Jezdím na kole denně u nás i ve světě...desítky tisíc ročně...a jezdíval jsem autem i 20 tisíc ročně (vozil mladé sportovce)...tak mohu srovnávat...nepotřebuji 1,5m odstup...jen slušnost a ohleduplnost řidičů i cyklistů na veřejné vozovce...zajeďte si všichni, co tady nadáváte na ty i na ty třeba do Itálie, Francie, Rakouska, Německa, ale i na Ukrajinu (až to půjde), jak tam závoďáci za volantem a pumpičkáři jezdí...u nás to je hlavně v hlavě...opatrujte sa
Nejlepší by byl úplný zákaz cyklistů na silnici nebo povinný řidičský průkaz s SPZ na kole. Jinak problémy nikdy nevymizí, už jsem pár krát málem sejmul cyklistu který jel na červenou a posledně to neubrzdil pán za mnou a naboural mi zadek auta a výsledek? Podle kamer ani jeden není vinný, takže si opravu musím zaplatit sám, teda havarijní pojištění, tím pádem mi klesnou i bonusy. Příště jak vidím cyklistu nebrzdím a napálím to klidně do něj.
chci prvne poděkovat za článek, jsem rad, ze se na toto tema da najit slusny nazor, postutne jich totiz ubývá...
i když se hodně snažím vybirat slova, cyklisti jsou bezohledna, drzá chamraď, bez spetky ohleduplnosti a citu. ano, bude následovat - cest výjimkam ale těch je tak malo, ze jsou prakticky zanedbatelne.
jsem ridic autobusu na primestkych linkách v oblasti Praha-Vychod. musim se priznat, ze cyklista, nebo banda cyklistu je teber vzdy problém. 2jstup, nebo 3jstup, neustále objizdeni, drzeni se za vozidlem, z kopce (to mi prijde snad naschvál) jedou nejpomaleji co to jde, ve měste, cyklostezka, dokonce 2 (vídeňská/michelská), nn, pan musi jet po 2proude silnici a delat haura, ostatně techo buzeraci jsou destiky a všude. nebavi mne, napumpovani adrenalinem si pletou sebe s pány tvorstv, takze rozhodně na ne neberu ohled, pokud je prase a tech je, tak je s tim 18,7m mostrem k nim jako prase chovam taky. je mi to lito, ale docházím k závěru, ze s českým adrenalinem a kopeckama je cyklistika na pozemních komunikacich hard-core sport, který by se měl tvrdě trestat ze strany statu - ovšem ten jen celé iluzi napomaha - treba odstupem 1,5m, konkretne který nejsem schopen vykonat na užší silnici a kdyz k tomu prictu, ze nevozim prkna ale lidi, kteří z prestupnich uzlu pokracuji dal a nejsou zrovna na vychazce, ze maji cely den cas, snazim se trosku brat v poraz i jizdni řád - ne neni to argument chovat se nevhodné vuci chudakum, je to fakt! ja chapu ze se sálovým kolem za x0.000,- je zatezko vlastníkům jezdit po vedlejších cestách, ale proc to maji odnaset všichni ostatní?
Profesionální řidič s tímto názorem, bál bych se s Vámi jezdit. Cyklisté mají stejné právo použít komunikaci jako auta a autobusy, kromě zákonem stanovených výjimek. Uvědomte si to prosím.
Vážení nabubřelí řidiči, mám řidičský průkaz 40 let, kdo tady tvrdí, že cyklisti nemají řidičák je osel, někdo má někdo nemá. Z důvodu, že jezdíte jak dobytek, tak jsem se hlavním cestám vyhýbal a jezdil jsem převážně v lese, ale jelikož jsem se přihlásil na cyklistický závod do Rakouska, tak jsem nucen ténovat na galuskovém kole nebo-li silničce po normálních cestách, toto kolo nemá odpružení a drncá to i na asfaltu. 2 z 10 řidičů, kteří mě předjíždějí nezapnou ani blinkr někteří kamioňáci se ani nenamáhají mě objet 1metrovým odstupem, a to jedu u bílé čáry nebo za ní, když to jde a není tam štěrk nebo díry. V Karolínce mě pitomec předjíždí na půl metru, pak zajede do kraje, kde je štěrk, aby za ním bylo co nejvíc prachu a z okna vystrčí prostředníček, aby ukázal jaký je borec. Dnes SUV předjíždí kamión, kdy já jedu v protisměru, totální idiot. Ty cesty nejsou jen pro Vás, ale pro každého, nikde není značka zákaz vjezdu cyklistům. Samozřejmě netvrdím, že se nenajdou cyklisté, kteří nejedou u kraje, ale když k němu přijíždím a on jede neukázněně použijte klaksón to je to co máte na volantě. A někdo Vás pár sekund zdržel, no aby jste se z toho nepo...li. Zdar
Chápu vás. Já zase denně potkávám na Třeboňsku cyklisty, kteří jedou za sebou po dvaceti (asi aby je jo nikdo nemohl předjet), občasně vedle sebe. Nepoužívají cyklostezky a ještě se rozčilují, když je upozorním, že jsou povinni jí využít, když už jí mají tři metry od silnice. Cyklisti běžně sjíždějí z chodníků na silnici a zpátky, bez ohledu na okolní provoz. A z podobných příčin můj strejda přišel na dva roky o řidičák, když dle Policie způsobil zranění cyklistovi, který mu z poza rohu vjel pod kola. Nemluvě o případě, kdy v Českých Budějovicích cyklistka srazila na chodníku osmiletou holčičku a až když kolemjdoucí začli řvát "stůj", tak nejbližšímu strčila vizitku, že chvátá k zubaři. Netřeba asi podotýkat, že o půl hodiny později si pro ní dojela policie. Nesouhlasím s autorem článku. Statistiky jsou zkreslené těmi kdo je vypracovávají a opatrnost vždy musí vycházet od ohroženějšího, nikoliv od silnějšího, který ta rizika nemá ani šanci vnímat.
