K čemu ruština ?
I před válkou tvořil náš zahraniční obchod s Ruskem zhruba jen 3% z celku. I země sousedící s Ruskem se od ruštiny odvrací a základem výuky cízích jazyků je tam angličtina. A to samé i Rusové.
Tudíž je naprosto jasné, že pro našince má daleko větší smysl nejen angličtina. Ale i němčina, polština, slovenština, francouzština, italština a španělština je u našich obchodních partnerů častější.
Ruština je pro nás zhruba na úrovni maďarštiny, vlámštiny, dánštiny, švédštiny či finštiny či ukrajinštiny.
Přiznávám ještě před mučením: Rusky jakž takž umím; jsem geront, rusácky jsem se učil od 4. třídy ZDŠ až po první semestr ČVUT.
Výuka „okupaniny“ byla k ničemu – místo základní konverzace jsme se učili prachpitomé fráze, literaturu, historii atd., vše samozřejmě dle velkorusko-bolševické interpretace faktů. 😢
Nicméně i díky znalosti upadajícího jazyka rozpadající se „veleříše“ jsem dostal práci v Uzbekistánu, od začátku r. 2020 jsem v této zajímavé zemi strávil – během několika pobytů – víc než rok.
Takže k rusáčtině v této středoasijské zemi: Už končí, definitivně.
Totální selhání agrese fašistického Rusácka proti Ukrajině urychlilo odchod Uzbekistánu od rusáčtiny: Skončila její výuka na základních školách, mladí se „okupaninou“ již nedomluví.
Zato výuka angličtiny se rozvíjí stále bouřlivěji. 🙂
Rovněž od azbuky Uzbekistán ustupuje, ve prospěch (mírně upravené) latinky, ve prospěch celého národa.
Prostě: Soudruh T. Okamura mluví Leninsko-putinskou pravdu, jako ostatně vždy. 😛
Na shledanou v lepších časech!
Kamarád maturoval z ruštiny v 1990 a samet ho zachránil před potupným vyhazovem. Vytáhl si Puškina a jeho dílo, ale protože měl okno, tak z něj pančelka vytáhla pouze "v rjeke plavájut rýby, tam óčeň mnógo ryb".
Táta na zkoušce z RJ (na VŠZ) na výzvu paní profesorky, aby rusky popsal cestu na fakultu, prohlásil "trámváje býly nacvaknůtyje", ale příštím termínu už si netroufl provokovat, protože rodiče.
Ruština byl nenáviděný povinný jazyk a já si musel dopisovat s pionýrem z Nižného Novgorodu celé 2 roky.
Probůh ruštiny a rusáka jsme se provždycky zbavili.... nechť to tak zůstane!!!😂
„Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.“
Parafráze tohoto přísloví: Když nemůže ruština k Okamurovi, musí Okamura do Ruska. 🙂
Ten zoufalec už neví čim by na sebe upoutal pozornost.Ty jeho hodinové kidy ve sněmovně už nikoho neberou, akorát otravují vzduch.Volby se blíží a Slezina Prd.....Demagogie se začíná bát o svoje korýtko ve sněmovně.Chro,chro,chro.
Ruština bude brzy mrtvý jazyk.
Asi ano. Nahradí ho čínština a ukrajinština.
Koho zajímá ruština. Kdo by se jí dnes učil.
A kdyby někoho zajímala, může si zaplatit výuku za své, jak to bývá obvyklé. 😄
Za ZŠ jsem měl kromě ruštiny i povině volitelný předmět ruská koverzace. Na hloupý a nešikovný nic jinýho nezbylo. Nevadilo mi to ,řuštinářky na základce i učňáku byli fajn, odmaturoval jsem celkem úspěšně. Pak jsem potkal 2 docela zajimvé rusy, jeden specialita na vojenskou techniku, druhý hrozný opilec.
Ruštinu jsem oprášil až ve 37 letech na sl.cestách do Arménie,Lotyšska, Ruska a Estonska. Tam jsem se bavil s techniky ze sálu z řízení letového provozu, byli děsně nadšený, že alepoň trochu někdo rusky umí. Překvapil mě estonec co měl náš projekt nastarost, že jim nerozuměl. V Gruzii loni na podzim jsem se domlouval s mladými anglicky se staršími lidmi rusky. Od 2020-2022 jsem pracoval u místního poskytovalete internetu, tak se ruština hodila pro domluvu se staršími ukrajinci, neměli s tím problém. Nejhorší domluva byla s mladou ukrajinkou co neuměla ani anglicky ani rusky. Bylo by dobrý znát jazyk nepřítele, ale chápu že s angličtinou dojdeme dál a druhý jazyk bych preferoval němčinu nebo španělštinu.
Moc Japonců co by tak zuřivě kopali za rusácko na světě není. Doma Japonci nemůžou Rusáky vystát za okupaci a krádež Kurilských ostrovů. Hold kolaborant je Okamura jak tady tak tam...
I když to bude dobrovolné, tak ve třídě bude jeden malý Okamura a jeho druh malý Fiala z SPD. A stejně po světě budou mluvit anglicky 🙂 Tak proč z toho neudělat problém že ?
Ruštinu si tisíce žáků nevybraly, ale byli k ní donuceni. Když se třída musí na jazyky dělit a škola nabízela pouze němčinu a ruštinu, vybralo si 22 dětí němčinu a 4 ruštinu. To ovšem nebylo možné, takže těch 9 dalších žáků bylo k té ruštině přinuceno (na nělterých školách se muselo losovat, protože dobrovolně tu rušinu většin prostě nechtěla)
Máte pravdu. Na školách je problém "s dělením tříd" do skupin... Často to potkává i gymnázia, kde by to rodič neočekával... Pak dojde k tomu, že dítě, které se např. na ZŠ 5 let učilo němčinu, začíná na gymnáziu od začátku...