1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

Nedávno jsem například dočetl cestopis Barthélemyho de Lessepse, který koncem 18. století přišel Rusko z Kamčatky až do Paříže, většinou pěšky nebo na saních. Jeho postřehy o Rusku se v podstatě v ničem neliší od postřehů z jiného cestopisu, tedy z knihy Světem automobilem aneb z Pekingu do Paříže v šedesáti dnech od Luigiho Barziniho, která vyšla v roce 1908. A to se konečně v ničem podstatném neliší od vyprávění Břetislava Jana Procházky ze třicátých let. A o tom, že se nezměnilo nic ani od té doby, nás přesvědčuje chování Ruska v přímém přenosu.

7
Před 1 rokem

Kultura v Rusku je zcela zničena. Tamější obyvatelsko s mentalitou mužiku zajímá jen harašení zbraněmi.

Před 1 rokem

Podle titulku jsem očekával hlubší zamyšlení nad "ruskou duší", jak o sobě Rusové rádi hovoří. Nad staletou prázdnotou tamního života, pohrdáním životem a pocitem nadřazenosti pramenícím z malosti jedince. čekal jsem vysvětlení pramenů takových postojů a konstatování, že pochopení chování nemůže být omluvou chování. Nestalo se. Ku škodě prof. Trávníčka a všech "mírotvorců". Tady pan profesor selhal!

1
Před 1 rokem

Moc díky za velmi dobré zamyšlení. Stejně problémy bych viděl i v jiných humanitních vědách. Bohužel jsou teď na VŠ bez přijímaček a masové, takže trpí kvalita. Navíc znám spoustu vystudovaných literátů, kteří bohužel plavou v dějinách. A tak je pro ně nejen 19. století nuda, ale i jiné epochy a zachraňují to hledáním literárních figur a tropu nebo nejnovější a především populární literaturou. Nebo ještě hůře, je čeština jen průpravou z pravopisu.

1
Před 1 rokem

Pro detaíní poznání ruské mentality stačí si přečíst díla Nikolaje Gogola, Revizor, Ženitba, Hráči. Měla by být povinnou četbou pro všecny “politology”.

1
Před 1 rokem

Skvělý text, proto je tolik omezenosti mezi lidmi, že čtou jen diskuze na seznamu a nějaké SMS zprávy.

4
Před 1 rokem

Po několika letech zajímavý článek a názor...než téma..

,,Jak zadupat Babiše,,

3
Před 1 rokem

Tento komentář byl smazán uživatelem.

Zobrazit další 2 reakce
Před 1 rokem

Díky za článek, nelze jinak než souhlasit 👍

4
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt