1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 24 dny

K čemu ruština ?

I před válkou tvořil náš zahraniční obchod s Ruskem zhruba jen 3% z celku. I země sousedící s Ruskem se od ruštiny odvrací a základem výuky cízích jazyků je tam angličtina. A to samé i Rusové.

Tudíž je naprosto jasné, že pro našince má daleko větší smysl nejen angličtina. Ale i němčina, polština, slovenština, francouzština, italština a španělština je u našich obchodních partnerů častější.

Ruština je pro nás zhruba na úrovni maďarštiny, vlámštiny, dánštiny, švédštiny či finštiny či ukrajinštiny.

12
Před 25 dny

Přiznávám ještě před mučením: Rusky jakž takž umím; jsem geront, rusácky jsem se učil od 4. třídy ZDŠ až po první semestr ČVUT.

Výuka „okupaniny“ byla k ničemu – místo základní konverzace jsme se učili prachpitomé fráze, literaturu, historii atd., vše samozřejmě dle velkorusko-bolševické interpretace faktů. 😢

Nicméně i díky znalosti upadajícího jazyka rozpadající se „veleříše“ jsem dostal práci v Uzbekistánu, od začátku r. 2020 jsem v této zajímavé zemi strávil – během několika pobytů – víc než rok.

Takže k rusáčtině v této středoasijské zemi: Už končí, definitivně.

Totální selhání agrese fašistického Rusácka proti Ukrajině urychlilo odchod Uzbekistánu od rusáčtiny: Skončila její výuka na základních školách, mladí se „okupaninou“ již nedomluví.

Zato výuka angličtiny se rozvíjí stále bouřlivěji. 🙂

Rovněž od azbuky Uzbekistán ustupuje, ve prospěch (mírně upravené) latinky, ve prospěch celého národa.

Prostě: Soudruh T. Okamura mluví Leninsko-putinskou pravdu, jako ostatně vždy. 😛

Na shledanou v lepších časech!

121
Před 24 dnyUpraveno
Richard Švehla

Kamarád maturoval z ruštiny v 1990 a samet ho zachránil před potupným vyhazovem. Vytáhl si Puškina a jeho dílo, ale protože měl okno, tak z něj pančelka vytáhla pouze "v rjeke plavájut rýby, tam óčeň mnógo ryb".

Táta na zkoušce z RJ (na VŠZ) na výzvu paní profesorky, aby rusky popsal cestu na fakultu, prohlásil "trámváje býly nacvaknůtyje", ale příštím termínu už si netroufl provokovat, protože rodiče.

Ruština byl nenáviděný povinný jazyk a já si musel dopisovat s pionýrem z Nižného Novgorodu celé 2 roky.

29
Před 24 dny

Probůh ruštiny a rusáka jsme se provždycky zbavili.... nechť to tak zůstane!!!😂

41
Před 24 dnyUpraveno

„Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.“

Parafráze tohoto přísloví: Když nemůže ruština k Okamurovi, musí Okamura do Ruska. 🙂

58
Před 24 dny
Zdenek Zámorský

Ten zoufalec už neví čim by na sebe upoutal pozornost.Ty jeho hodinové kidy ve sněmovně už nikoho neberou, akorát otravují vzduch.Volby se blíží a Slezina Prd.....Demagogie se začíná bát o svoje korýtko ve sněmovně.Chro,chro,chro.

23
Zobrazit další 2 reakce
Před 25 dny

Ruština bude brzy mrtvý jazyk.

42
Před 24 dny
Jakub Vrána

Asi ano. Nahradí ho čínština a ukrajinština.

14
Před 25 dny

Koho zajímá ruština. Kdo by se jí dnes učil.

53
Před 24 dny
Věra Dadáková

A kdyby někoho zajímala, může si zaplatit výuku za své, jak to bývá obvyklé. 😄

38
Před 24 dnyUpraveno

Za ZŠ jsem měl kromě ruštiny i povině volitelný předmět ruská koverzace. Na hloupý a nešikovný nic jinýho nezbylo. Nevadilo mi to ,řuštinářky na základce i učňáku byli fajn, odmaturoval jsem celkem úspěšně. Pak jsem potkal 2 docela zajimvé rusy, jeden specialita na vojenskou techniku, druhý hrozný opilec.

Ruštinu jsem oprášil až ve 37 letech na sl.cestách do Arménie,Lotyšska, Ruska a Estonska. Tam jsem se bavil s techniky ze sálu z řízení letového provozu, byli děsně nadšený, že alepoň trochu někdo rusky umí. Překvapil mě estonec co měl náš projekt nastarost, že jim nerozuměl. V Gruzii loni na podzim jsem se domlouval s mladými anglicky se staršími lidmi rusky. Od 2020-2022 jsem pracoval u místního poskytovalete internetu, tak se ruština hodila pro domluvu se staršími ukrajinci, neměli s tím problém. Nejhorší domluva byla s mladou ukrajinkou co neuměla ani anglicky ani rusky. Bylo by dobrý znát jazyk nepřítele, ale chápu že s angličtinou dojdeme dál a druhý jazyk bych preferoval němčinu nebo španělštinu.

Před 24 dnyUpraveno

Moc Japonců co by tak zuřivě kopali za rusácko na světě není. Doma Japonci nemůžou Rusáky vystát za okupaci a krádež Kurilských ostrovů. Hold kolaborant je Okamura jak tady tak tam...

22
Před 25 dny

I když to bude dobrovolné, tak ve třídě bude jeden malý Okamura a jeho druh malý Fiala z SPD. A stejně po světě budou mluvit anglicky 🙂 Tak proč z toho neudělat problém že ?

30
Před 25 dny

Ruštinu si tisíce žáků nevybraly, ale byli k ní donuceni. Když se třída musí na jazyky dělit a škola nabízela pouze němčinu a ruštinu, vybralo si 22 dětí němčinu a 4 ruštinu. To ovšem nebylo možné, takže těch 9 dalších žáků bylo k té ruštině přinuceno (na nělterých školách se muselo losovat, protože dobrovolně tu rušinu většin prostě nechtěla)

41
Před 25 dny
Sylva Šporková

Máte pravdu. Na školách je problém "s dělením tříd" do skupin... Často to potkává i gymnázia, kde by to rodič neočekával... Pak dojde k tomu, že dítě, které se např. na ZŠ 5 let učilo němčinu, začíná na gymnáziu od začátku...

5
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt