Autorku článku chápu. Proč by měl být potrestán člověk, který se zraní při trestné činnosti, nebo pod vlivem drogy? Otáži se obráceně. Proč by měl být člověk, který se dopouští trestné činnosti brán na stejný zřetel, jako člověk, který se zraní nezaviněně. Proč má být brán ohled třeba při té krádeži na toho zloděje? Člověk, který úmyslně (tam je důležitý ten úmysl) porušuje zákony a dopouští se trestné činnosti, najednou při zranění vyžaduje, aby na základě zákona byl ošetřen a bylo to proplaceno pojišťovnou? Takže on může porušovat a ostatní ne? A ten případ s 90 korunami. Ano, může se stát, že rodina je na tom tak špatně, že nemá na uhrazení poplatku. A to po nich nikdo to uhrazení nepožadoval, že najednou přišla exekuce? Nepřišla jim třeba výzva k zaplacení, kterou ignorovali a neměli se ani snahu domluvit na splátkách?
Všechno je bohužel zneužitelné. Jisté věci musí fungovat ač se nám nelíbí. Jedině soud může oprávněně rozhodnout. Nikoliv pojišťovna. Mám s nimi špatné zkušenisti. Platím zákonnou pojistku na auto a zdravotní pojištění. Jinak nic.
Jsou to lumpové nejhoršího ražení.
Chápu, že pod vlivem alkoholu,drog způsobite dopravní nehodu a někoho zmrzacite. Tak pak ať to frajer celé zaplatí. Otázka pak zní? A odkud, protože to jsou takové částky ,že normální smrtelník na to mít nebude. Další otázka ,bude to spravedlivé pro všechny? Pamatujete kdyz Dara Rolinsova usmrtila pana když ho srazila autem. Co se stalo,dostala amnestii. Takže tohle bude zase pro některé.
Slavné zpěvačce, herci, cyklistovi se nic nestane. Občan přijde o ŘP, potáhne se soud. Bude hradit škodu, nastoupí výkon trestu. Přijde o zaměstnání, jeho katlriéra bude v troskách, zůstane přisátý na státním sociálním cecku. Proto v USA nikomu ŘP neseberou. Je to až ta posledí možnost. Dostanete pokutu, budete platit odškodné, skončíte v base (spíš v domácím vězení, abyste mohl do práce)
Už jsem to tady psal několikrát. Znění Ústavy České republiky prostě nedovoluje realizovat podobné nápady o povinných vlastních platbách za poskytnutou zdravotní péči, když si její potřebu jakkoli zaviníte sami. Dokonce ani zubaři podle Ústavy nesmějí za cokoli od lidí vymáhat přímé platby, ale pouze požadovat PO ÚKONU platbu cestou jejich zdravotních pojišťoven. Lze buď změnit Ústavu, nebo přestat strašit lidi a nahánět si tím politické body. Už jen to, že se každodenní praxe zdravotní péče o lidi v tomto pětikolkovém státě vpodstatě ustanovením Ústavy vysmívá a ignoruje je, je tragický důsledek extrémního českého fungování kapitalismu jako systému pro hamižné lidi (to o kapitalismu je citace jednoho šlechtice stará cca sto let).
V ústavě není o zdravotnictví ani slovo.
Proč bych ze svého pojištění měla platit ošetření feťákům,alkoholikům a recidivistům.Dost na tom,že jim musím platit pobytové sociální ústavy.Ať ty peníze raďěji pomohou někomu vážně nemocnému.Mimochodem,tahle vláda rozhodně není pravicová.
O jaké pravicové vládě autorka mluví? V Evropě, ani u nás nic takového neexistuje. Chápu, dnes bylo horko, nedostatek (nebo naopak přemíra) tekutin. Možná, že i alobalová čepička tentokrát zůstala doma. 🙂
To není soudruzi snaha udržet lidi na dně, ale naučit je chovat se odpovědné.
Pokud někdo vědomě škodí svému zdraví nebo zdraví jiného, nevidím důvod, proč by to pojišťovna měla platit z peněz těch, kteří se vůči svému i cizímu zdraví chovají odpovědné. Pokud si opilý řidič poláme kosti( nedejbůh srazí jiného člověka), musí nést finanční důsledky.
Pětikolčí vláda není pravicová ani náhodou. A svými nápady všechno zdanit a zregulovat je naopak progresívně levicová. A eurohujerská.
Tento nápad je taky spíš levičácký, prostí lidi mají být nesvobodní, protože podle tohoto nápadu mají žít pod strachem, že se kvůli nějaké náhodě jejich zdravotní pojištění, které si platí, se stane nefunkční a oni se doživotně propadnou do dluhů. A jejich aktivity tak mají být výrazně omezeny. Zatímco ti správní funkcionáři a zbohatlíci budou moct řádit.
Ano, obecně je to progresivisticko-levicová vláda, i když to někteří občani (zejména její voliči) nechtějí pochopit či akceptovat.
Na druhou stranu tohle je skutečně nápad pravicový - žel Bohu ale jeden z nejhloupějších, které si mohla z těch pravicových vybrat.
Už aby šli od válu...!
Zdravotnictví je v dnešní podobě opravdu švédský stůl.Lidé si z něj mohou brát plnými hrstmi a zneužívat jej bez ohledu na to jak moc si za svá onemocnění,či úrazy mohou sami.Myslím,že částečná finanční kompenzace by lidi vychovala k zodpovědnosti za sebe sama a také prevenci jak onemocnění tak úrazů.A nehovořím teď za žádné zástupce elitní skupiny,jak zmiňuje autorka článku.Jsem obyčejný člověk a pojištěnec.
Ne, nepovede to k větší zodpovědnosti. Jen k více zničeným životům.
Není člověk na světě, co by někdy neudělal pitomost, klidně i neúmyslně. Ukažte mi člověka, který před 18ti nikdy nezkusil jednu cigaretu nebo symbolicky ucucnout z alkoholu.
Navíc, vychovávat mají rodiče, ne stát.
Myslíte si, že omyl v tomto není možný?
Chyba.
Ten příklad se zuby je trefný. Také je nemám. A taky to není moje vina. A stejně je nemám a holt nemám ani na tu protézu. Způsobené to přitom je kombinací genetiky a tím, že ihned po narození do mě cpali koňské dávky antibiotik, aby mi zachránili život. Dnes se už ví, že takový člověk v dospělosti bude mít zničené zuby. A přesto neustále poslouchám, že kdo se o zuby správně stará, nemůže mít kazy. A přesto to pořád není pravda.
Tohle je prostě stejné.
Nechápu, proč by takový zákon měl být zaměřen na nemajetné. To nemá logiku. Proč by měla zdravotní pojišťovna hradit léčbu někomu, kdo si zranění přivodil svou nedbalostí, hloupostí a nezodpovědností. Mimochodem, alkohol je samozřejmě v této souvislosti brán jako droga. Ze stejného důvodu by si měl hradit léčbu respiračních chorob kuřák. A je jedno, kolik má v kapse. Takhle se nedostává peněz na léčbu, pro kterou se pořádají sbírky.
Také se mi nelíbí, že z mých daní jdou peníze na léčby a pobyty alkoholiků, feťáků a gamblerů. Ale platili by zase jen ti chudí, ti bohatí nikoli.
Vláda je krátká i na ty, co zneužívají rychlou pomoc a bude vymýšlet další hovadiny. Kdo bude určovat viníka? A ten, kdo bude mít na právníky nebo všimné doktorům z toho zase vyvázne?