Češi by zažili šok, kdyby viděli jak málo Němci pracují, a kolik mají přesto do důchodu našetřeno.
To ale Fórum a jeho provládní redaktory nezajímá a nenapíšou tato fakta.
"Chudáci". A já si pořád říkal, proč ti chudí němečtí důchodci tráví svůj důchod na prosluněných plážích exotických destinaci, proč se trmácí a cestují kolem světa, proč jedou na zápas svého oblíbeného klubu třeba přes půl zeměkoule. Ted už to chápu. S tak mrzkým důchodem by v německu jen přežívali o základních potřebách. Tak se musí "chudáci" na starý kolena trmácet po celém světě. Ješte že mi máme vládu světového lídra petra fialy. Tady se důchodci bát nemusí. Tady jich rok od roku ke svému důchodu bere více a více ještě nějaké dávky, aby se nemuseli trmácet po celém světě za levnějšími potravinami. Takže stát se o ně postará, když jim jejich "německý" důchod nestačí. Tak, tak, "chudáci" němečtí důchodci.
Zapomněl jste připomenout, že si celý život šetřili na důchod, jako i jinde, kde jim nevládli komunisti.
Konečně článek jak je to ve skutečnosti. Když jsem to někde napsal do diskuze tak se všichni do mě pustili. Škoda že zde není info, že část důchodu je z fondů, co jim platí na osobní účet zaměstnavatel. V Rakousku to je 5% hrubé mzdy a pak v důchodu to je druhý pilíř. Jinak vlastně ČR platí k poměru platu nejvyšší důchod na světě. Německo procentuelně vydává z rozpočtu 4,5x méně peněz než ČR, což je logické.
pokud jsem dobře četl, tak se tady v článku psalo o tom, že dělal zpravidla muž, a žena byla v domácnosti. Z tohi vyplýva, že pokud pracovali oba, jak je zvykem v ČR, tak mají oba parádní důchod i po zdanění, o kterém si oba česští důchodci mohou nechat zdát. Většina zde diskutujících si bere tu a nebo onu stranu, jak se jim hodí, ale tento fakt nikdo neuvádí.
A jak se v článku píše, občané - manželský pár - bývalé NDR mají větší příjem v důchodu než občané SRN, protože oba pracovali. A když vezmeme důchody po zdanění, tak se mají mnohem lépe, než naší důchodci s průměrným příjmem. A spořit si na důchod? Je pravidelně deklarováno, že za poslední roky přišli občané ČR díky inflaci o cca. 30 % úspor.
Tento článek v tomto plátku sděluje zavádějící informace. a vůbec nezohledňuje kupní sílu obyvatelstva v obozu zemích, o dalších věcech ani nepíšu.
tak jste to nepochopil. ale soustředtě se na jediný parametr:poměr průměrné mzdy a průměrného důchodu. to ukazuje realitu a udržitelnost důchodového systému. u nás 2,3 v německu 3,9, neboli u nás to babiš hnal ke krachu a stejně nadával, že vláda ožebračuje důchodce. taková lež!
Copak kolik, to vzal čert. Spíš je zajímavé za co - jak málo jim proti nám stačí odpracovat, aby brali alespoň nějakou penzi. My buď 35 let nebo nic.
Plna penze je po 45 letech, statni zamestnanci po 35. Pokud nepracujete na plny uvazek, penze se vam samozrejme krati.
Nemohu mluvit za všechny důchodce v Německu ale moje příbuzná bere po manželovi, který už je 10 let po smrti důchod z Německa ve výši 3 800,- €/měsíčně.
Pán pracoval jako kvestor na jedné vysoké škole ve Stuttgartu a paní nepracovala v Německu ač tam žili 40 let a pak se vrátili do Česka. Takže ono to asi taková tragédie nebude. Kdo měl slušnou práci a snažil se, tak bere slušnou penzi.
Jo. To je typický německý důchod.😁
Nevím jak u našich západních sousedů, ale u nás existuje i vdovský důchod. A myslím, že v Německu to bude podobné.
skoda ze Fiala tehdy pri tom slavnostnim oznameni, ze pokud chcou lidi nemecke platy, at ho voli,
nedodal, ze duchodci uz nemecke duchody maji.
Ve skutecnosti maji o dost vic protoze tam lidi nevlastni nemovitosti ale plati najmy.
V Nemecku vyzit s duchodem 1500 euro musi byt o hubu, s jejich nakladama na opravy bytu a aut...
Ale lidi budou stale mlet o zapadu kde se plati zlatem
Čeští důchodci mají německé důchody? Jdi, ty brebto! Ještě pořád máš vymytej mozek z totalitních "televizních novin"?
Klasická manipulace fóra, článek plný polopravd, část informací zveličována, jiná pro jistotu neuvedena. Takhle se dělá politická propaganda, že by se za ní nemusel stydět ani Goebbels.
Tak to prosím uveďte na pravou míru, ať ty polopravdy a manipulace taky vidíme. Děkuji.
Článek udělal z německých důchodců úplné žebráky. Asi bychom měli založit fond na jejich podporu.😂
Bohužel jenom jedna autorova věta říká, že němečtí důchodci měli z čeho našetřit na důchod. Bodejť, když mají skoro třikrát větší platy.
Když jde Němec do důchodu, má opravdu našetřeno, opravený dům, v garáži nové auto. Proto může každý rok strávit měsíc u moře a následující měsíc v českých lázních.
Jistě, jsou i jiní Němci, stejně jako u nás jiní Češi.
Ale takové manipulace stejně lidi neovlivní, nejsou tak hloupí, jak F24 předpokládá.
No tak v Nemecku ma vlastni bydleni 51% duchodcu. V Ceske republice je to 90%. To jen na okraj. A i cesti duchodci jezdi k mori.
Mohu jen potvrdit, mám tam sestru. Ty bláboly Babiše, který sliboval důchodovou reformu už před deseti lety a neudělal nic, už nelze poslouchat. Každý si může a měl by trochu spoléhat i sám na sebe a ne jen na stát, který údajně všechno zařídí a o všechny se postará. Každý by měl žít jen tak, na co stačí jeho příjmy.