Již dříve běžně používaly posádky sovětských bombardérů německé bomby, aby útok svedly na luftwaffe.
Tento sovětský válečný zločin zřejmě paní Zacharovová komentovat nebude!
To nebyl válečný zločin. Němci měli podle podmínek kapitulace zůstat tam, kde jsou. Tuto podmínku porušili. Já se jim nedivím, nechtěli do sovětského zajetí, ale podmínku kapitulace prostě porušili. Sověti měli plné právo jim v dalším ústupu či útěku zabránit.
Lidsky bylo sice bombardování Mladé Boleslavi 9.5. hnusné, ale právo na to měli.
To jsem si nevymyslel sám. Zajímám se o to, roky jsem o tom přemýšlel. Kontaktoval jsem pány z fronty.cz a palby.cz, kteří se tímto zabývají a o tomto mají veškeré informace. Odpověděli mně tak, jak jsem napsal.
Jako obvykle, paní redaktorka Němcová nedokázala napsat článek bez chyb. 😢
V popisku k fotografii Rusáky vybombardované hale čteme „Zničená automobilka v Mladé Boleslavi po německém náletu v květnu 1945.“
Zkusím jí poslat žádost o opravu, ačkoli všechny mé dosavadní žádosti (o opravu chyb v jejích dřívějších článcích) zůstaly bez odezvy.
O typické rusácké mírotvornosti více zde: Odkaz
Takže tak.
Je to hrozně, ale Němci se nechtěli vzdát. Je to stejné strašně jako bombardování Plzně a Prahy Americany a. nebo svržení atomove bomby na Hirosimu a Nagasaki. Války jsou strašně a jejich i teď mnoho. Proto je třeba je ukoncit. I tu na Ukrajině.
Záměrně lžete? Němci už nebojovali. Amíci v Plzni bombardovali fabriku co jela na plné obrátky a vyráběla Němcům stíhače tanků
Před 3 dny vyšel na Seznamu článek o bombardování Prahy . Je dobře že se připomínají události oboustranně.
Za bolševika se o těch ruských náletech totiž nesmělo ani ceknout.
Komuunisti lhali jako vždycky a tupci naslouchali
Je dobře, že se o tom konečně může psát pravda. Pocházím z okolí Mladé Boleslavi a celá školní léta jsem poslouchal, jak 9. května 1945 Mladou Boleslav bombardovala německá Luftwaffe s letouny bez označení (jenže v té době již žádná Luftwaffe neexistovala a pokud ano, tak neměla benzín do strojů) nebo Američané ve snaze zničit automobilku a tak poškodit průmysl země v sovětské okupační zóně. Pravda je, že ožralí bolševičtí letci po noční pijatice z 8. na 9. května nasedli do svých bombardérů a ve snaze zabránit prchajícím německým jednotkám dostat se do amerického zajetí, se snažili bombardovat mosty a silnice. Přesnost bombardování byla žalostná, v Boleslavi to odnesla i automobilka a spousta civilních domů. V naší obci se bolševici snažili zničit most přes Jizeru a železniční viadukt. Odnesly to opět civilní domy v nichž v první den míru zahynuly celé rodiny. No a když se pak v obci objevily i bolševické pozemní jednotky, naučili se místní obyvatelé nový ruský pozdrav: "Davaj časy!". Ale zájem byl i o jízdní kola, potraviny, alkohol a děvčata. Tož "děkujeme" za to osvobození. Smutné je, že se bolševickým vojákům na Boleslavsku tehdy tak moc zalíbilo, že se po 23 letech vrátili a už chtěli zůstat natrvalo. Přímo v Mladé Boleslavi obsadili všechna kasárna, posádku si zřídili i v nedalekých Luštěnicích a v Milovicích si zařídili rovnou i letiště a velitelství. Tak tohle snad už máme za sebou a můžeme na to jen vzpomínat.
Díky za názor podpořený fakty. Souhlas.
Hm, archívy mluví celkem jasně. Pro Američany skončila válka 8.5., ale Rusové museli bojovat s Němci v Čechách, kteří odmítli uposlechnout rozkaz ke kapitulaci a nechtěli se vzdát, až do rána 12.5. To bombardování Mladé Boleslavi 9.5. nebylo jen tak ničení města z plezíru Rudé armády, ale byl to útok na přesunující se německou vojenskou kolonu, která projížděla před Mladou Boleslav a která na pochodu normálně bojovala a útočila i na civilisty. Přitom měla zůstat stát už před Boleslaví na místě od 8.5., složit zbraně a vyvěsit bílý prapor. Místo toho prostě zdrhali, vjeli do města, stříleli i na průzkumná ruská letadla, takže nastalo to, co nastalo. Hezkou a doloženou výstavu na dané téma udělali v městském muzeu v Mladé Boleslavi a na netu mají myslím stále ještě fotografie a některé texty k dané události.
