Možná kdyby napsal scénář k Zaklínači pan Martin Skýpala (autor výše uvedeného slintu), posadili bychom se z toho všichni na zadek. Ale nejspíš asi ne. Ono bořit je snazší než tvořit. Proto máme spousty internetových pisálků a tak málo kvalitních a nepovrchních článků.
A málo kvalitních seriálů. Ono napsat, co si o tom myslím, neznamená, že se pokládám za stejně geniálního jako Szapkovski, ale že si myslím, že ten seriál není o Geraltovi a jeho světě, ale že je to další seriál do počtu, který se přiživuje na známé předloze, aniž by se k ní jen přiblížil zdáli kvalitou.
Odpustil bych vynechání hlubokých témat, odpustil bych výrazné odklony od předlohy, odpustil bych s lítostí v oku nekošaté dialogy, nakonec jsem odpustil i castingové úlety typu černoelfů - ale co odpustit opravdu nedokážu, je stupidita. A bohužel její podíl se začal ve druhé sérii neustále zvyšovat. konečnou pro mě byla scéna, kdy Yennefer zachraňuje Cahira - před zraky zcela bezmocných (?) mágů Bratrstva a krále jednoho z největších států. Stačí jí to, že nejdříve jednou ranou přesekne pouta, která má Cahir za zády, přestože stojí na jeho straně (??), poté dalšími dvěma ranami přesekne dva statné trámy, za jejichž tloušťku by se nemusel stydět čtyřicetiletý smrk (???), čímž zabrání jakémukoliv pronásledování, protože ohněvole (???) a pak už stačí se setkat na zcela opuštěném místě s Cahirem 50 metrů od všech těch mágů a králů, a během naprostého osamocení na sebe deset sekund zírat, než romanticky odjedou cestou lemovanou pochodněmi pryč.
A tak, nebo skoro tak, je to furt.
Je třeba uznat, že studio RED dokázalo do videohry sladit temnou atmosféru, vtip, dechberouci příběh i prostředí. Za mě skvělé podobně jako kniha.
V seriálu dokázali udělat jeden díl, který by to vše splňoval. První díl druhé série. Podle knižní předlohy (v podstatě kráska-bruxa a zvíře-proklety). Otázkou je, proč jsou ostatní díly takový odpad, když to ocividne jde dělat i dobře?
Zaklinač jako literatura (jistě dnes víc, než třeba Jirásek, který si taky vymýšlel) má historicko-politický přesah, etiku a vtip. Nic z toho v těch seriálech není. Už jen ty odkazy na keltštinu, nebo třeba svět trpaslíků, nebo společnice pana Tři kavky - hodné holky, tiše si brousí meče - no to asi žádné krvavé souboje nenahradí.
polský seriál z roku 2002 je proti tomuhle velrybímu zvratku naprosto oscarová záležitost
Knihy o zaklínači miluji ... a proto tenhle mediální odpad nikdy neuvidím.
Neodolala jsem, a holt to ani nemůže být ono.
Souhlasím je to prostě nuda