Jeden příklad z léta. 4 pumpičky na opravdu úzké silnici. Jedou si vesele dva a dva vedle sebe. Za nimi 3 auta, jsem 2 v pořadí. První auto asi po 5 minutách si dovolilo zatroubit. Následoval fakáč od pumpiček. Auto za nimi je riskantně předjelo, zastavilo a vyletzli 4 namakaní maníci. A začala sranda. Pár facek a kola letěla do příkopu. A bylo po problému. Jinak se většinou setkávám se slušnýma ciklistama.
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Ať mi někdo poradí se situací, kdy v městě jedou pomalu auta od křižovatky ke křižovatce a náhle se zezadu přiřítí pumpičkář a nemilosrdně se tlačí úzkou mezerou mezi auty a chodníkem nebo kličkuje i mezi pruhy. Kde pak vzít ten 1,5m? A kdo ho v téhle situaci má vlastně dodržovat?
A obdobná situace při sjezdu z Ještědu. Namakanej cyklista mě v zatáčce předjel a nejen že nedodržel 1,5m (pro jeho bezpečnost), ale ještě mi ukázal fakáč.
Kdo má dodržovat zákon ukládající řidičům motorových vozidel povinnost dodržet 1,5 metru odstup od cyklisty při předjíždění? Na tohle odpovídá hned první věta § 17, odstavce 6: "Při předjíždění cyklisty je řidič motorového vozidla povinen dodržet bezpečný boční odstup."
Dopravní zákon zná pojem účastník silničního provozu !!! Tím je chodec,jezdec na koni,řidič motorového vozidla i řidič nemotorového vozidla !!!! Cyklista je řidič nemotorového vozidla a vztahují se na něho platná ustanovení dopravního zákona !!! Proč zvýhodňovat jedny řidič proti druhým. Neviděl-neslyšel jsem,že by řidič nemotorového vozidla-cyklista dostal pokutu a event.ztrátu bodů za jízdu pod vlivem omamných látek-alkohol,drogy atd....za jízdu po přechodě pro chodcemže jede středem vozovky,za jízdu tři a více vedle sebe a tak by se dalo pokračovat.Nevím kdo vymyslel jízdu v protisměru-to lze někde v jednosměrce v městě kde není velký provoz,ale pustit je v protisměru na jednom z nejdůležitějších tahů a na kruháč vjíždí z jednosměrky-to jsou prasečiny,které místní panstvo ukazuje svouji de---litu.Nehledě v obcích je max.50km/h a cyklista z kopce profrčí po pr.straně jak blesk kolem kolony aut dodržujících danou rychlost.....no,naši zákonodárci mají v mozkovně asi slámu,ale již i použitou
pokud někdo sviští 50+ kolem kolony aut není cyklista, ale vypatlanec. Nikdy neví který řidič pojede více u kraje a nemá šanci to ubrzdit. A ukažte mi ty řidiče aut 100% dodržující povolenou rychlost.
V jednosměrkách to bývá obvykle o šíři vozovky, dvě auta se nevyhnou. S kolem to jde.
A jízda pod vlivem? Je zakázána a pokuta je stejná jako u auta. Loni u nás dávali na cyklostezce foukat. Muselo být veselo, vede kolem hospody.
Dokud si řidič auta neuvědomí, že předjíždět jednostopé vozidlo je nebezpečné a nebude dávat dostatečný odstup,tak se nic nezmění.1,5m je směšné!!!Je potřeba předjíždět tak,jako bych předjížděl auto nebo kamion.Počkám a vjedu úplně do protisměru!!Kam pořád spěcháte!!Cyklista bude v poho a řidič auta také!Nedočkavci a nevrláci pořádně mi naložte, vždyť chci od vás nemyslitelné, že ano???
I kdybych nespěchal, tak si nemyslím, že je správné nutit ostatní účastníky silničního provozu se ploužit za cyklistou rychlostí 10 km/h několik kilometrů jenom proto, abych ochránil hlavně cyklistu. A jak píšete - počkám a vjedu úplně do protisměru - hodně lidí takhle vlastně porušuje zákon, protože jede přes plnou čáru. Chtěl bych vás vidět vy "trpělivý" chytráku, jak budete ochoten se opakovaně držet za babkou na starém kole třeba i desítky minut jenom proto, že budete čekat, až se dá předjet "bezpečně". S kamionem to nesrovnávejte, ten vás tolik nezdrží. A také se nejedná o jednoho cyklistu, ale o další a další. Příklad z Nymburska a celého polabí, kde mnoho lidí dojíždí do práce na kole. V ranní i odpolední špičce. Nejsou vidět, nejedou při krajnici, nedodržují předpisy a kašlou na ostatní, protože jsou z médií masírováni informacemi, že ostatní řidiči jsou povinni se jim na silnici přizpůsobit. Netušíte ani vteřinu, kdy vám to šoupne metr doleva když se např. vyhýbá kanálu nebo louži- běžný jev. Já jsem si namontoval na kolo zpětná zrcátka už jenom z pudu sebezáchovy. Nestojí to moc, dá se to namontovat na každý typ řidítek. Minimálně levé zrcátko bych předepsal pro povinné vybavení kola.
