No, s těmi kontakty na kastli je to krapet jinak... Většinou je tam jen a pouze mínus kontakt a ze dvou důvodů. První je že je baterie utopena a na mínus pol se nedá dostat a druhý důvod je případné jiskření při připojení startovacích kabelů (je zde riziko exploze vzniklého vodíku z baterie).
Takže kydy o řídící jednotce jsou pro pobavení obecenstva... Jinak ale pěkně popsáno.
Větší baterie má svoje pro i proti. Déle vydrží, protože se při startu méně vybíjí. Tady je třeba uvést, že při 44Ah rozhodně neplatí, že baterie vydrží 44 hodin dodávat 1A, 1 hodinu 44A nebo 6 minut 440A. Baterie není kondenzátor a čím vyšším proudem ji vybíjíte, tím menší kapacitu má. U baterie o vyšší kapacitě dochází při startu v rámci cyklu k nižší hodnotě DOD (Depth of discharge), což výrazně prodlouží její životnost.
Na druhou stranu je dražší a těžší, takže se její provoz prodraží. Cenově to tedy nemusí vycházet příznivěji, než baterie menší.
Proto si moderní auto raději nakupovat. Starší jednoduchá ojetina poskytne stejnou službu, v budoucnu s mnohem menšími náklady na servis a údržbu.
Mám zatím všechna auta bez start-stopu. Původní baterky odešly po 7-12 letech. Poté kupuji pouze Varta silver dynamic a vydrží kolem 7-8let.
Já ji mám na VW Caddy Vartu už 12 let.🙂
Zdravim, neni stejne pro 45 Ah baterku odebirat 45 A po 1 h jako po 45 h odebírat 1 A . Je to slozitejsi existuje na to vzorec
Tak nám ten vzorec prozraďte.
Tak to se autor článku předvedl! Tolik nesmyslů o autových akumulátorech jsem už dlouho nečetl. Povědomí o akumulátorech veřejnosti, ale i automechaniků je hodně chabá, a tento článek s tím ještě hodně zamíchal. Odborníci znalí problematiky se jistě chytají za hlavu.
Na všech bateriích většinou chybí nebo je nepřehledně, rok výroby baterie!
Neumíš hledat mají to na kontaktu.Všecny!!
K poslední větě : páruje se...Registruje se auto na STK, přidělení RZ atd....Jinak celkem o ničem....
No, v první řadě aby se mi tam vešla, a šla uchytit. Za druhé, potom koukám na výkon.
Jak se zničí nová baterka bez nového naprogramování?
To je na delší debatu. Ale věřte že to tak je. Netýká se to veteránů.