Komedie jako vždy. Šnečím tempem s hnědým pruhem dojet k nabíječce s 5% a infarktem na cestě. Tam hrát loterii, zda bude volno a bude to fungovat. Obědvat každé 2 hodiny a dojet na místo o několik hodin později. A zpět to samé. "Paráda"
Mě teda 69 litrů nafty v nádrži stačí na cestu tam i zpět + na pár výletů v Alpách. Zastavím si jen na vyčurání a 10 dřepů. Ale tam, kde chci já a ne auto. Svačinu si radši udělám doma. Nejde mi o peníze, ale nepotřebuju mít po cestě zažívací problémy z nějakýho šmejdu na trase. A pojedu přes Linz v klidu a v pohodě. A kdybych jel v Německu, tak zase pojedu klidně 180-200 a nebudu se nervovat, že mi dojde šťáva.
Radši pište pravdu, že je to dobrej mamacar do města na rozvoz dětiček na kroužky a na nákupy, pro ty, kteří mají dům s garáží a wallboxem.
Vážení, ti redaktoři jsou PLACENI za kladný příspěvek, proto je článek napsán tak jak je ... A proto je vychváleno cestování Eynaqem. Kdyby bylo hodnocení negativní, příště by další recenzi od Škody nedostali, a peníze jsou až na "prvním místě". Rovněž úmyslné neuvedení ekonomie benzín-elektřina o něčem vypovídá. A perla je nadpis : cesta v MRAZU při teplochách kolem nuly v článku - nikde není žádná zmínka, že cestovali v mrazivých teplotách. Prostě novinářský blábol poplatný zadavateli /Škoda/ .
Takže si to shrňme. Máme tady hodně drahé auto, které se chlubí dojezdem 500 km, což je opravdu slušné a v praxi by to opravdu stačilo. Jenže dojezd je 290km a musíme zastavit o něco dřív, pro jistotu. Nehledě že rychlonabíječka a použití baterie od 100% k nule ji dost ničí. Neznám normální auto, kterému vadí, když natankuji rychle plnou nádrž.
Cena u ČEZ nabíječek je o něco nižší, cena u Ionity je šílená, tudíž vlastně za palivo neušetříme vůbec nic.
Elektromobil leda do města a okolí.
Ale pokud někdo jezdí jen takové trasy, najede málo kilometrů, úspora na palivu ho tedy vůbec nemusí zajímat.
Zatím ta elektromobilita pořád nějak nefunguje.
A to nechci vidět, až bude elektroaut mnohem více a všechny rychlonabíječky budou obsazené. Zatím jsou skoro vždycky volné.
To bude bašta.
Mám Golf 2.0 TDI, 2017. Před 14 dny jsem byl na Stubaitalu, auto zvládne cestu tam i zpátky na 1,5 nádrže, průměrná spotřeba je totiž 4,8 l, takže při 50 litrové nádrži je to brnkačka. Oběd netrvá hodinu, ale v Rakousku jsem měl oběd během 30 minut. Takže cesta trvala 6,5 hodiny. Kamarád jel s 2 roky starou Teslou S. Cesta i s obědem mu trvala 8,5 hodiny, jenom kvůli nabíjení, deklarovaný dojezd je akorát pro "kočku". Nabíjet musel 2x cestou tam a 2x cestou zpátky.
Dokud se nové technologie, a je mi jedno jaké, nevyrovnají spalovacím motorům, tak je to na prd. Nechápu, z jakého důvodu bych měl ztrácet čas "nějakým" nabíjením, když naftu do mého vozu včetně placení mám načepovanou během 4 minut a během čerpání se mohu i protáhnout, jak píše autor článku.
Třeba pro to že ta nafta jednou bude tak drahá že na ní nebudete mít nebo prostě dojde.