Vždy když mám tu možnost ( nebudu za ním příliš dlouho a motor je zahřátý ) počkám s předjetím cyklisty do kopce nebo do doby až jedeme pomalu. Potom podřadím a natvrdo na to šlápnu aby se mi pěkně otevřelo všech 24 ventilů a cyklistu obletím. Ten pocit kdy zavazející ignorant hrající si na chráněnou zvěř nasává hluboko do plicních sklípků co mu dávám je k nezaplacení 🙂
Ty jsi borec.
Jsem řidič i cyklista a jako řidiče mě strašně zlobí děti jedoucí na kole až za rodiči, debatující cyklisté jedoucí vedle sebe, jako kdyby nebyli na silnici, kde jezdí i auta. Také okresky mnohdy nejsou ani tak široké aby řidič mohl dodržet předepsaný odstup, hlavně v případě, kdy cyklista jede u dělící čáry. Přiznám se, že jako cyklista se na silnici necítím bezpečně a to ne kvůli bezohledným řidičům, ale kvůli tomu, že nikdy nevím, co se děje za mnou a jestli se nebudu muset u krajnice náhle vyhnout velké díře, což snadno může způsobit kolizi mezi mnou a třeba právě mě předjíždějícím motoristou o kterém vím až v okamžiku když je již skoro vedle mě. Proto jsem se vždy snažila jezdit na kole tam, kde je to pro mě bezpečnější, cyklostezky, jízdní pruhy pro cyklisty, lesní cesty.
Kup si zrcátka ...
Neškodily by ani blinkry...
A řidičák ...
Bylo by dobře, kdyby i cyklisté meli povinnost dodrzovat podobny odstup od chodcu. Protoze to, co jsem o vikendu zazila na prochazce s detmi na brehu Vltavy ( Bohnice,. Zámky), to bylo peklo. 10 cm od meho ramene svištěli magoři bez ohledu na cokoliv a kohokoliv. Takže jsem zbytek procházky strávila s " vytrčenou" rukou od těla, aby me museli objet a abych vytvořila aspon trochu bezpecny prostor pro sebe a sve deti. Řidiči aut mají povinnosti vůči cyklistům, kteří jsou zranitelní. Fajn. A kdo se zajímá o povinnosti cyklistů vůči chodcům, kteří jsou ještě zranitelnější?
A jenom dodávám, že se sice mluví o odstupu 1,5 m, ale pozor - to platí "od vnějšího rozměru vozidla", takže od konce cyklistových řidítek.
No, některejm cyklistům by nestačil ani 5m odstup! Měly by se zavést alespoň základní řidičák na kolo. Je k nevíře kolik cyklistů je schopných předjíždět z prava, ne jen osobáky ale i náklaďáky. Červená na přechodu? Žádnej problém prostě najedou na chodník atd.
Měl byste si nastudovat zákon o provozu na pozemních komunikacích a pak se teprve případně rozčilovat.
U Nas ani zadni cykliste nejsou, tak neni co resit.
V roce 90 jsem se tesil, jak za 10 let dozeneme zapadni Evropu a ze u Nas bude cyklistu jako treba nekde v Holandsku.
No a jak je dnes s uzitkovou cyklistikou...?
Dokud mi zdraví dovolilo, jezdil jsem na kole za účelem dostat se odněkud někam, a to i pracovně. Dnes většinou jezdí, aby ujeli příslušný počet kilometrů ať už na cyklostezce, nebo různých výletech. Užitková cyklistika už není co bývala.
Respekt, to většinou od kolečkářů jezdících po městech nečekám, oni ho totiž nemají. Jen spoléhají na to, že my v autech nechceme nikomu ublížit a podle toho se chováme za volantem. A to že oni svou jízdou ohrožují chodce je ani moc netrápí a nezajímá.