Vietnamce mám obecně rád, vážím si jejich velké pracovitosti a vůbec mě nikdy nenapadlo se nad ně povyšovat. Jen mi vrtá hlavou, proč na kontejnerech na tříděný odpad jsou nápisy v ukrajinštině a nikoli ve vietnamštině, když vietnamská menšina je tu mnohem déle a je mnohem početnější....
Ty ukrajinské nápisy chápu. Máme uklízečky přes agenturu, často jsou to Ukrajinky. Neumí česky a tak holt končí u smetáku. Nicméně v jídelně máme pytle na tříděný odpad. Uklízečky Ukrajinky je vždy vezmou, vysypou do jednoho a vynesou do kontejneru. Proč to třídíme je asi ani nenapadne. A to jsme tam už vyvěsili upozornění v ukrajinštině. Marně.
V oblasti kde bydlím jsou vedle domy plné Ukrajinců. Venku stojí popelnice, o 15 metrů dál kontejnery na tříděný odpad. Popelnice jsou narvané plastovými lahvemi, pytle s odpadem všude okolo té popelnice.
Paní nebo slečna je evidentně aktivistka a celou věc trochu dramatizuje. Osobně mám s Vietnamci dobré zkušenosti a myslím, že i Češi se na ně dívají pozitivněji než na jiná etnika. Taky mi vadí buranství některých Čechů, kteří Vietnamcům např. tykají, v tomto opravdu máme dost mezery. Na druhou stranu musím říct, že ta asimilace Vietnamců taky asi není tak bezproblémová, jak se autorka snaží naznačit. Např. mě trochu zaráží, proč se dosud tak separují, ono to může vzbuzovat dojem, že něco chtějí před majoritní společností skrývat. S Vietnemci občas pracuji a můžu říct, že někdy ta spolupráce dost drhne. Za prvé není samozřejmostí, že by všichni Vietnamci mluvili perfektně česky, někdy je neřešitelný problém se vůbec domluvit, naštěstí se mezi nimi najde nějaký, který česky umí, to je pak výhra. Na druhou stranu Češi umí ocenit, že Vietnamci nejsou agresivní, jsou pracovití a zdvořilí, na rozdíl od jiných, co k nám přicházejí. Proto bych autorce snad jen poradil, že největší chybou v soužití by bylo začít hledat nějaké nesmyslné problémy, oni jsou Češi totiž někdy dost svéhlaví a nemají rádi, když jim někdo něco diktuje, to by se pak i to bezproblémové soužití mohlo zvrtnout.
Ne, opravdu Vietnamcům netykám, nemluvím o nich jako o Čongách, či vietvích. Když jdu nakupovat do včerky, řeknu normálně, jdu k vietnamkám (vlastní ji dvě sestry). Samozřejmě, že mezi námi jsou nestále určité kulturní rozdíly, Vietnamci si dost drží tu svou komunitu, ale to se dá zvládnout bez urážek a dehonestování. Jen jedna věc mě trochu zaráží. O Vietnamcích se říká, že hodně lpí na tom, aby se jejich děti dobře učily a měly tak lepší život než oni na tržnicích a večerkách. A taky jo. Chodí na gymnázia, potkáte je na vysokých školách, ale pak......jako by se po nich zem slehla. Možná o někom víte, ale já neviděla jediného učitele, lékaře, právníka, ekonoma vietnamského původu. Docela mi vrtá hlavou, kde jsou, protože ti co sem přišli nebo se tu začátkem 90. let narodili, už musejí být dávno vystudovaní.
Milá slečno THUY NGUYEN - to vy jste se svobodně rozhodli žít v této zemi a to je jako s manželstvím - v dobrém i zlém. Já osobně proti Asiatům nic nemám, což mohu dokázat tím, že mám děti napůl Asiaty🙂 S výrazy typu koupil jsem si jídlo u čonka mi chodí moje napůl asijské děti ze školy - ode mě to nemají a vždycky se jim snažím vysvětlit, že takhle by mluvit neměly a to nejsem ani omylem nějaký pošahaný lidskoprávní aktivista. Chce to čas - ani Řím nepostavili za den. Vyrostla jste tady, tak byste měla chápat, jací jsme i to, že jiní nebudeme. Mám přes 2000let negativních zkušeností s příchozími etniky a národy a každý kdo k nám kdy přišel ať už se zbraní v ruce nebo bez tak se snažil to tady vyrabovat nebo se na nás přiživit - máme zakořeněnou nedůvěru k skupinám cizinců ať už přichází odkudkoli a jsem moc rád, že to tak je. Buďte rádi, že vás Češi vnímají o několik příček pozitivněji, než cikány, kteří tady žijí už přes 500let a z soužití s většinou z nich je pro nás doslova peklo na zemi a jediné, co s nimi máme společné jsou životní funkce. Vy Vietnamci jste na dobré cestě, ale žijete tady krátce - bude trvat pár generací, než se s tím Češi úplně srovnají a generaci vašich rodičů a prarodičů nepočítejte - většina z nich neumí česky ani dobrý den a tím k žádné integraci mezi nimi a námi nedošlo, teprve vy jste první generace!!! Je to podobné jako můj vztah se švagrovou - nemám s ní špatné vztahy - nemám s ní totiž žádné vztahy, protože neumí ani slovo česky a já umím jen česky. Teprve vy můžete mluvit za 30let o soužití - vaši rodiče tu byli jen na dlouhé návštěvě...
