Souhlas.
Měla jsem v krátké době několik zážitků, které mi velmi důrazně připomněly, že nemám soudit, pokud nemám dostatek informací, pokud nejsem "v jeho botách". Proto žádné debaty ani o Ptáčkovi, ani o Heřmánkovi, ani o něčí eutanazii. Nemyslím, že je česká společnost celkově připravena na legalizaci eutanazie. Zatím ne. Ovšem debata o důstojnosti umírání by byla velmi namístě.
A jak vypadá taková připravená společnost?
Vrtá mi hlavou: Trpěl pan Heřmánek krutou bolestí trojklanného nervu? Pokud ano, jak to, že mu podle vašich tvrzení naše dokonalá lékařská péče nepomohla? Známé osobnosti s finančním zázemím? Jak je to u nás běžných pacientů? Gratuluji autorovi k jeho sebevědomí - zjevně ještě nikdy žádnou krutou bolest nezažil, ani perpektivu rakoviny a operace ve vyšším věku. A naivně věří, že by se bolesti i rakoviny lehce zbavil s našimi lékaři a vyspělou chemií. Že by přitom psychicky a finančně nezruinoval všechny své nejbližší a to, co celý život budoval.
Nemáte pravdu. Pan autor vypsal přesně to, o co tu jde. Cena života je mnohem vyšší, než si myslíte, věřte mi, že vím, o čem mluvím. Zdravá mysl (ve smyslu psychiky) se o něj dobrovolně nikdy nepřipraví. Základní lidský instinkt... 👍 No a zánět trojklanného nervu není tak tragická věc, aby se nedal zvládnout. 👍
Když se člověk,pro nekonečnou bolest těla a nebo duše rozhodne odejít,nic ho nemůže zastavit. Přála bych si alespoň pro tyto jedince odchod důstojný,nebolestivy,pri kterém by nemuseli být sami,odsouzení společnosti a vystavovat riziku další,kteří se k jejich odchodu náhodou nachomytnou.
Jsem zdravotní sestra a zažila jsem pomaly,bolestivý odchod milované osoby a nic bych ji nepřála víc,než aby to mohla v určitý moment sama ukončit.
já osobně ale už vůbec nechápu jak autor do problému eutanazie plete vliv politické levice. Buď jsem blázen já anebo autor. Nechápu proč by pravicový politický názor ve věci eutanazie měl být správnější. To je podle mně na nobelovku. Tím nechci říct že se nepletu. Možné je všechno. Jaké se v poslední době objevují názory na levici, která by asi mohla vyhrát příští volby, je až nepříčetné. Raději nebudu konkrétnější. Nezapomněl autor na Putina?
Též mě to zarazilo. Četla jsem dvakrát, jestli jsem skutečně správně pochopila 😁 "Intelektuálská levice"... Existuje též intelektuálská pravice? 🤔
Ještě by to chtělo vyjádření zaměstnanců v hospicích, kteří pomáhají lidem pomocí paliativní péče opravdu důstojně umřít. Ti rozhodně nejsou pro eutanázii. Z vlastní zkušenosti vím, že péče o umírajícího naši rodinu velmi spojila. Bylo to sice náročné, ale udělali bychom to znovu. Zemřely u nás v kuchyni postupně obě babičky a jedna teta.
Vás to možná spojilo, ale jsou rodiny, kde je na péči o těžce nemocného JEDEN člověk, navíc chodící do práce. Není zkrátka nikdo, kdo by mu pomohl. Takže možná toho těžce nemocného dochová, ale vzápětí skončí v tom hospicu sám. Tomu říkám humanita - kromě nemocného, který by rád zemřel, ale není mu to umožněno, zlikvidujeme ještě jednoho nebo několik do té doby zdravých. Jak šlechetné a humánní!
Smutné je, když autor článku napíše, že by eutanazie u nás byla nebezpečná kvůli nedůvěryhodnému právnímu systému. Tak žijeme v právním státě nebo ne ??? Pakliže by to bylo z tohoto důvodu, tak je něco hodně špatně a netýká se to pouze eutanazie🙈. Eutanazie by měla být dobrovolným rozhodnutím lidí, kteří jsou nevyléčitelně nemocní a musí snášet každodenně silné nepřekonatelné bolesti. Ti co to nezažili pak můžou tvrdit, že to je nemorální . Proč to těmto lidem neumožnit . Moc lidí asi není, co by bez vážného důvodu k tomuto závěru dospělo. Muselo by se to týkat pouze lidí, co dokáží sami o tomto konci svého života rozhodnout, nikoli těch, o kterých rozhodují jiní.
Vynikající úvaha. Jediná chybička se vloudila - autor pominul skutečnost že za euthanasii může Babiš.
Pan Šafr neví o čem mluví, protože se v situaci člověka, pro kterého je život nesnesitelný, ještě neocitl. Vzhledem ke své inteligenci, kterou jistě disponuje, když je šéfredaktorem, by si to měl ale dokázat představit.
Nemůžeme v žádném případě mluvit o svobodné společnosti, když si díky zákonům v ní platných nemůžeme rozhodnout ani o vlastním životě. Svoboda jednotlivce je jenom politická proklamace, ale ve skutečnosti nikde na světě neexistuje.
Je jistě hezké litovat instruktora, který byl u sebevraždy Karla Heřmánka. Prostřelená hlava nemůže být nic hezkého. Pan Šafr nebyl v Heřmánkových botách a jeho rozhodnutí nemůže pochopit. Proč raději nepíše proti válkám, kde se rovněž tříští lebky, trhají těla po tisících a přeživší se vracejí s narušenou psýchou. Je jedno jestli na Ukrajině, Vietnamu, Iráku nebo Sýrii.
Je zvláštní, že nemáme právo rozhodovat o svém životě.... Trpíš, tak si to pěkně vyžer...Bylo by to o ztrátě moci, kdyby se člověk mohl rozhodnout sám netrpět? Jako společnost jsme mistři v tom v prodlužování života s obrovskými bolestmi, bez naděje na zlepšení, ale dovolit někomu umřít...tak to tedy ne!!! Je to divné...
Co vám brání? Zkuste nejíst a nepít několik dní...