Liza Alexandrovová-Zorinová: Rusové nejsou občané, ale otroci, se syndromem naučené bezmoci, kteří si své občanské ponížení kompenzují agresivitou a "hrdým patriotstvím".
K volbám nechodí. „Stejně to rozhodnou za nás!“ Nechodí na demonstrace. „Stejně je rozeženou!“ Nebojují za svá práva. „Díky bohu, že aspoň žijeme.“ Sto čtyřicet milionů lidí se nachází v somnambulním stavu hraničícím se ztrátou pudu sebezáchovy.
Nenávidí moc, ale patologicky se bojí její změny. Vnímají nespravedlnost a nejistotu, ale nesnášejí bojovníky za občanská práva. Nenávidí byrokraty a vládu, ale podporují totální zasahování státu do všech oblastí života. Bojí se policie, ale chtějí větší policejní kontrolu v zemi. Cítí se podvedeni, ale věří televizi. Jako mantru opakují: „Jen aby nebyla válka,“ ale z války se radují. Jsou to oběti s pocitem všeobecné nadřazenosti, které nejenže nemohou, ale ani nechtějí nic ovlivnit.
Tomu, kdo se stydí za přítomnost a bojí se budoucnosti, nezbývá než se pyšnit minulostí. Nemají-li lidé důvod milovat vlastní zemi, aspoň nenávidí ty ostatní. Nedokážou-li změnit vlastní život, aspoň ničí životy druhých.
Po více než stoleté likvidaci inteligence, jejím vraždění a vyhánění ze země dnes většinu ruské společnosti tvoří imperiální lůza a ta nikam nezmizí, ani kdyby se silovici rozhodli odstranit Putina sami a nahradili ho jiným "carem".
Rusko by zůstalo krvelačným monstrem a "hlubinný lid" by ho podporoval, když už jejich bídný život nestojí za nic, chtějí mít alespoň pocit, že jsou příslušníky velkého národa, mocného a obávaného Ruska, před kterým se svět třese strachy.
Ta země trpí stokholmskym syndromem.
Tento film to dobře popisuje. Měli by ho pouštět častěji.
Odkaz
Měl jsem možnost, před pár lety navštívit v Moskvě dvě školy. Státní a soukromou. A z návštěvy státní školy jsem měl stejný pocit jako z té školy co vidím v traileru. Působí to na mě děsivě....
Díky za tip, snad film někde najdu.
Nejvíc se mi líbí, že jste nám bušili do palic čtyřicet let, jak je všechno v rusku nejkrásnější, samý hrdina, stachanovec, nyní zase všechno negativní, kdo těm vaším kecům a lžím má věřit, já teda rozhodně ne!!!
V 80. letech minulého století jsme jako studenti na průmyslovce museli povinně odebírat sovětský časopis Putěšestvije (pro výuku RJ a občanské nauky). Po technické stránce se mu nedalo nic vytknout - tisk na špičkovém křídovém papíře, skvělé fotografie plus texty opěvující sovětskou přírodu (hlavně Sibiř) a vyzdvihující sovětskou kulturu i vědecké a technické úspěchy sovětského lidu. Všichni jsme ovšem věděli, že jde o promyšlenou propagandu a pokud se odvažuji soudit, v nikom z nás nezanechal nějaký morální účinek.
Nejlepší je ten poslední vpravo. Tak ten to žere.
Kdo viděl dokument "Provinční městečko E" ? Tam je to vidět v syrově pravdivé podobě. Ono se to blbě hledá nebo stahuje, už je to dlouho...
To je tragedie! Pro děti, společnost, Rusko. Nebudou znát nic jiného, než nenávist! Pak se nemůže Rusko divit, že jsou tzv. jiní. Ruské děti budou učení, jak participovat na dekadentním Západě. Nicméně podstata bude, nesnášenlivost celého Západu.
Dle množství hrubých gramatických chyb, doporučuji psát do ruských médií a nekazit náš krásný český jazyk. Děkuji
Tetiana Leontieva dává hodiny moderní češtiny, jednu už jsem dostal! Nové se píše “děti sami”. Tak jsem byl opraven!
Na druhou stranu je dobré, když občané (v současnosti spíše poddaní) umějí zacházet se zbraněmi a mají ponětí o vojenství. Bude se to hodit v budoucí revoluci.
Nejsou zjevně samy..
Odkaz
Jenomže na Ukrajině se jedna o soukromé aktivity, kdežto v Rusku jde o státem zřízenou a podporovanou dětskou militarizovamou organizaci vytvořenou na základě prezidentského dekretu. Tedy něco jako Hitlerjugend.