A co když by náhodou chtěl zrovna na té jediné nabíječce nabíjet i někdo jiný? Stačí si představit, jak by to asi vypadalo, kdyby se všechna auta se spalovacím motorem rázem překlopila do elektroaut, jak si to představují melouni z Green Dealu. Možná by došlo i na pěstní souboje o připojovací místo... A když by navíc náhodou zrovna nefoukalo a nesvítilo a nebylo dost výkonu v síti... (uhelky pryč, jaderky pryč, plyn z Ruska pryč), bylo by to ještě výživnější... Vidím to celé zelené šílenství v živých barvách... Dobře se to mudruje, když o nic nejde a výkonu v síti je (zatím ještě) dost. Ale stačí malá ("geopolitocká") krize, a vše může být rázem jinak. Takže jsme na tom asi jako ten maník, co padá z padesátého patra a v tom pětadvacátém si říká: "Ještě je to dobrý..."
Ano- dokázali jste nám že v případě že jsou splněny všechny optimální podmínky,lze takovýto rekord vytvořit. Rekord říkám proto protože reálné podmínky průběhu takovéto cesty se mohou značně lišit.Stačilo by aby to nebyl elektromobil zcela nový,ale třeba pětiletý,pak aby byla teplota ne trapná nula,ale odpovídající tomuto ročnímu období-abych nepřeháněl reálných mínus deset,pak aby si posádka také topila-což popravdě se nabalili lyžařskou výbavou a nepřiznali to.Pak aby trefili na dálnici bouračku a v těch -10 ,tam pocukávali aspoň dvě hodiny a rázem je z tohoto výletu noční můra. Mám s provozem baterií dlouholeté zkušenosti a vím jak prudce klesne v mrazu kapacita. Také si nejsem jist že běžný lajk je seznámen s tím jak se velmi prodlužuje doba nabíjení v mrazu. Jak velice výrazně ubírá baterii topení. To jsou věci o které se moc nechtějí přiznávat. Samozřejmě že je toto možná první počin k zelené planetě,ale zatím móc nedokonalý. Řešení je jedině v daleko výkonnějších bateriích a ty ještě dlouho asi nikdo nevymyslí. Elektomobil je dobrá věc,ale zejména na příměstský provoz-neříkám že to nelze dokázat ujet delší trasu-ale není to k tomu-možná v létě.(už vidím komentáře s dalším důkazem o rekordu) Je pravda že pro trasu domov,práce,nákupy,domov -což má třeba 60 procent lidí,to vhodné je.Pro kola a skůtry taky.Na dálky budou pořád spalovací motory i když časem asi na jiná paliva. A až jednou hodí -30 ,tak chci vidět je budou frčet elektomobily.. 🙂
Šlo to jako po másle. + 2 hodiny, v Německu max. 130km za hodinu s autem za 1,7 mega. Určitě páni redaktoři jeli v péřových bundách a v raškovkách. V Německu 19 Kč za KW - 4,50 Kč za km při 24 KWh/100 km. To je opravdu terno. Levnější by to bylo i s osmiválcem. Jsem fanda zelených technologií, ale tohle je ukázka jak to být opravdu nemělo.
Tak jsem si článek pročetl a nevím jestli má za úkol lidi nalákat a nebo odradit. Jednou jsem jel na fichtlovi na výlet cca 200km a toto mi připadne podobné dobrodružství. Proč se proboha propagují elektromobily na takto dlouhé cesty. Na kratší cesty za mne super. Každé má svoje.
Krasny primer. Jako vylet na fichtlovi...😀😀😀👍👍👍
Autoři článku provedli jízdu, kterou shrnuli opravdu geniálním způsobem, hodným průměrně inteligentního nosorožce. Prej je to levnější než benzín, ale delší. No, nevím. Provedl jsem jednoduchými počty kalkulaci a náklady na energii vyšli při cenách na Rozvadově a v Německu na 3,22Lč na/km !!! To je levnější než benzín? Ani náhodou! Sorry jako, ale vraťte školné, vy rádoby "motoreportéři"
Takže se musí furt dobíjet a z tohoto článku vyplývá, že s tím posunovadlem není možné jet kudy se mi zachce, ale jen tam, kde jsou nabíječky. Tím pádem se dostatečně prokázalo, že je to skutečně neužitečné vozidlo. Tam a zpět bych dojel se svou naftou 2,0 HDi na plnou nádrž. Záměrně neuvádím značku svého vozidla, abych nebyl obviněn z nějaké preference a nadržování.