Narozdíl od přepracovávání ŠVP, a slučování výchova se tady zaměřují na organizaci, a další věci, které výzkumný ústav pedagogický a MŠMT asi nezajímaji. Protože horší už školství snad být ani nemůže, snad z tohoto záměru aspoň něco zbude. Hlavně ještě sebrat odpovědnost za základní školy obcím. Naprosto jasné se ukázalo, že tohle je cesta do pekel a k takovým rozdilum v kvalitě, ze v ní nelze pokračovat.
Je škoda, že pro ty "nejhloupější" nestačí kurz na konkrétní profesi(třeba doručovatel, řidič z povolání, atd..) Ono trápení se špatně učícími se dětmi a i těmto dětem ho prodloužíme, když jim to nepálí, stejně se nic nenaučí. Ale určitě je to dobrý nápad je nutit se nečím vyučit nebo stát.
My reformy neumíme. Takže skoro každá reforma je jen odklad nápravy a současně fikce, že jsme se vyrovnali s problémem.
Držím palce, aby aspoň tato reforma trochu pomohla (když zruší idiotickou inkluzi, je to určitě krok k lepšímu), nicméně nedoufám.
Vždyť např. názor reformátorky:
-------
"Povinný přestup na střední školu znamená šanci například pro ty děti, které pocházejí ze znevýhodněného prostředí a ze základní školy míří rovnou na úřad práce..."
--------
nezní moc rozumně. Protože držet ve škole o rok déle antižáky, kteří se prostě učit nechtějí anebo jsou hloupí a škola jim proto nejde, jim těžko pomůže na pracovním trhu.
Fráze v reformě zni rozumně, problém je, že čert je v detailech.
----
Jinak řečeno - dokud v nějaké reformě školství nebude vznik exkluzivních tříd a škol pro nadané žáky, a nadále je budeme držet a brzdit ve třídě se studijním průměrem nebo hlupáky, nikdy to nemůže být dobrá reforma.
Některé body vypadají zajímavě ale některé dosti nezajímavě až hrůzostrašné. Co na to střední školství a gymnázia s kvalitními prumyslovkami? Opravdu si někdo myslí, že myšlenka zrušení inkluze a prodloužení povinné školní docházky nejdou proti sobě? A že vzdělání nejmenované menšiny, končící díky povinné devítileté školní docházce na ZŠ často v sedmé třídě a 16 letech pouze díky maximálnmu počtu dvojího opakování ročníku z důvodu neprospěchu, neznalosti a nezájmu o vzdelani nebude končit stejně ale v 17 letech a pak přímému přechodu do sociálního systému??
Dobrý den, jsem učitelka, návrh se mi líbí. Jen bych ještě dodala, aby školy nepatřily pod městské části nebo obce. Vyplývá z toho dost problémů ( např. konkurzy na ředitele ).
Jsem zastupitel města a přesně vím jak to myslíte "teplá místa". Můj názor je však takový že jde hlavně o rozdělení manažerských a ředitelských funkcí. Tedy najít lidi kteří opravdu chtějí učit a budou naše děti připravovat na život a nejenom řešení čistého papírování. Jenom z tohoto důvodu by to mělo zůstat v kompetenci měst, protože zpětná kontrola naplňování dané funkce je mnohem kratší než od kraje nebo státu.
Perfektní. Kéž by to začalo platit hned.
Nic nového. Ja to měla taky tak. Z osmičky na gympl. Žádné ofuky. Prostě ukaž, co dokážeš. Pátá třída už byla součástí 2. stupně.
Asi dobrý (nejsem odborník) ale víte co z toho bohužel zbyde?? Výměna houby v
4 třídě v Horní Dolní!!
Po inkluzi další rána školství, tentokrát střednímu
Bohužel, to už tady bylo v roce okolo 1980.
Proč bohužel?Můj ročník tuhle tehdy "novou koncepci" zahajoval.Byly kvůli tomu vytvořeny dvouleté učební obory pro méně zdatné spolužáky.Nikdo tedy nekončil jen se základním vzděláním.