1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 9 dny

A co třeba italský, španělský nebo portugalský důchod z toho by šok nezazili?

2
Petr Dostál

A co třeba v Irsku?

Pokud váš roční důchod dosahuje například částky 15.000 €, podlehne dani 84 % z této výše, což odpovídá částce 12.600 €. Od této sumy odečteme nezdanitelné minimum, které se ze zákona danit nesmí, a vyjde částka 996 €. Tuhle sumu zdaníte sazbou daně od 14 % v závislosti na celkové výši vašich příjmů. Pokud je váš důchod nižší než nezdanitelné minimum, neplatíte z něj žádnou daň.

Takže 12600 € ročně se nezdanuje. to je 12600 x 25 (kurz k Kč) :12 měsíci = 26250kč . Do této výše se měsíční důchod nezdanuje. Odkaz

Před 8 dny

Tak já v článku vidím pár vědomých zkreslení či "opomenutí" která poté logicky mnohé z uvedených dat ovlivňují. Tedy za prvé. Statistiky Německých důchodů jsou vypočítávány z doby aktivního pracovního zapojení JEN V DÉLCE 35 roků! Přitom v Německu je i nižší zákoný limit pracovní doby! Tak si tedy porovnejme, kolik roků musíme být v systému my! Více jak 40 let! Také kolik odpracujeme z důvodu delší zákoné pracovní doby, a i delší poviné doby pracovní aktivity v systému! Dále zde pisatel vůbec nebere v potaz to, že němečtí důchodci mají po celou dobu aktivního života zhruba 2-3x vyšší příjmy, a mají tedy i více našetřeno v důchodových fondech! Vyplácení renty z důchodových fondů jim výrazně zvyšuje jejich životní standard. Dejte si do porovnání průměrnou výši úspor na klienta v důchodových fondech v Německu a Česku. Prostě životní standardy Německého a Českého důchodce jsou nesouměřitelné! A Němci jsou na tom mnohem skutečně mnohem lépe. To nejde nijak okecat!

1
Před 9 dny

Určitě ten článek je pravdivý.Viděl jsem na Kanárských ostrovech německé důchodce co tam celoročně bydlí.Asi tam utekli před tou nouzí!🤣🤣

6
Janoušek Lada

A ptal jste se jich, z čeho tam žijí?

1
Před 6 dnyUpraveno

To jsou blafy!!! Žijeme v Německu v Bavorsku sice jen 7 let,ale máme zde sousedy starousedliky ,,obyčejní " lidé kolem nás co známe, si musí ještě k důchodu přivydělávat! Nechápu kam na to autor chodí! Úplně mě zvedá ze židle vždy když čtu jak je tu líp. To už daaaavno není pravda!!! To mi můžete věřit! Jsme pracující, do důchodu mám ještě asi 24 let a zatím mu vypočíitali nějakých cca 230 euro. Pokud tu těch cca 30 let budu pracovat. Daně tady jsou obrovský! No nic, to bych mohla pokračovat.....

Před 9 dny

Tady je krásně vidět jak když se chce tak z důchodců u nás udělat bohaté....zkreslené info.....vypíchnout jen to co se hodí a atd.....

30
Petr Tichý

Tak se rozepište, co přesně je na tom článku zkreslené. Ono je to píše naopak, že český důchodce se vykresluje jako chudák, ovšem realita je jiná. Pokud se někomu nelíbí výše jeho důchodu, který je vyměřen ve výši 10 tis. a méně, tak to není vina státu, ale dotyčného, který si odváděl minimální sociální pojištění a teď se doví. Reálná platba sociálního pojištění i u lidí s průměrnou mzdou, kteří pracovali 35 - 40 let vyjde na cca 3 roky výplaty důchodu.

16
Před 8 dny

Co vím tak plno Němců si ukládá na penzijní pojištění.. Bohužel u nás stát oproti Německu přispívá drobný.. Němcům ročně přispívá stát co vím a bylo mi to i nabízeno ve Sparkass kolem 20k při měsíčním spoření 350e.

1
Před 9 dny

Docela by mne udivilo, kdyby se některý den neobjevil nějaký manipulativní článek, co se týká ve vztahu k našim důchodcům..

Chudáci Ti němečtí důchodci, Ti by koukali, jak si žijí Ti naši. Chtěla bych vidět někoho, kdo tomu uvěří ...

21
Hana Vaňková

No, pokud se vám něco nehodí do vaše světonázoru, tak to popřete. To je zcela běžný jev. To jsou statistická čísla. Ale chápu, že je mimo vaše možnosti pochopení, že většina Němců nežije jen z toho státního důchodu, ale i svých úspor. U nás je to přesně opačně. U nás většina důchodců žije pouze ze státního důchodu a nadává, že se má špatně.

3
Před 8 dny

Ano, je to tak a to se článek ještě nezmiňuje o dalších výhodách českých důchodců: městská doprava zadarmo, meziměstská s velkými slevami. Slevy na téměř všechny kulturní akce, na vstupenky do muzeí a na výstavy. O tom se německému důchodci ani nezdá.

Když si dva senioři chtějí zajet v Norimberku do města na kafe, zaplatí tam a zpět za cestu MHD 4 x 3,50 €, tedy 14,00 € . To si ještě nikde nic nedali. Čeští důchodci se mají dobře a je smutné, že si toho mnozí neváží a že se neustále se podněcuje atmosféra, že je všechno špatně.

3
Před 9 dny

nevěřte tomu jako já, je to článek zaplacený ODS aby si důchodci mysleli jak se mají skvěle, mám v německu příbuznou, dělala celý život kuchařku, takže žádný velký příjem, před 5 lety měla 1850 eur důchod, tento rok nevím

3
Josef Prokop

A kolik dostavala od statu a kolik ze sveho sporeni?

On ten celkovy duchod je v Nemecku skoro 2600Eur, ale statniho v tom je cca 1100Eur.

A presne o tom je clanek pod kterym diskutujete.

4
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt