S touto srdeční anomálií byl "řádně odveden " a v roce 1973 s námi nastoupil na vojenskou základní službu jeden branec .
Teprve posádkový doktor ho poslal zpět do civilu ...
Pacient tedy nikdy nebyl v rukou lékařů, porodní bába byla ožralá a sám dotyčný nevěděl kde mu buší srdce. Tak ještě jednu pohádku před spaním dejte. 😂
Proč pohádku? Moje babička to měla taky.
Nejdříve mne zarazila ta procentuální hodnota, ale po přepočtu...vždyť i u nás musí být přes 800 jedindů, kteří mají srdce na pravé straně...nikoli jen slovním obratem...
Také mi připadá, že to není tak málo, myslel jsem si, že to je větší kuriozita.
Ale ať už má člověk srdce vlevo nebo vpravo, ještě to neznamená, že ho má na pravém místě.
Již 1962 zjistili lékaři po narození mému bratru srdce v pravo. Nemusela být ani magnetická rezonance. Poslechově se dětské prim něco nezdálo a ejhle rtg to potvrdil.
Jenom se zeptám a vadí to nějak něčemu? Třeba ten důvod nejít na vojnu.
Odhaduju, ze problem na vojencine je, ze muze dojit rekneme k nestesti, kdy by potreboval masaz srdce. Kdo by ale nevedel o tom, tak mu vlastne nepomuze.
No a pak jeste: V některých případech je dextrokardie spojena s vrozenými vadami srdce (například defekty přepážek mezi srdečními komorami, transpozice velkých cév apod.).
Jinak take jsem potkal cloveka s touto zmenou...teda uz nevim jestli jen srdce mel na druhe strane nebo obracene vsechny organy...
Prostě klasický příklad situs inversus. Co je na tom tak úžasného?
Za posledních 25 let jsem to viděl 4x, v šoku jsem nebyl
Můj kamarád Zdenek, toto měl. Ani nešel na vojnu.
Chlap má srdce na pravém místě.
Někteří v kalhotách.
No to je ale senzace.