Dobrý den, nevadí mi jiné národnostní menšiny, pokud se chovají slušně, nedělají výtržnosti, nekradou, neobtěžují apod.. Z tohoto pohledu jsou myslím Vietnamci bezproblémoví, na rozdíl např. Cikánů, ( to není hanlivý výraz, o Cikánech psal již Josef Lada ve svých pohádkách, Romy tenkrát nikdo neznal), kteří rozhodně nejsou " svatí". Nikdy jsem nečetl, že by někdo z Vietnamské komunity kradl, dělal výtržnosti po sídlištích nebo např. nepracoval. Ať si Cikáni myslí co chtějí, tohle je realita. Děkuji za pozornost.
Vážený pane, souhlasím s Vámi. Jenže - v jiné souvislosti napsal K. H. Borovský - Lenoš a řvi, dají mzdu dví, pracuj a kuš, hubu suš!
Vietnamci se identifikují většinou jako Vietnamci, ne jako Češi vietnamského původ a to je začátek i konec celého problému. Sami se nechtějí integrovat, neakceptují naši kulturu, ti starší se ani po letech pobytu nebyli ochotni naučit jazyk a drží se v uzavřené komunitě. Čest výjimkám. Druhá věc, o které se příliš nemluví, je fakt, že se nemalou měrou podílí na kriminalitě v ČR. Jejich doménou jsou, kromě padělaného zboží, hlavně drogy a hazard.
Vzhledem k těmto skutečnostem je vztah majoritní společnosti k Vietnamcům velmi dobrý. Jsou více než tolerováni. Nikdo je nenapadá a nejsou vůči nim velké výhrady. Ba naopak mnozí lidé je svým způsobem glorifikují jako pracovité a skromné. Ve všech směrech jsou bráni jako plnohodnotní občané. A pokud jim vadí i pár narážek, tak by se měli především zamyslet nad tím, jestli tomu nepřispívají hlavně oni sami.
To je přesně ono, první generace se totálně izolovala, uzavřela se do své komunity, neučili se jazyk, nezajímali se vůbec o zemi, ve které se rozhodli žít.
Autorka článku se diví, že mnozí etničtí Češi projevují údiv nad tím, že mluví perfektně česky - no aby ne, když jsme si zvykli, že právě Vietnamci se učit česky odmítali. Ostatně ta první generace Vietnamců zde provozovala pouze tržnice a nic jiného a tam se naopak náramně hodilo "neumim šésky", když přišla kontrola zabavovat padělky.
Pak se ovšem nelze divit postoji majority, způsobili si to Vietnamci sami právě tímto způsobem života a pochybným podnikáním. A tak jen vrstevníci autorky článku a jejich potomci to můžou změnit, ale bude se jen těžko napravovat, co podělala generace jejich rodičů hned na začátku.
Slováci jsou zase čobolové, kdo pochopí místní mentalitu, pochopí i to, že tyhle věci nemají nic společného s nenávistí nebo snad nějakou nadřazeností. Čehúni jsou prostě těžce nekorektní. Vzájemné vztahy nejsou o tom, jak moc se vzájemně pošťuchujeme, ale o tom, že když někdo zavolá o pomoc, třeba že se mu ztratilo dítě, přiběhnou na pomoc skoro všichni, kdo mají nohy.
já Slovákům čobol neříkám ...nechápu tu vaši "mentalitu".
Pokud se někdo chová jako id...t a neuvědomuje si, že se chová jako id...t,pak je na místě ho na tuto skutečnost upozornit a vyzvat ho aby se omluvil a tohoto chování zanechal. Popřípadě ho vykázat z prostor,kde se takto chová. Určitě ničemu nepomůžete,pokud budete takto osočovat všechny obyvatele České národnosti.
Ale že je idiot,tak to stejně nepochopí.
Proboha. V každém kolektivu, kupříkladu hokejistů či fotbalistů, se jeho členové neobejdou bez přezdívek vyplývajících z nějakého zlozvyku dotyčného, události či charakteristického znaku. Je to normální a kdo nezkazí žádnou legraci to přijme. No a vietnamština, čínština, korejština či japonština, velmi vzdálené jazyky, nám připomínají kuňkání a tak říkáme ting-ťong, bez záměru někoho ponížit či urazit. .. No ale ten kdo nejedl vtipnou kaši a chce psa bít, ten si klacek vždy najde.
Učím na vysoké škole. Mám studenty z Vietnamu i Koreje. Mohu říci, že patří k těm nejsvědomitějším a také nejlepším!
Ani ve snu by mi nenapadlo jim tykat. Dokonce ani těm mladším.
Hlídala jsem vietnamskou holčičku, dnes už je dospělá. Jejího tátu znám 30 let, a pořád mu vykám.
Vy možná jo ,ale hodně Čechů to opravdu dělá.vim to , protože mám pantátu Vietnamce ,a neuctivé chování od Čechů k němu není žádnou výjimkou a o tykání už vůbec nemluvím,to mu týká 80% Čechů