1600/1600Zbývá 1600 znaků

Rusum musi stacit predstaveni, ktere jim porada tragikomik komunista Putin

11
Před 6 dnyUpraveno

Já tedy s autorkou nesouhlasím, podle mě je dobré o některých/nějakých věcech "držet hubu", když to může komukoli dobrému/"cennému", natož celé skupině/-nám značně ublížit/uškodit a já bych (třeba i velmi) zbytečným vtipem, který z nějakého, většinou ještě nedostatečně vysvětl(it)e(l)ného, důvodu "nedokážu udržet" čili ukočírovat svoji potřebu ironizovat, shodit (čímž sebe polepšit, ocenit, vyvýšit), tomu zkrátka (necitlivě kontraproduktivně) pomohl. Podle mě osobně teda jízlivost, natož cílená, do humoru až na velmi poměrně vynucené výjimky nepatří.

Ale zmiňuju "citlivost", a mám tím na mysli/v úmyslu: myslet vstřícně na druhého, jakoby za něj cítit, a tak i domýšlet, situovat se do jeho kůže, a snad i komplexněji srdce, jež je podle mě k tomu jaksi určeno a je jako o dost bytostnější (osobní) moment synergií právě citlivosti a rozumnosti, jakousi objektivnější, nebo spíš nestrannější nadintuicí relativnímu pochopení/uchopování, čímž také i vztahově iniciačně a umocněně výsledně deficientní potřebě (až klidně nutkavé posedlosti) ironie a jejích "variací" nadřazeno. Myslet na druhého/druhou a cítit za něj/ni..., copak podvrácení, ponížení mohou z princ. cokoli skutečně, resp. fakticky kdy kladně a harmonizačně přínosného vyhrát, vydobýt? Na kom ale? Na ještě (a čím dál...) naštvanějším, mstivějším protibojovníkovi, ještě (a čím dál...) zarytějším, zakopanějším proti-v(i)níkovi? Viz z rusk. prostředí třeba Lev Tolstoj s podobným až mysticko pacifistickým postojem/přístupem.

Jinak článek mi přijde hezky, kvalitně napsaný a jistě docela dobře zamýšlený a komiky i karikaturisty

Před 6 dnyUpraveno
David Hampala

považuju osobně často za chytré, až moudré lidi, z principu s vytříbeným smyslem pro paradox a nadsázku, vnímavé a se schopností nad(ná)hledu, přičemž právě často riskující/nasazující až vlastní kůži (viz třeba ten Charlie Hebdo), jenže podle mne to už nejen dneska v hypertroficky informační době ?bohužel? nestačí - svět je v zásadě komukoli přespříliš těsný tím, jak se globalizačně a technicizovaně Rozplizlil, v podstatě už každé ideji a/i každému úmyslu, a teď ještě do toho nejrůznější deepfaky a do AI se dál leje a buší..., to už není simulace ani virtualizace reality, ale obyčejná nedohlédnutelná transmetaalienizace, přes-odcizenost lidství, kdy takovýto nebohý týpek na to dojede zlom. páteří, nebo teror vůči karikaturistům, kdy ten dánský ilustrátor strávil uvězněn doma za tu známou karikaturu "s bombou v turbanu" podstatnou část života posléze "opevněný v domácím vězení" .

Jenže ono nejde přitvrdit, ani to vysvětlovat, takže snad jen zkoušet (pře)(s)mýšlet za druhé a (sou)(s)cítit s nimi, postavit se do jejich "bot" (o něčem podob. hovořila třeba i filosofka S. Weillová), jinak to nemusí nedopadnout přesně-právě umocněnou katastrofou, a od 2, 3 katastrof k 1 spuštěné globální Apokalypse vede/sahá dneska už možná vzdálenost... pár dostatečně jízlivých (čímž kontraproduktivních) "fórů"...

Abych byl konkrétnější - mně by třeba zajímalo, za co konkr. ten nebožák později "vystavený" s tím mlýnkem na maso dostal ten trest atd., chtěl bych do okolností a podmínek soudobé pře-vládající ruské mentality a jejího vyústění do (nejen) tamní všedno-sociální praxe do-v-hlédnout, ale

Zobrazit další 4 reakce
Před 7 dny

Skvělý článek! Díky. Poodhalil další absurdity Putinova militaristického a represívního režimu.

17

"Určitě jste viděli epizodu skečů Saturday Night Live"

Neviděli...

3
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt