Plácání nesmyslů Babiše a jeho adlátů říká ale něco úplně jiného. A teď babo raď. Dáme na lži Babiše nebo na střízlivou realitu?
Zdravím .Nehledejte realitu z jednoho provládniho ,zavádějícího článku .Musím uznat je dobrý ,když na Vás zapůsobil i když to píšou po svém ,jak jim to vyhovuje .
Bydlím u hranic bývalé NDR. Jestli má někdo představu, že na první pohled pozná českého a německého důchodcem podle třeba auta ( nedívat se na spz), ale velikost, značku, model a pod., či oblečení a vizáž. Nebo, když přejedete hranice k nim. Tak mimo snad většího pořádku, není ani co do bydlení v podstatě rozdíl. Když k tomu přidáte to, co je napsáno o důchodech , tak naše životní úroveň u člověka, který se jen trošku staral a na vše nekašlal, tak v podstatě neliší od nich.😉
A co ti z BRD?
Autor nám ale zamlčel jednu důležitou věc. Porovnat kolik procent ze svého přijmu platí na důchodové pojištění zaměstnanec v Německu(19,5 %) a kolik u nás(28 %). Samozřejmě pokud si platí v SRN ze svého přijmu daleko menší procento na povinné pojištění tak si tam můžou dovolit i jiné formy zajištění na důchod .Naše povinné (u zaměstnanců)pojištění v procentním vyjádření je v rámci Evropy jedno z nejvyšších ne-li vůbec nejvyšší.
Teď jste mně rozesmál 😄 Srovnáváte nesrovnatelné. Platíme sice více, ale naše sociální a zdravotní služby z povinného pojištění poskytují více "zadarmo" jiné benefity, než v Německu. Tak jsme si to nastavili, Méně doplatků a poměrně široký rozptyl péče. Víte, kolik zhruba doplácí Němci v tzv. domovech seniorů ? Zhruba 3100 Euro / cca 78 000 Kč !! Ten brekot čechů nad tím, jak se mají Němci lépe je směšný ! Možná máme stejné nebo podobné ceny v obchodech, ale vše, co se týká služeb, včetně pečovatelských mají mnohem dražší. Nájmy jsou další samostatná kapitola. Německý občan i důchodce platí více, než Čech. A mají i menší podíl bydlení ve svém vlastnictví. V článku je naprostá pravda. Přikládám dva odkazy, jeden je náklad na ceny v domovech seniorů v Německu a druhý na jiné náklady.
Odkaz
Když jsem žil a pracoval v Anglii, tak tam byl průměrný důchod cca 500 liber.Já sám jsem v malém městečku platil nájem jedné slušnější místnosti v domě se sdílenou kuchyní, koupelnou a wc 550 liber.Nebyla to nijak přemrštěná cena v porovnání s okolím.Tudíž ano.Naši důchodci mají skutečně důchod víc než slušný.V Německu to myslím žádný veliký rozdíl nebude a pokud se někdo ohání tím, že jezdí na drahé dovolené apod.tak to u nás pár důchodců taky.
Nejen pár, v takovém září je letadlo do Turecka, Egypta ale i do Řecka plné důchodců (hlavně důchodkyň). Nezávidím jim, sám jsem důchodce a létám k moři taky. Na rozdíl od řady z nich si ale nestěžuji.
no nevím, bydlím v pohraničí, německý důchodce v Mercedesu si jezdí obden na oběd do české restaurace, protože se tu nají za 10 éček, já zase jezdím nakupovat do Německa - kvalitnější, větší balení a levnější potraviny, např. olivový olej stojí v Nettu 10 éček litr u nás 0,75l 323,-kč, máslu bez akce 2,19 éček, u nás 65,-kč v akci a tak mohu jmenovat sto položek
tak nevim kde žijete ale máslo u nás v pohodě za 45 v akci, bez je teď za 55. Ignoruju výkyvy cen před Vánoci stejně jako vejce na Velikonoce
A pracovali jsme tak jak Němci, že chceme jejich důchody a odvedli jsme do systému tolik co Němci??
Nevím jak vy, ale já jezdím do továren v Německu a vidím v jakém tempu se tam pracuje. A mohu vám potvrdit, že pracovní nasazení v Česku nebo v Polsku je několikanásobně vyšší. A pokud jste ten článek vůbec četla, tak v něm máte uvedené procenta odvodu do důchodu v obou zemích. Tak si to prosím alespoň přečtěte!!🤦♀️
To je zajímavé. Hrubá německá mzda je zhruba dvaapůlkrát vyšší, a na důchody se stejně jako v Česku vybírá % ze mzdy. To je asi o něco nižší (i když někteří tu argumentují, že ne). Nicméně logicky z toho plyne, že v Německu se musí na důchody vybrat mnohem více peněz - přinejmenším 2x tolik než v Česku, ale podle F24 je důchod v obou zemích skoro stejný.
Tento paradox se dá vysvětlit snad jen tím, že v Německu mají velký přebytek na důchodovém účtu (což si nemyslím), nebo že mnohem větší část Němců na důchod neodváděla, nebo odváděla mnohem kratší dobu.
Z toho ale plyne, že skutečně objektivní hodnocení výše důchodů, které nesrovnává hrušky s jabkama, lze dosáhnout jen tím, že porovnám důchody dvou lidí, kteří přispívali do systému stejnou dobu (např. 40 let) a stejnou výší (např. z průměrné mzdy). A troufnu si malinko zapochybovat, že ten rozdíl bude tak malý, jak naznačuje článek.
V Německu stačí odpracovat jen 5 let a máte nárok na důchod. 45 let jako u nás tam skoro nikdo neodpracuje a troufám si říci, že ženy tam v průměru odpracují tak 20. Proto tak velký rozdíl mezi důchodem ženy ve východním a západním Německu. V tom východním ženy odpracovaly více.
Češi by zažili šok, kdyby viděli jak málo Němci pracují, a kolik mají přesto do důchodu našetřeno.
To ale Fórum a jeho provládní redaktory nezajímá a nenapíšou tato fakta.
Český důchody jsou obří. Až moc. Až tak moc , že důchodci bydlej v obřích bytech a domech a divej se, že je to drahý. I pro pracujícího je drahý bydlet sám v obřím bytě. I kdyby ve vlastním.
Obří důchody rozhodně nejsou, ale dá se s nimi dobře vyžít. Kdo má velký byt (je otázka, co je obří byt), ať ho má, ale rozhodně bez doplatku od státu a od naříkání, že je to "drahé" bydlení. Pokud na takové bydlení nemám ze svých zdrojů, musím si to řešit jinak - např. přestěhovat se do menšího. Tím nemyslím jeskyni:))
Já mít dvacet sedm tisíc důchodu jako Němec, tak každý den snídám koňský vejce. Pak že se důchodci v Německu mají stejně jako my?
Já jsem s celý život snažil, nedělal na černo a nevyhýbal jsem se odvodům, dělal rukama a hlavou, šel o 3 roky později a mám trapných 38 tisíc. Kdyby ti co mají 10 tisíc nefixlovali, tedy většina z nich, tak je průměr někde na 25 tisících, tedy stejný jako v Německu.