Krásná pohádka, škoda že není historik který by to tvrdil. Jediná kolona co tam byla tak utíkala do amerického zajetí tedy rusové jim v tom chtěli prostě zamezit.
Redaktorka a mnozí diskutující nepochopili to, že prchající vojska a běženci, kteří se k nim připojili, měli se dle příkazů zastavit a nepokračovat v cestě. Jelikož německé jednotky to odmítly uposlechnout , byl na ně proveden nálet tak, aby nepokračovaly v ústupu.
Nic víc, nic míň. Bylo to to v souladu se zněním kapitulace.
Ty báchorky kolem toho, si mohou neználci odpustit.
😉
Když jsem před lety objevil v lese náhodou pár tříštivých granátů z leteckých kanónů na místě, kde dělníci v lese pálili roští, to místo má podle místních název "U tanku". Jen si nepamatují, jestli to byl sovětský nebo německý. Dověděl jsem se pak od místních nemilé věci o "osvoboditelích". Celou válku se tam "skoro" nic nedělo. Ale jak prošla hrdinná SA, tak bylo v malé obci několik znásilnění a pár mrtvých civilistů. Granáty předány policii. Odkaz
Hlavně že jste se v dnešní době dozvěděl tu určitě správnou verzi aby odpovídala dnešnímu trendu.
...Puma dopadla i na pomocnou školu v blízkosti kasáren na Jičínské ulici. Němci zde měli vojenský lazaret. Nepomohlo ani označení velkým červeným křížem v bílém poli na střeše budovy. Obětmi se kromě Němců a místních obyvatel stal i hlouček dětí, které mají dodnes za plotem školy malý pomníček.....Během krátké chvilky zahynulo 148 civilních obyvatel města a další stovky ustupujících německých vojáků a jejich litevských a estonských spojenců, celkový počet obětí se odhaduje na pět set......Ničivý útok na Mladou Boleslav provedla Rudá armáda. Mnoho jednotek nacistické armády odmítalo naplnit podmínky bezpodmínečné kapitulace z 8. května 1945, nevzdalo se a nesložilo zbraně, a tak na ně Sověti zaútočili ze vzduchu. Na vrub ovšem byly bombardování a civilní oběti připsány německé Luftwaffe.
Přesvědčení, udržované komunistickou propagandou, že Boleslavany nemohly zabíjet pumy sovětských osvoboditelů, zůstalo také v Evě Machkové. „Říkalo se, že německá letka chtěla zničit archiv na soudu a továrny. Ale netrefila se a udělala hrozný masakr na ustupujících Němcích,“ uvedla. „Desítky let se tvrdilo, že Boleslav bombardovali Němci. Po roce 1990 vznikla taková teorie, že to ale byli Rusové. Moc jsem ale neporozuměla, čeho měli bombardováním dosáhnout.“.....
Ustupující nacistické kolony, které se odmítaly vzdát, se staly ve stejný den terčem bombardování i v dalších českých městech. Především ve středních a severních Čechách. Například v Liberci vzdáleném od Mladé Boleslavi vzdušnou čarou necelých 40 kilometrů přišlo při sovětském náletu o životy několik desítek civilistů.......Jindřich Souček si myslí, že na Mladou Boleslav a Škodovku útočily obě armády současně. Tedy sovětská i americká, a navzájem o sobě nevěděly. „Viděl jsem první tři bomby a kouř, slyšel jsem rány,“ poznamenává. „Myslím si, že Američani rozhodili pár bomb po Boleslavi, aby si lidi nemysleli, že letí rovnou na Škodovku. Rozbili ji a byli pryč.“
Jindřich Souček usoudil, že při náletu na boleslavskou Škodovku už nešlo o klasickou válku, stejně jako při náletu na plzeňskou Škodovku na konci dubna 1945. „To už byla válka kapitálu, aby k nám z Ameriky mohli po válce dodávat svoje výrobky, když jsme je nemohli dělat ve vybombardovaných továrnách,“ vysvětlil. V Mladé Boleslavi se rozšířila zpráva, že zabíjela německá letadla, poněvadž chtěla zabránit útěku vlastního vojska. Václav Svoboda nicméně při rozhovoru pro Paměť národa nepochyboval, že Mladou Boleslav bombardovala Rudá armáda. „Oni velice stáli o zajatce, aby je mohli spakovat a odvézt do Ruska na nucené práce,” upozornil. „Na jednu stranu s nimi člověk sympatizoval, protože nás osvobodili. Ale zároveň jsme věděli, že na všech obsazených územích propagují svoji politiku.”