1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 roky

Až bude těch elektro aut více, nebude u nabíječek místo, doba strávená na pumpě se výrazně prodlouží. A ještě, značně se to prodraží, poněvač 19 Kč za kWh je lichva a u nás zatím těch 7,50 nebude na věčnost a je to taky zlodějská cena. Zatím nikdo nehovořil o nových zdrojích a zesílení sítí. Pro dostavbu EDU se zatím ani nekoplo. Elektromobily budou ještě dlouho jen hračkou pro naboby.

9
Před 4 roky

O čem se zde bavíme? Elektromobilem můžete všude, kde jsou nabíječky. Zatím jste omezeni a nuceni čekat déle, než je většině lidí libo. Takže opravdu zatím je to okolo komína. Pokud by dnes měl úplně každý elektromobil, pak je naprosto nereálné jejich dobíjení. Kde vezmeme energii? A pokud bychom to dokázali, kolik to bude stát?

12
Před 4 roky
Lukáš Kalous

Kde ji vezmem. Tam co doted:

Přechod na elektromobilitu je postupný a pomalý. Máme po 5 letech 3 tisíce elektromobilů a 5,8 milionů spalovacích aut. ČR vyveze každoročně 14-16TWh elektřiny, prakticky celý výkon JE Temelín. Na tu může jezdit 1 milion elektromobilů celý rok. Navíc, pokud přestaneme používat benzín a naftu,

ušetříme elektřinu na jejich rafinaci. Jen rafinace 1 L benzínu spotřebuje 1,3 kWh elektřiny. Na tu ujede - čistě, tiše, bez jedů, vibrací a spotřeby kyslíku – elektromobil zhruba 10 km. Spoustu elektřiny spotřebuje těžba, doprava, přečerpávání a skladování ropy, stejně jako skladování, doprava a přečerpávání benzínu. I čerpací stanice potřebuje elektřinu, aby stojan načerpal benzín do nádrže auta. I z ní se do spalovacího motoru čerpá benzín elektrickým čerpadlem, elektřinu pro něj vyrábí alternátor, poháněný stejným motorem, který současně nabíjí baterii, aby spalovací motor vůbec nastartoval. Malým elektromotorem, nazývaným startér. Spalovací vozidla bez elektřiny nejedou a spotřebují jí opravdu hodně. Tak proč na ni rovnou nejezdit?

8
Zobrazit další 3 reakce
Před 4 roky

Kdo tyhle redaktory platí? Nikdy elektromobil a zjistí to najednou až se všichni ti co na tom mají nemalý zájem a napakují se. Tak jako výměna kotlú na plyn, ale kde teď vzít plyn že? Milá EU jdi s tímto věčným buzerováním někam. Jste jedna velká pakáž.

11
Před 4 roky
pavel kuncik

Hlupák promluvil. Elektromobily mají jednoznačně budoucnost.

7
Zobrazit dalších 7 reakcí
Před 4 roky

Vše bylo řečeno v předchozích komentářích. Nikdo ale nezmínil nutnost řešit nabíjení i v cílové destinaci. To znamená i ubytování vybírat podle toho, jestli je v ubytovacím zařízení nebo jeho blízkém okolí k dispozici nabíječka. Nevím, jak na tom třeba konkrétně v tom Rakousku v tomto ohledu jsou, ale i toto vytváří další omezení. Už vidím provozovatele penzionu nadšeného z toho, jak tam host pobíhá s kabelem kolem baráku a hledá, kam se píchnout...

18
Před 4 roky
Marek Žádník

ˇˇCech samozřejmě zadarmo

7
Před 4 roky

Včera ráno jsem jel do práce a přede mnou se ploužilo asi osm aut v koloně padesátkou obec neobec. Bohužel se ve špičce nedalo asi 10 km předjet. Původně jsem si myslel, že v čele pelotonu je nějaký Aixam a on to byl Fiat 500e a za volantem nějaký potem zborcený zoufalec. Tak ho každé auto, které ho jedno po druhém předjíždělo, vytroubilo a chudák chlápek nestačil ukazovat fakáče...

11
Před 4 roky
Jaroslav Kovařík

Zákon 361/2000 Sb. § 18, odstavec 2, písmeno b:

"Řidič nesmí... omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním."

