Jsem důchodce. Nemohu si příliš vyskakovat, ale jsem soudný. Srovnávat důchody v Německu a zde má souvislost z historií. Německo - poražený stát, ač v rujnách, platící válečné odškodnění, se dostal na úroveň, ke které stále vzhlížíme. Proč asi ? Nemělo totiž vedení jedné neomylné strany pod dohledem
velkého bratra SSSR. A to po několik dekád. Vinit z našeho nynějšího stavu
vládu, která se v tom trochu plácá 3 roky je hloupost, nebo zlý úmysl. Nebezpečná je touha pro cca1/3 národa po starých časech. Nemusím přemýšlet,
něco dostanu a budu držet krok a ... Tyto snahy o manipulaci s národem jsou do očí bijící. Příkladně řídit stát jako firmu, kde všichni budou zaměstnanci jednoho
velitele. Ale dostanu koblihu zadarmo! Důchody možná krátkodobě vyletí, ale pak
se jako kyvadlo vrátí na opačnou stranu. To chcete? Lidé bděte a neblbněte!
V ČR jsou nejvyšší důchody z celého bývalého východního bloku, a i tak je to nejzranitelnější nárokové skupině málo. Uvedená skupina bude vždy volit toho, kdo jí slíbí nejvyšší důchod, protože už jim to tiká a je třeba toho pobrat ještě co nejvíc, bez ohledu na to, že je zakázáno cokoliv si „brát s sebou…“
.
Co by za dnešní kupní sílu důchoduů kvalitu a dostupnost bezplatné lékařské péče dal „novodůchodce“ třeba za 25 let… Tleskal by státu, jak dobře se stará.
.
P.S.: uctívači Ruska, víte, kolik je důchod v Putinově království?
Naši berou nějakejch 13500Kč, oba podnikali ve vlastním obchůdku na maloměstě, soboty dopoledne v práci, takže mi ukažte německého důchodce s 500 € důchodu, sledují akce v Penny, pomáhám jim vypěstovat vlastní ovoce a zeleninu na zahradě, k moři už dávno nejezdí, já také ne, šetříme, trochu dávám víc za dlouho působící hnojiva, oni do restaurace za celý rok vůbec nezajdou, já jen skrz stravenky a přespávám v práci, auta máme na 20 let, nestěžujeme si.
Divím se, že vám to zveřejnili...
V Německu jsem žila i pracovala se seniory. Když řeknu, že v Čechách pálí důchodce dobré bydlo, je hned oheň na střeše... A že tak, jak se mají důchodci nyní, se neměli nikdy předtím a nikdy po tom... též se můžou zbláznit. Jenže...
V Německu jezdíte na vyšetření s rodinou či taxi... neexistuje sanita. V důchoďáku si musíte vše zaplatit, neexistuje vstup na zábavu zdarma, káva, zákusek zdarma, rehabilitace zdarma, k obědu jen polévka či 2.jídlo-norma 2 knedlíky a kousek masa+zelný salát, v důchoďácích nepracují zdravotní sestry, neexistuje, že za vás stát důchoďák doplatí a vám ještě nechá 15% důchodu... Vše musí důchodci ci i vzdálená rodina zaplatit! Nechce platit? Stát přinutí prodat auto, dům... Začne strhávat z platu a hotovo!
Je to pořád dokola, "průměrný důchod" vůbec nevypovídá, jaký důchod bere nejvíce důchodců. Mnohem více vypovídající je medián Odkaz . To se netýká zdaleka jenom důchodů, ale prakticky všeho, třeba takzvané průměrné mzdy nebo cen benzínu. Novináři s tím neumějí pracovat, neabsolvovali kurzy, kde by jim tyto docela markantní rozdíly někdo srozumitelně vysvětlil 🙄🙄🙄
Uplne stejne je to ale v Nemecku. Tento clanek porovnava prumer s prumerem.
Hlavne si najdete neco, abyste mohl rict, ze se mame strasne spatne 😉
Co to je zase za "pětikolo" agitku ? Německý občan si do dúchodu našetří z platu ranec a pak mu dúchod v pohodě stačí.
Uvedu příklad: kamarád pracuje jako svářeč a měsíčně si vydělá zhruba pět a půl tisíce euro. A to má oproti německým pracovníkům ještě o něco nižší plat a minimální benefity. Potom z takového platu, není problém si měsíčně dávat 1000 euro stranou na důchod a ještě si všechno v pohodě pořídit a poplatit.
A přesto budou naši důchodci neustále kňourat jak se mají špatně a volit populisty Burešova typu.
Když tohle není úplně o důchodcích... Oni totiž zpravidla nejvíc nadávají ti, kteří celý aktivní život systém "očůrávali" a přitom si ve své hlouposti a jednoduchosti neuvědomili, že neečůrávají systém, ale sami sebe. A pak dostanou výměr a, strašně se diví a samozřejmě za to může stát...
Mít tak německý nájem, to by čeští důchodci koukali.
A proč copak nájem platí jen důchodci?
Co vím tak plno Němců si ukládá na penzijní pojištění.. Bohužel u nás stát oproti Německu přispívá drobný.. Němcům ročně přispívá stát co vím a bylo mi to i nabízeno ve Sparkass kolem 20k při měsíčním spoření 350e.
Tak já v článku vidím pár vědomých zkreslení či "opomenutí" která poté logicky mnohé z uvedených dat ovlivňují. Tedy za prvé. Statistiky Německých důchodů jsou vypočítávány z doby aktivního pracovního zapojení JEN V DÉLCE 35 roků! Přitom v Německu je i nižší zákoný limit pracovní doby! Tak si tedy porovnejme, kolik roků musíme být v systému my! Více jak 40 let! Také kolik odpracujeme z důvodu delší zákoné pracovní doby, a i delší poviné doby pracovní aktivity v systému! Dále zde pisatel vůbec nebere v potaz to, že němečtí důchodci mají po celou dobu aktivního života zhruba 2-3x vyšší příjmy, a mají tedy i více našetřeno v důchodových fondech! Vyplácení renty z důchodových fondů jim výrazně zvyšuje jejich životní standard. Dejte si do porovnání průměrnou výši úspor na klienta v důchodových fondech v Německu a Česku. Prostě životní standardy Německého a Českého důchodce jsou nesouměřitelné! A Němci jsou na tom mnohem skutečně mnohem lépe. To nejde nijak okecat!