem, komunista, nebo ano, ještě nedávno i své město prodali bakalovi - pře tím karbonu, okd a kdo ví komu dnes, kdyby to nekrachlo a nešlo do útlumu - bavil mě údiv jednoho nejmenovaného bývalého primátora Karviné, jak byl zděšen stavem na tzv. "šestce" (nechápu, co jej tak vyděsilo - na šestace stejně jako i jinde na sídlištích tohoto města) - položil jsme si otázku, odkud pan primátor do Karviné dojíždí - taky z Čeladné?, jak bývalo jistou dobu typické třeba v Ostravě, kde je jinak svěží vzduch a nic tam ale opravdu nic nesmrdí ...
Celý článek je o Karvinsku a pak to po..re takovým titulkem. Pořád platí, že my tady Moraváci, Slezané, Poláci, Němci, Slováci i ti z Haliče se vždy domluvíme, jen těm Čechům nerozumíme. Pokud je redaktor z Prahy, nic nepochopil a pokud je tady od nás, o to hůř.
Přesnéji - Pražským "elitám".
Paní Lednická napsala moc hezkou trilogii přečetl jsem to tzv. jedním dechem , a má pravdu že jsme pro zbytek republiky divní patroni , mně třeba říkaly když jsem se přestěhoval do jižních Čech že jsem "Dítě z kouřové hory" a kolikrát mi nerozuměli
Nádherná trilogie. Každopádně do vyloučených lokalit se chodí politici maximálně fotit.
... už jen fotit ... ale bývaly doby, kdy si sem chodili pro hlasy ve volbách - klaus, po něm zeman ...
Byla někdy paní Lednická v dole v Ghaně? Asi ne, jinak by se nepohoršovala nad výrokem prezidenta. Holt ji chybí nadhled.
A Vy víte, že pan prezident tam byl a pracoval tam?