Můj názor je ten, že Kundera byl jedním z našich největších spisovatelů. V jeho životě jsou některé věci o kterých se diskutuje, jestli jsou pravdivé nebo ne, je věc jiná. Mně třeba šokovalo to, že přijal na tři hodiny Bureše s jeho botulotoxinovou intelektuálkou. Nechápu, o čem se s tímto nevzdělaným pometlem mohl vybavovat. Žeby o občanství? Každopádně, kvůli tomu jeho knihy číst nepřestanu.
Havlíček-Borovský dopadl špatně, protože to „zlé“ Rakousko už nebylo ochotno mu dál platit luxusní pobyt v Brixenu.
Tak se tedy ze zdravého vysokohorského prostředí vrátil do zakouřených Čech, do ovzduší zatuchlého provincionalismu, a zakrátko zemřel na tuberkulózu.
Více ve skvělé, ovšem záměrně opomíjené knize Jiřího Moravy „C.k.disident Karel Havlíček“, viz Odkaz
Čest a Nazdar!
Celá léta o Milanu Kunderovi česká média nenapsala ani řádek a teď, když zemřel, jak se to ostatně stává i u dalších významných osobností, se s informacemi o něm "roztrhl" pytel. Pokud ale chcete Kunderu skutečně poznat, měli byste si místo článků na internetu přečíst spíše jeho knihy a myšlenky. Zajímavé citáty známých osobností, včetne spisovatelů, nabízí web youprani, možná tam jsou i ty od tohoto moudrého člověka.
Moc dobře napsaný článek, zvlášť pro nás kteří jsme tuto dobu zažili. Mladí nám stejně nevěří, asi by to taky měli zažít, poslední dobou jsou dost rozmazleni.
Pripada mi smutne, ale zaroven taky celkem reflektujici ceskou spolecnost, ze autor musi kvalifikovat sve pouziti fraze "Významný intelektuál" a vysvetlit, ze "to slovo není míněno v hanlivém smyslu."
Tak nevím, můžu radit, nebo nemůžu, když jsem ten neznámý člověk 🙂
No, nakonec si budu dělat to, co sám budu považovat za vhodné, tak jako vždycky :-)
Prosím, co znamená, že už je to dlouho? Moc česky neumím, jsem z Ostravy.
Já jsem z Prahy, a taky nerozumím, co znamená, že už je to "hodně let zpátky". (Používají to už všichni, přitom je tro odpoprný rusismus - dva goda tomu nazad, česky před dvěma roky.)
jako obvykle LŽETE!!!
Ano, nacibolševici a Rusáci lžou jako obvykle. 😛