10
Před 4 roky

Jako tyhle magazíny jsou jenom PR automobilek. Vono je krásný testovat, nový gumy, nový auta, nový oleje a kdovíco nového ale... Průměrné stáří vozu v ČR je 15 let. Zajímal by mě test 15let starýho Enyaka buď s vyhozenýma prachama za dvoje baterky (každý s výměnou za cca 1/2 míče). Nebo s nafouklou/vyhořelou baterkou. Takže investice by se pohybovala více jak 2M Kč - takže odpisy 150 000,- Kč ročně. Na to ani KLIK nemá se svojí "rodinou" Oktou RS! Nebudu se zmiňovat o každodenní ztrátě času člověkohodin při dobíjení. Já nevím, ale každá moje "odprcovaná" hodina má čistou hodnotu 500+,- Kč. To se taky musí připočíst k ceně paliva/amortizaci vozidla.

9
Před 4 roky
Milan Semerád

Má to jeden háček, 15 let starý Enyaq neexistuje.

Jinak pohádky o 3 baterkách a podobně platily u první generace, která už za sebou nějakých těch 10 let má, ale dnešní elektromobily jsou úplně někde jinde.

Žádnou ztrátu času při dobíjení nemáte. Naopak šetříte čas, tím že nemusíte jezdit na benzínku. Prostě přijedete domů, dáte auto nabít a ráno v klidu vyrážíte s vyhřátým autem.

Když si spočítáte kolik ušetříte peněz na servisu, běžné údržbě a pohonné hmotě, tak ta hodinka navíc při cestě na dovolenou, kterou autem podnikáte tak 2x do roka je směšná.

8
Zobrazit dalších 13 reakcí
Před 4 roky

Asi se tam pojedu podívat s Moskvičem 412, 1478 cm³, tam kde to jde jede i 150km/h. Je to jak píšou 550km, tak nádrž mám na 46 litrů, jedno tankování mi trvá asi 4 minuty, to bych tam byl asi o trochu dříve, než s věcí za nejméně 1 204 900kč co má před sebou posledních 8 let života. Pravda ten komfort má ta věc o trochu větší, to přiznávám, ale zážitky výjdou tak na stejno. Tam v tom holt koukáš jestli ti to chcípne dřív, než se doplazíš k zásuvce a v Moskviči zase posloucháš a sleduješ co se začne hřát, rachotit, upadne atd. Jo na dlouhé cesty to chce adrenalit, ale jestli je tohle od škodovky dobrá cesta, no nevím nevím.

12
Před 4 roky

Hmm taky jste neřešili, co obsazena nabíječka, a nemusí být obsazena hodinu, ten řidič tam mohl zaparkovat, dát nabíječku a jít na hotel. Mohl mít jen pomalé nabíjení atd. Pri vypočítání ceny je treba brát v potaz spotřební daň. Jsou to peníze které si budou muset státy v budoucnu vzít jinde. Teď se děje to zvěrstvo, že dotujeme bohaté. Také se mi nelíbí neoznacena reklama. Novináři jsou žumpa.

14
Před 4 roky

Bravo, hned si jdu oba Enyaqy koupit. Auto za milion a k benzince ujede 150 kilometrů!!! To prostě nemůžu propásnout.

Mohl bych taky poprosit o BMI pana redaktora? Ptám se s ohledem na tuto větu: "Když to navíc spojíte s plnohodnotným obědem, tak se i z hodinového nabíjení stává chvíle."

Já jen, že pán nabíjel dvakrát během cca 4 hodin, tak bych chtěl vědět, ve kterém království se obědvá dvakrát denně a to pokaždé jednu hodinu. A má pan garážník děti? Jak je ty dvě pohodově obědové pauzy zvící po jedné hodině zabaví?

Je pravda, že si po třech hodinách dávám oraz - vylezu z auta, zbodnu jablko, vyčůrám se a jedeme dál. Hodinu mi to nezabere, opravdu.

10
Před 4 roky
Zatloukal Ondřej

A na kolik asi rodinku ty obědové dýchánky vyjdou ?

8
Zobrazit další reakci
Před 4 roky

Co dvě hodiny oběd? Děkuji nechci. Než by někdo přiznal, že je něco špatně, najde si vždycky dobrý důvod obhájit své nesmyslné chování.

jasně, za hodinku nabijete a jedete dál. Co takhle zkusit výlet s deseti elektroauty a nasimulovat tak frontu před nabíjecím stojanem? To už asi nebude hodinová zastávka... :)

4
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA