Ať byl, jaký byl, "král šumavy" nikdy nebyl - to je jen politická manipulace a zneužití názvu, které místní už v 19.století přisuzovali jiným frajerům!
Jako třeba Franz Nowotny Kilián převáděl i zadarmo a když ho pohraničníci postřelili tak jim stejně zdrhnul. Jak mohl být esenbák který hlídal hranice králem převaděčů mi nejde jaksi nějak dohromady
Co vím o Hasilovi s různých pamětí a literatury,tak mám názor,že byl rozporuplná osobnost v které lze nalést prvky zrady(porušení přísahy) a prvky úplatnosti.V žádném případě nebyl král Šumavy ani ryzí charakter.Byl vycvičen v řadách SNBPotom zařazen k službě OSH (Zvonková) jako provianťák a kuchař.Z této pozice měl možnost se dokonale seznámit s úsekem a rozmístěním hlídek.Zřejmě byl také dobrý střelec a dokázal předvídat systém služby svých bývalých kolegů.Jistě, pomohl řadě lidí k emigraci,ale vždy pouze za úplatu.Potom když spadla tzv. železná opona ztratil kredit významného agenta chodce.A stal se bezvýznamným člověkem.Později ho démonizovaly některé články v tisku a udělali legendu o králi Šumavy.Hasil byl svůj a nikdy neprováděl svou činnost z nějakého přesvědčení,pouze pro peníze.Dnes by byl označen za žoldáka který má svou vlast kde mu více platí.
Král Šumavy byl KILIÁN.
Skutecnym kralem Simavy nebyl hasil,nybrz Franc Nowotny zvany Kilian.
Sumavy
no proti některým šaškům , co ho zde urážejí to byl frajer . . . .
mate Pravda amen
Jen by mne zajímalo, kolik bral od lidí, které " hrdinně" převáděl. Takoví chameleoni jsou nyní za hrdiny.
Nevíte o tom nic, napíšete blud a potom jste snadno za hlupáka.
O takových lidech by se mělo učit v základní škole a ne že ČSSD byla založena v hospodě U kaštanů v Praze. Dodnes se učí hovadiny !
Hrdina kterej vlastně zradil své kolegy kamarády a zabil 3 lidi. A peníze od emigrantů bral taky.
Říká vám něco slovo odboj?
To jsou bludy i Hasil by se v hrobě obratil,asi jste nečetl jeho osobní v zpomínky.Kde píše střílel jsem a přechazel za peníze CIC.
Byl to velký hrdina, riskoval mučení a trest smrti a přes to pomáhal lidem, měl by míti velkou úctu a uznání všech nás.