Vidíte... a dnes pamětníci, účastníci a nadšení vítači (v nejlepším slova smyslu) nového řádu chtějí zpátky do marasmu, šedi...
Proč?
Někde jsme (ano, jsme, my všichni) udělali chyby a nebylo jich málo... A jak to napravit...
První chybou a asi největší, byl fakt, že jsme to měli vlastně zadarmo. Když to zlehčím, pár demonstrací, pár zbitých a bylo. Snad proto má teď každý dojem, že pokud svolá demonstraci, automaticky padne vláda (i několikrát denně). Jenže (a naštěstí) to tak nefunguje. Chci věřit, že ke změnám docházelo po zralých úvahách a diskuzích a důsledky byly pečlivě zváženy. Ale asi ne... Postupem času se ukazuje, že staré struktury mladšího věku se pouze "prekabátily" a nyní odhazují ony kabáty. I proto si vážím těch, kteří zůstali komunisty a vždy se k nim hlásili, než těch "prekabátníků". U těch pravověrných jsem věděl na čem jsem...
Jak z toho ven? Lidé už seriózním politikům nevěří, nebo lépe, nechtějí je - slibují pouze ono churchilovské "krev, pot a slzy" a to nikdo nechce. Všichni (skoro) chtějí všechno a hned... stejně jako Marfuša... Ale zalévat pařez jako Nastěnka, až do doby než rozkvete...
Uvažoval jsem o tom, zda by nám neprospěla čtyřicetiletá pouť po poušti, jak biblickým židům a došel k závěru, že by musela být mnohem delší a možná i strastiplnější... Jenže nemáme Mojžíše, tedy vůdce churchilovského typu.
Několikrát ročně jezdím na setkání kamarádů, kde se něco naučíme, zazpíváme, popovídáme a zaujal mě příběh mnicha, který celý život stavěl chrám a když byl hotov, tak jej zbořil a začal znovu... Už vím proč... Potřebujeme začít znova... Všichni.
Tak tohle by se mělo vytesat do kamene...
Celkově souhlas, ovšem pozor! Vámi zvaní klimaalarmisti nechtějí změnu režimu. Jen jim připadá, že vámi podporovaná dikuse je pro ně nedostatečně varující před tím, kam se lidská společnost žene. Tak je, prosím, neházejte do jednoho pytle s proputinovskými šílenci - ti opravdu chtějí demontáž demokratického zřízení.
Pevně věřím, že autor není reprezentativním vzorkem mládeže narozené uprostřed osmdesátých let. Bohužel má úplně stejnou rétoriku, jako ti předrevoluční soudruzi. Selekce, nálepkování. A pane autore, na nemocného Lenina si v čítance nepamatuju ani já, a to jsem chodila do školy o dost dřív jak vy. Taky jsme měli rádio tranzistorové a tank měl číslo 23.
To je vskutku povedené.Za extremisty jsou považováni pouze přesvědčení členové extremistické strany.Karieristé,kteří jsou ve straně z prospěchu se za extremisty nepovažují.
S bolševikem v čele jdeme do někam.
Blábol. Pokud myslíte prezidenta, tak ten v čele fakt není, jeho pravomoci jsou dost slabé. Krom toho, bolševikem byl před více jak 30 lety a i disidenti si ho nyní váží.
Zvláště ne Šimíčkem...