1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 roky

Jsem ridic i sportovní cyklista. Ale říct v jednom vyjádření, ze cyklisti sice nedodržují předpisy, ale i tak odpovědnost leží na straně řidičů aut nebo motorek, to snad muže říct jen hlupák nebo bezohledný aktivista. Dodnes jsem si myslel, ze zákon platí při všechny stejně.

58
Před 3 roky
PAVEL Sváček

Odpovědnost za smrt cyklisty nese ten kdo ho zabil vozidlem, aniž by udělal vše, aby ho nezabil. Zákon hovoří jasně, ochrana života je nad právem silničním. Tedy právo zabít cyklistu při porušení pravidel silničního provozu neexistuje. Takže ano je to tak, jste hlupák a bezohledný řidič, protože neznáte zákony, které platí pro všechny a bohužel i Vás.

8
Zobrazit dalších 5 reakcí
Před 3 roky

"Většina cyklistů na toto pravidlo kašle a vy byste na to měli být za volantem připravení." ??? Jezdím zásadně podle pravidel včetně maximální povolené rychlosti. A na to, že mi cyklista pojede přes přechod, taky kašlu a rozhodně být připraven nehodlám. Klidně bude volat záchranku a procvičím se v poskytování první pomoci, jak varuje článek. Zrovna tuhle mi se jeden snažil přejet přechod a protože jsem nebrzdil, měl co dělat, aby při brzdění nepřeletěl řídítka. Podruhé to jistě nezkusí.

37
Před 3 roky
Bohuslav Dvořák

Já mám pro ten účel v autě i kameru. A asi ji pořídím i na motorku.

Jednou se nějakému dědulovi na nějaké ukrajině nelíbilo že jsem ho předjel. Na křižovatce mě dojel, sesedl z kola, položil ho opatrně před auto a začal fotit mobilem jakože jsem ho "srazil". Když viděl kameru sebral kolo a zmizel...

Cyklisti (obzvlášť elektro-) jsou jiná sorta 🙂. Obzvlášť na vinných cyklostezkách a cestách z restaurací...

Dokud nebudou mít povinně standardní výbavu (zrcátka, blinkry atd.) a SPZ a řidičáky, bude s nimi problém...

15
Před 3 roky

Je to fakt o hubu, když jedete ve městě, kde je třicítka a za sebou máte na nárazníku nalepeného cyklistu de..bíla, co si hraje na TdF. Ale zodpovědnost máte vy....

50
Před 3 roky
Jaroslav Novák

Zrovna v tomto případě snad žádný rozdíl mezi řidičem motorového vozidla a cyklistou není ne? Povinnost držet si bezpečný rozestup je platná pro všechny. Výhodou je, že cyklista v případě, že nedobrzdí nenapáchá tolik škod...

20
Před 3 roky

Jsem jak řidič automobilu, tak i cyklista, a nemam s cyklisty ani řidiči zásadní problém. A pokud, tak je to kvuli neschopnosti chovat se předvídatelně, například tak že dám znamení o změně směru jízdy. A to platí i pro řidiče automobilů.

12
Před 3 roky

Pravidlo 1,5 m je prostě jedna z největších šíleností, kterou naši zákonodárci přijali. Pokud jste povinen něco dodržovat musíte mít také reálnou možnost jak to udělat. Řidič prostě nemá možnost si ověřit jaký má boční odstup od cyklisty. Proboha nesnažte se ten nesmysl v článku obhajovat. Řidič především nesmí při předjíždění ohrozit cyklistu. A každý normální řidič to dělá. A na toho bezohledného nějakého 1,5 m stejně neplatí.

23
Před 3 roky

Že je to vždycky podáno tak, jako kdyby cyklisté byli nevidomí, neslyšící negramotní postižení a proto je potřeba, aby jim šli všichni ostatní z cesty, dávali přednost a brali na ně větší ohledy, než na ostatní. A hlavně, než se dostává jim od nich. Jednou jsou účastníci silničního provozu, tedy se na ně vztahují přesně stejná pravidla, jako na všechny ostatní příslušníky. Jejich představa, a zdá se, že nejen jejich, ale i pošahaných vyhláškotvůrců, je, že cyklisté, jako nesvéprávní, mohou dělat cokoli a je na druhých, aby je chránili před nimi samotnými a jejich hloupostí. Pokud někdo není způsobilý pohybovat se v provozu, ať jede MHD.

49
Před 3 roky
Hana Stojanová

To platí i pro řidiče aut nebo ne?

9
Zobrazit další reakci
Před 3 roky

Někteří cyklisté jsou na silnicích absolutně bez ohleduplní. Potkávám je na silnici II a dokonce I třídy. Pro ně zcela normální jezdit vedle sebe a zabrat půl vozovky. Pokud je potkáte v zatáčce, kde jedete 90 a oni 25 proti Vám jede náklaďák, tak to je tedy dost opruz. Máte na celkové do brždění jen cca 50m. Jelikož se tam ne vejdete, tak díky nim se udělá obrovská kolona. Za cyklistou na Ostřetín, kde je dvojitá plná čára jedete 1 km. Pokud tedy nechcete porušit zákon. Na silnici I a druhé třídy cyklisté nemají co pohledávat. Vozovky nejsou na tuto situaci stavěny.

42
Před 3 roky
Milan Johanides

Obecně vozovky nejsou stavěny na současnou dopravní zátěž. Jezdím do práce do průmyslové zóny na kraji obce, kam vede původní silnička stavěná pro 3 traktory s bramborama denně. Teď se tam točí všechno od kamionů po elektrokoloběžky. Divím se, že je tam u cesty zatím jen jeden pomníček. Kdokoliv si chce postavit továrnu na kraji obce, měl by k ní postavit i odpovídající silnici.

18
Před 3 roky

Moc pěkně napsaný článek. I v silničním provozu je to o toleranci a vzájemném respektu. Je dobré si to připomínat.

Osobně si myslím, že by měla být povinná přilba bez ohledu na věk. A určitě by cyklisté měli znát pravidla silničního provozu. Učí se to ve 4. třídě. Opakování matka moudrosti😉

162
Před 3 roky
Pavel Haška

Jo, chodec taky může upadnout. Tak povinně přilbu. V autě se také můžete praštit do hlavy, tak dává smysl povinná přilba. V noci můžete spadnout z postele, přilba by se hodila.

Nic proti přilbě na kole nemám, také ji používám - ne vždy. O použití chci rozhodovat sám. Nechci, aby měl horlivý policista nástroj k buzeraci.

20
Před 3 roky

Co to je za blábol? Jsem řidič i cyklista a to, co někteří cyklisté předvádějí, je do nebe volající. Oni mají pocit, že silniční komunikace byla vybudována pro ně a že jezdit ve dvojstupech je úplně normální.

Jako cyklista se za tyhle exempláře stydím a tzv. sváteční cyklisté mě silně rozčilují.

101
Před 3 roky
Michal Šafr

Ciklista jedoucí skoro po prostředku není žádná vijímka jakmile je trochu špatná krajnice ale on má v zákoně přednost.Je to celé na hlavu a je vidět koho máme ve sněmovně.

27
Zobrazit další 2 reakce
Před 3 roky

Cyklista má problém ukázat jednou rukou změnu směru jízdy a druhou udržet řidítka? Pak nemá na kole co dělat.

14
Před 3 roky
Anna Novacek

A co řidiči aut . pro které je sprosté slovo blinkr.A to kdekoli ,při vyjíždění z kruháče,předjíždění ,či odbočování.

7
Zobrazit další 2 reakce
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA