Za neúspěch můžeme ´MY´ - NATO !
Nemá smysl popisovat co všechno jsme neudělali a v čem dodnes Ukrajině bránime.,,,👎
Je to podraz a ostuda !
Vám někdo zakazuje něco dělat?
To jsem zvědav co budou psát zdejší fanatičtí ukrofilové.
Ono to s tou ruskou armádou není tak špatné jak pořád tvrdí. Teď to potvrzují i Britové.
Tohle je jiná válka než na jakou byly západní armády zvyklé. Tohle není výrazně slabší protivník, kterého je možné podceňovat.
Podceňovat protivníka se nevyplácí a vede to k chybným rozhodnutím.
Vyřvávat hesla evidentně nepomáhá.
Pane Radochu, naopak s russáckou armádou je to hodně špatný. Bylo to špatný, když russáci napadli Československo, bylo to špatný, když napadli Afganistán a když napadli Ukrajinu je to též špatná armáda.
A kdy už začne letní UA protiofenzíva 2024?
To je tajné, hlupáčku a ruským kámošům se to tuplem neříká.
UA protiofenzíva selhala z důvodu, že UA byla do této ofenzívy, tlačena západem, bez možnosti hledat mírové řešení.
Dnes už nikoho nepřekvapí že i bývalý UA prezident Zelensky, chce jednat o míru.
Hanba všem podporovatelům nesmyslného vražděni.
Hanba všem proruským kolaborantům podporujícím ruskou okupaci kdysi Česka, dnes Ukrajiny! Hluboce opovrhuji všemi hnusnými kolaboranty také proto, že hanebnou ruskou okupaci naší země jsem ještě zažil.
Selhání ukrajinské ofenzívy tedy bylo mnohem ostudnější, než se původně zdálo. Bohužel se promarnil nejméně rok drahocenného času a bohužel se celkově navýšilo a prodloužilo utrpení i množství obětí válečné vřavy. Snad se podaří vzít si z nezdaru poučení pro příští vítězné vojenské operace, které definitivně a na věčné časy vyženou všechny Rusáky pryč z Ukrajiny.
Nejde o selhání, byl to průzkum bojem připraven a organizován za pomoci západních poradců. Bohužel, pro někoho bohudík, že u toho jsou obětování jenom ukrajinští muži? Nevadí, vyzkoušeli jsme si nějakou taktiku, ověřili schopnosti protivníka, schopnost a účinnost zbraní v reálnem konfliktu. 100krát hodnotnější zkušenost než jakékoliv cvičení s hraním se na vojáčky.
UA ofenziva byla uz predem odsouzena k zaniku. Nezavisli experti predikovali, ze UA se mozna dostanou na puli cesty k Tokmaku, ale tam vycerpani skonci...realita: dostali se jen k prvni linii obrany u Verbove, kde ji sice castecne prekonali, ale na vic proste nemeli....rusaci vyuzili obrovskou palebnou prevahu a likvidovali jeden utok za druhym...timto se vycerpali i co se tyce obrany a dnes je to videt na fronte...
S článkem do velké míry souhlasím. Možná mi chybí ještě zhodnocení operací před samotnou ofenzivou. Vypadá to tak, že russáci vybudovali na předpokládaných směrech úderu dostatečně hlubokou obranu jak ženijní, tak palebnou. K tomu nemělo dojít. Přípravné práce na obraně měly být neustále narušovány jak palbou, tak speciálními operacemi. Je však otázkou, zda k tomu měli Ukrajinci dostatek zdrojů. V případě,že ne, neměli zahajovat ofenzívu na tomto směru. Tipoval jsem, že půjde jen o manévr, snahu přesvědčit russáky, že hlavní úder půjde na jih na Melitopol, tomu nasvědčovalo i soustředění nově vytvořených jednotek, zatímco ty se zkušenostmi byly jinde. Tipoval jsem pokračování úspěšné operace na severu podél russácké hranice. K tomu nedošlo. Opět jsem se mýlil. Po válce je každý generál.
Napsal jste to správně. Ukrajinci měli útočit kdekoli, kde jsou Rusové slabí. Cílem je poražení nepřítele, nikoli dobývání území za každou cenu.Rusko musí být poraženou úplně a na hlavu nic míň. Zalužnyj byl neúspěšný a proto byl odvolán, to je ve válce běžné.
Selhání ukrajinské protiofenzívy jde na vrub předposraného Západu...
Ne, to jde na vrub velení UA armády které tuhle nesmyslnou ofenzivu nařídilo...
Hlavní chyba byl způsob ofenzivy masivním útokem proti silným pozicím Rusů. Takový útok bude vždy zastaven rychle soustředěnou obranou druhé strany. Obrana má převahu nad útokem a výsledkem je znovuzablokování fronty, opevnění a krvavá poziční válka, která vyhovuje spíš RF. Celá protiofenziva byla chybou a k tomu přispěly i rady amerických generálů. Ukrajina může zvítězit obnovením dynamiky války.
Ještě je otázka, zda lze takový útok uskutečnit bez letecké podpory. Američani v Iráku porazili mnohonásobně silnější armádu, ale komplet ovládli nebe. Ukrajina útočila do připravených, opevněných pozic, bez jakékoliv podpory. To je pak těžké.