Jezdím na kole ve vesnici každý den . Běžně se mi stává, že doproti jede auto a v jedné úrovni mne druhé auto předjíží, vzálenost cca 30 cm. Tak ti motoristé moc ohledu nemají, neříkám, že všicbni. Jsou i takoví, kteří mají radost z toho, že nás osprchují kaluží. Tu ani nejde o toho 1,5m, ale o vzájemnou ohleduplnost. Myslím, že kdo jezdí na kole i autem se chová jinak, než čistý motorista.
No naposledy mi to cyklista střihl z autobusové zastávky přímo před auto. Ani se nepodíval, naprosto ho nezajímalo, že jednak mi má dát přednost a jednak když už ho mám před sebou tak ho musím objet 1,5m... Co s takovým? Zatroubil jsem a ještě se rozčiloval. Potkávám takové kusy dnes a denně. Dejte jako cyklista radu co s něma... Další jsou takoví co když je začnete předjíždět tak najedou skoro na střed pruhu aby jste těch 1,5m neměl šanci splnit...
Pan redaktor je zřejmě cyklista, že?? Zrovna včera díky pěknému počasí bylo cyklistů jako much na lejnu. Pochopím řidiče, či jiné dospělé s dětmi, že tak trochu chrání deti tím že jedou "trochu" dál od krajnice, ale že se pět hovad na kolech motá v hloučku pomalu přes celou jízdní dráhu vozovky, to mi přijde opravdu na palici.
Cyklisté a koloběžkaři jsou součástí silničního provozu, protože to tak chtějí, takže musí respektovat určitá pravidla :
předností v jízdě, či jízdě v jízdních pruzích. Mnozí se chovají jak
bezmozkové.
Toto není buzerace, ale způsob, jak si chránit život a neškodit ostatním.
Za porušování výše uvedeného trestat jako ostatní účastníky silničního provozu. Dokud nebudou platit tyto předpisy, bude to jen horší.
Protiargumenty cyklistů k výše uvedeným bodům jsou nezajímavé bláboly a když se jim to nelíbí, tak prostě budou hynout nadále. Každý svého přežití strůjce jest. Nikoho za jeho zhovadilost nelituji.
Já se musím optat jaké pojištění máte na mysli.
Když jsou druhou nejzranitelnější skupinou, proč povinně nenosí helmy bez ohledu na věk? Proč stavíme cyklostezky nebo pruhy pro cyklisty za miliony, když vlastně ani nemají povinnost je používat. Divíte se, když se řidič táhne 10 minut zatáčkami za cyklistou, který šlape do kopce rychlostí chůze a pak přijde cyklostezka, kterou frajer nevyužije a vy se za ním táhnete dál?
Nějak mi nejde dohromady ta pasáž o spořádaných ciklistech na široké krajních s fotografií hned nad tím jak dva cyklisti blokují celý jízdní pruh. Pro jistotu si vzali oranžovou a žlutou bundu aby mohli říct že dělají vše pro bezpečí idioti. A to bych řek že je hlavní a častý důvod proč to někdy koupi aspoň od těch ostřikovačů, v horším případě je někdo srazí na prvním nepřehledné místě. Chudák řidič co se mu to stane
Je zajímavé,když jedu na čemkoli ,tak vidím auta proti, co jedou půl metru od středové čáry .Přitom nikoho nepředjíždějí.Ale u cyklistů by chtěli,aby jezdili po krajnici.A můžete okecávat.
Pojdmě si to rozebrat. Šířka jízdního pruhu je 3m. Dnešní auta mají na šířku klidně 2,2 metru (oktávka má 2017 cm). Z toho nám vychází, že pokud jede řidič půl metru od středové čáry, tak zároveň má 30 cm ke krajnici, což bych při rychlostech 50-90 km/h klidně považoval za jízdu při pravém okraji vozovky.